12 °C Budapest

Erről a legtöbb szülő megfeledkezik: a családi pótlékot is bukhatják miatta

2019. február 14. 05:47

Rengeteg az elintéznivaló, ha az embernek gyereke születik Magyarországon: nem, nem a babaruhákra, vagy a gyerekszoba berendezésére gondoltunk, hanem a papírmunkára. A dolog ugyanis csak a filmekben működik olyan egyszerűen, hogy a kórházból hazavisszük az újszülöttet, és ennyi. A valóság ennél bonyolultabb: összeszedtük, nagyjából mi mindent kell elintéznie a szülőknek az új gyermek érkezésekor a hivatalokban.

Egy gyermek születése az egész családnak nagy öröm, de ezt is beárnyékolja a fránya bürokrácia. Korántsem úgy megy a dolog, hogy egyszerűen hazavisszük a kórházból a babát, és szép csendben elkezdjük a közös életet. Vár ránk emellé még jó pár hivatalos dolog, amit mindenféleképpen el kell intézni. Így összeszedve látható: sok szülőnek az állami támogatások mellett az is nagyon nagy segítség lenne, ha valahogyan csökkenteni lehetne az elintézendő dolgok számát egy-egy baba érkezésekor.

Nulladik lépés: a szülés előtt

Az ügyintézés már akkor elkezdődik, amikor a gyerek még meg sem született: amikor ugyanis az orvos igazolja a terhesség tényét, akkor egy úgynevezett terhesgondozási kiskönyvet állít ki. Ez azért fontos, mert ha az édesanya legalább négy alkalommal megjelenik a terhesgondozáson, akkor jogosult lesz egyszeri anyasági támogatásra - ennek igazolására szolgál a kiskönyv. Ha valaki csak egy gyermeket vár, akkor a mindenkkori öregségi nyugdíjminimum 225 százalékára jogosult, azaz jelenleg nagyjából 65 ezer forintra - ha az édesanya ikreknek ad életet, akor 300 százalékos összeget kap. A támogatást a szülés után fél éven belül be kell igényelni az illetékes kormányhivatalnál, különben elévül.

Az édesanyának emellett el kell intéznie a szülési szabadásgát is, ami a jelenlegi törvényi szabályozás alapján 24 hét, azaz 168 nap. Fontos, hogy ezt úgy kell kiadnia a munkáltatónak, hogy maximum négy hét a szülés várható időpontját megelőzze. Erre az időszakra - mármint a 24 hétre - jár a csecsemőgondozási díj, a CSED is, amely az anya bruttó keresetének 70 százaléka. Feltétele, hogy az édesanya a szülést megelőző két évben legalább 365 napig rendelkezzen társadalombiztosítási jogviszonnyal. Fontos, hogy a CSED személyi jövedelemadó köteles, de egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem kell utána fizetni. A csecsemőgondozási díj iránti kérelmet az egészségbiztosító által a kérelem benyújtására rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani az illetékes kormányhivatalnak vagy a munkáltatónál.

Gyerekorvost is tanácsos a szülés előtt választani, ha erről az anya a terhesség 34. hetéig nem tesz ilyet, vagy a választott dokiról nem nyilatkozik akkor az Emmi automatikusan a kiskönyv alapján területileg illetékes gyermekorvoshoz osztja be. Ide tartozik még, hogy miután a gyerek megszületett, és hazaengedték a kórházból, akkor 3 napon belül egy védőnői látogatásra is sor fog kerülni - korábban ezt vissza lehetett utasítani, de ez a jelenlegi szabályok szerint nem lehetséges.

Az első papírok

Miután a baba megszületett, legelőször a születési anyakönyvi kivonatát fogják megcsinálni, amit a születési hely önkormányzata állít ki - ehhez szükséges az apa személyének igazolása. Amennyiben a szülők házasok, akkor egyszerűen megy a dolog, elég bemutatni a házassági anyakönyvi kivonatot. Sokat bonyolodik a helyzet, ha az apa és az anya nem házasodott össze: ekkor egy úgynevezett apai elismerő nyilatkozatot kell tenni a közjegyző, vagy a gyámhivatal előtt.

Az iratnak a névválasztásnál is fontos szerepe van: ha a szülőknél nincs ott a kórházban, akkor a baba automatikusan az édesanya vezetéknevét kapja ahelyett, hogy a szülők dönthetnének erről. Abban a szomorú esetben, ha nincs hivatalosan apa, akkor az özvegységet, válást, hajadonságot kell az anyának hivatalos okirattal igazolni.

Alegtöbb kórházba már kirendeltek anyakönyvvezetőt is, így ha minden jól megy, akkor a gyermek zárójelentésével együtt a születési anyakönyvi kivonatot is kézhez tudjuk kapni. Ha mégsincs kórházi anyakönyvvezető, akkor minél hamarabb jelentkezni kell a területileg illetékes önkormányzatnál, és bejelenteni a születést. A gyermek lakcímkártyája automatikusan kerül kiállításra, jó esetben már a kórházból hazafelé megkapjuk, de ha nem, akkor a lakcímre postázzák. Az újszülöttnek szüksége lesz Társadalombiztosítási Azonosító Jelre is (TAJ-számra), amelynek igénylését általában a kórház hivatalból elindítja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez még nem minden...

Ha elkészült a TAJ-kártya, az anyakönyvi kivonat, és a lakcímkártya, akkor ezekkel már adószámot is lehet igényelni az újszülöttnek a NAV illetékes igazgatóságán.

Illetve lehet indulni az önkormányzathoz is megigényelni a családi pótlékot, ami 12200 forint havonta egy gyerek után - ehhez kell a baba TAJ-kártyája, illetve a születési anyakönyvi kivonata is.

Emellett minden magyar állampolgárnak, így a kisgyermekeknek is rendelkezniük kell legalább egy fényképes személyazonosító igazolvánnyal. Különösen fontos, ha a család a CSOK-ot is igénybe akarja venni, hiszen a dokumentumok közé ennek az okmánynak a másolatát is csatolni kell.

Jönnek az állami támogatások

Bár még a részleteket nem dolgozták ki, de szinte biztosra vehető, hogy a kormányzat 7 pontos családvédelmi akcióterve is róni fog némi bürokratikus terhet a szülőkre. Induljunk ki már csak abból, hogy Novák Katalin tegnap arról beszélt: akik felveszik a 10 millió forintos kedvezményes hitelt, azoknak 5 éven belül gyereket kell vállalniuk, hogy megmaradjon a kamatmentes, támogatott konstrukció. Hasonló ügyintézést igényelhet majd a jelzáloghitel elengedés is a megszületett babák után - a gyermek érkezéséről is vélhetően a szülőknek kell majd tájékoztatni a hitelező bankot.

Ugye a harmadik, és a további megszületett gyerekek után most is elengednek egy-egy millió forintot: a jelzáloghitel-tartozás kedvezményekről szóló rendeletet itt lehet teljes terjedelmében elolvasni. Ebben a cikkünkben pedig összeszedtük a fontosabb dolgokat belőle, mindenképpen érdemes elolvasni!

A 4 gyerekes anyák szja-mentességének is utána kellhet járnia a szülőnek, bár erről aztán végképp semmit nem tudni, jövő januárra lehetnek elfogadva a vonatkozó törvények.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem