20 °C Budapest

Lakást vennél, építkeznél? 8 tévhit az áfa-visszatérítési támogatással kapcsolatban

2021. február 15. 05:51

Az adó-visszatérítési támogatás nagy segítség lehet az újépítésű lakást vásárló, építkező családok számára. A támogatás feltételei egyáltalán nem egyértelműek - már csak azért sem, mert két típusa is van ennek a konstrukciónak. Összeszedtük a 8 leggyakoribb félreértést, ami a köztudatban kering.

Az adó-visszatérítési támogatás több millió forintot jelenthet az új lakást vásárló, építkező családoknak. Kevesen tudják azonban, hogy ennek a támogatási formának két önálló, egymástól teljesen független típusa is létezik:

  • Az 5%-os áfát lehet visszaigényelni az újépítésű lakást vásárlóknak és a generálkivitelezővel építkezőknek. Ennél a támogatásnál azonban elvárás, hogy a család egyúttal csok-ot is igényeljen.
  • A számlák 27%-os adótartalmát igényelhetik vissza az önerőből - generálkivitelező nélkül - építkezők. A támogatás maximális összege 5 millió forint lehet.

A két konstrukció feltételei jelentősen eltérhetnek egymástól, ezek azonban gyakran keverednek még az érdeklődők fejében - összegzi piaci tapasztalatait a Bankmonitor. Nézzük a 8 leggyakrabban felmerülő tévhitet, félreértést az adó-visszatérítési támogatással kapcsolatban:

1. Az adó-visszatérítési támogatáshoz mindenképpen kell csok-ot is igényelni

Ez nem feltétlenül igaz, ugyanis a 27% áfatartalmú számlák adójának visszaigényléséhez nem szükséges csok támogatást igényelni. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az 5%-os adó-visszatérítésnél igenis elvárás az, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt is igénybe vegye a család.

2. Csak gyermekes családok igényelhetik a támogatást

Ez sem igaz, ugyanis az önerőből építkezők a 27%-os áfa visszatérítésére akkor is jogosultak, ha nincs gyermekük. (A lehetőséggel a gyermektelen párok és egyedülállók is élhetnek.)

Az 5 százalékos adó visszaigényléséhez viszont csok támogatást is igényelni kell, azaz szükséges hozzá legalább egy meglévő, vagy vállalt gyermek. (Vállalt gyermekre csak házaspárok kaphatnak családi otthonteremtési kedvezményt!)

3. A 27 százalékos adó-visszatérítéshez nem szükséges a csok feltételeinek megfelelni

A generálkivitelező nélkül építkezőknek nem szükséges csok-ot kérniük, sőt gyermek nélkül is visszakaphatják az adót. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a családiotthonteremtési kedvezmény alapvető személyi feltételeit sem kell teljesíteniük!

Például itt is elvárás a legalább fél éves Tb-jogviszony, mint ahogy nem lehet köztartozása az igénylőnek és nem lehet büntetett előéletű sem.

4. A költségek teljes áfatartalmát vissza lehet igényelni

Ez az önerős építkezéseknél nem igaz: a családok ebben az esetben 27%-os áfával kapnak számlát, ebből pedig legfeljebb 5 millió forintot igényelhetnek vissza. Ugyanakkor az 5%-os adótartalmú számlákhoz kapcsolódó adó-visszatérítésnél nincs felső korlátja a támogatás összegének.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. Egy igénylésen belül be lehet nyújtani 5 és 27%-os adótartalmú számlákat egyaránt

Nem, a támogatást csak egyszer lehet igényelni és akkor is csak az egyik típusú adó-visszatérítést lehet kérni. (Korábban megkezdett generálkivitelezős építkezéseknél előfordulhat, hogy a tavaly megfizetett számlák áfatartalma még 27%, míg az ideieknek már csak 5%.)

6. Csak 2021. január 1-jén, vagy azt követően kiállított számlák áfáját lehet visszaigényelni

Nem, a 27%-os adó-visszatérítésnél 2018. január 1-jén, vagy azt követően kiállított számlák fogadhatóak el.

Fő szabályként viszont igaz, hogy az 5 százalékos áfa-visszatérítésnél az idei évtől kiállított számlák elfogadhatóak. Ám itt is van kivétel: a tavalyi számlák is elfogadhatók, amennyiben azok adótartalma 5% és az adásvételi szerződést még 2021 előtt kötötte meg a vevő.

7. Az adó-visszatérítési támogatás igénylése díjmentes

Ez nem feltétlenül igaz, a támogatás igénylésének díja - az értékbecslés költségén felül - ugyanis legfeljebb 30 ezer forint lehet. Ezt a költséget azonban a pénzintézet nem számíthatja fel, amennyiben lakáshitelt is igényel a család a támogatás mellé.

8. Vásárlás esetén a támogatás összegét az adásvételt követően, utólag kapja meg az igénylő

Új lakás vásárlása esetén az adó-visszatérítés összegét utolsó vételárrészletként közvetlenül az eladónak utalja a bank. Vagyis az összeg kizárólag lakáscélra használható fel, azt nem utólag utalja vissza a bank a vevő részére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem