9 °C Budapest

Íme, Orbán és Lázár panelmenyországa: terveken a luxustelep

2017. június 1. 14:28

Ugyan elemzői számítások szerint őrültség Orbán és Lázár új "panelprogramja", az ötlet korántsem mondható kuriózumnak. Európában ugyanis bőven találhatunk már megvalósult, átfogó panel-rehabliitációs fejlesztéseket. Nézzük a legismertebbeket.

Érdekes panelprogram vízióját vetette fel a Modern Városok Program utolsó, Hódmezővásárhelyen megtartott állomásán Orbán Viktor. A miniszterelnök ugyan részletekbe nem bocsátkozott, csak annyi árult el, hogy visszabontási programot indítanak,

ha a lakók mindegyike áldását adja erre, akkor Hódmezővásárhely lehet az a város, ahol megpróbálkoznak azzal, hogy a tízemeletes panelházakat nem csak felújítják, de felsőbb szintjeiket vissza is bontják.

Az ötlet amúgy nem új: bő egy évvel ezelőtt már Lázár János is bedobta, hogy időszerű lenne a korszerűtlen lakótelepi lakásokban élők kertes házakba költöztetése. Mint azt a miniszter, a 2016. április 14-i Kormányinfón elmondta: a felújítás nem feltétlenül a legjobb megoldás, mivel ezek a panelházak 30-40 éve épültek, és az életciklusuk végére értek.

Ahhoz kell támogatást biztosítani, hogy az emberek ki tudjanak költözni (...) Nem kényszer, nem törvényi előírás; ösztönzés, támogatás segítségével lehetőséget kellene biztosítani ahhoz, hogy minél többen kertes övezetben éljenek

- fogalmazott tavaly Lázár.

A miniszternek persze arról is volt elképzelése - és ez egybecseng a most kommunikált üzenettel -, mihez is kellene kezdeni az esetlegesen üresen maradt épületekkel.

A kormánynak mérlegelnie kell azt, hogy amikor többszázezer üres ingatlan van Magyarországon - ugyanabban a városban, ahol az élhetetlen panel van például -, akkor ad-e támogatást ahhoz, hogy valaki a panellakása helyett kertes házat vásároljon. Utána ezt a panellakást vissza lehet bontani - Németországban van erre példa, hogy magasházakat visszabontottak háromemeletesre vagy ötemeletesre, megpróbálták ezzel élhetőbbé tenni -, vagy ha teljes egészében kiürítésre kerül, akkor el is lehet bontani

- vélekedett a 2016-os Kormányinfón a miniszter.

A Porfolio elemzői nemrég kiszámolták, őrültség Orbán és Lázár panelbontási ötlete. Véleményük szerint csak a lakások megvásárlása vagy helyettük új házak építése 700-1000 milliárd forintba kerülne. Ehhez jönne még hozzá a kivitelezés ennél is lényegesen magasabb költsége, több ezer milliárd forinttal - írták.

Bontás vagy visszabontás?

Mivel Magyarországon jelenleg 777 ezer lakott lakás van panelépületekben - ebben él a lakosság 20 százaléka, vagyis közel 2 millió ember - ezért rendkívül fontos alaposabban is górcső alá venni, mihez is lehetne kezdeni ezekkel az épületekkel. Ahogy Orbán Viktor és korábban Lázár János is fogalmazott, akadnak példák bőven Európában panel-rehabilitációra. A bontás-visszabontás opcióknál azonban jóval színesebb a lehetőségek tárháza. Nézzük!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szlovák megoldás

Tavaly jelent meg például a világ egyik leglátogatottabb építészeti portálján a szlovák GutGut tervező iroda panel-rehabilitációs elképzelése. A koncepció szerint - ahogy az az alábbi videóban is látható - az energetikai korszerűsítés mellett teljesen átstrukturálnák az épület belső elrendezését, de jelentősen módosulna a homlokzati megjelenés is.

Az igazi rezsicsökkentés

A németeroszági Ludwigshafen "paneljai" is bőven rácáfolnak Lázár János panelekről - főként azok energetikai felújíthatóságáról - alkotott véleményére. A ’70-es években épült társasházak esztétikai felújítása mellett ugyanis sikerült elérnie a tervezőknek azt is, hogy a lakóknak ma gyakorlatilag nem kell a fűtésért fizetniük. Ezt korszerű hőszigeteléssel, valamint épületgépészeti megoldásokkal - például napelemes rendszerrel - valósították meg.

Komplett várorsészek rehabilitációja

Szakmai egyeztetéseken gyakorta szokták pozitív példaként felhozni Brandenburg legnagyobb lakótelepének rehabilitációját. A grandiózus program keretében az egykori 12 emeletes (12 ezer lakást építettek 1976 és 1986 között), szürke épületeket szétkapták, majd a legmodernebb építészeti, és energetikai megoldásokat követve új, 3-5 szintes villákkal tarkított, élhető városrészt alkottak meg.

De szintén követendő példát mutat a Berlin Reinickendorf városrészében fekvő 16 ezer lakásból álló lakónegyed rehabilitációja is. Itt egy 1985-ben indult szövetségi program keretében nemcsak műszakilag, illetve esztétikailag újították (és újítják a ma napig) fel az épületeket, de új városközpontot is létrehoztak. A városrész a programnak köszönhetően annak ellenére is őrzi népszerűségét, hogy itt is jelentkeznek az általánosnak tekinthető szociális problémák, mint például az elöregedés, vagy a bevándorlók betelepedése. Kíváncsiak lennénk, sikerülne-e ugyanez például Miskolcon, Dunaújvárosban, vagy a budapesti Havanna lakótelepen is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem