24 °C Budapest
PETAKH TIKVA, ISRAEL - APRIL 4: Israeli soldiers wait for the body of Kobi Zaga to be brought for burial April 4, 2004 during his funeral at the Segula grave yard close to the city of Petakh Tikva, Israel. Zaga was killed two days ago when a Palestinian militant entered the settlement of Avnei Hefez, close to the West Bank city of Tulkarem, and opened fire before being gunned down by Israeli troops.

Tovább élesedik a konfliktus a Közel-Keleten: Irán megtámadta Izraelt

2024. április 14. 08:59

Irán újabb nagyszabású támadást indított Izrael ellen, a kilőtt ballisztikus rakéták és egyirányú támadódrónok többségét azonban sikerült hatástalanítani.

Irán újabb támadást indított Izrael ellen, ám az ország az amerikai erők segítségével hatástalanította a lövegek 99 százalékát - írja a CNN. A lap egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a tengerentúli katonai csapatok összesen 70 egyirányú támadó drónt és legalább 3 ballisztikus rakétát fogtak el az iráni támadás során. 

Az eset után nem sokkal megszólalt Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, aki elmondta: Irán körülbelül 170 drónt, több mint 30 cirkálórakétát és több mint 120 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, melyek közül a legtöbbet az izraeli légierő és „partnerei” elfogtak. Az Izraelt elérő ballisztikus rakéták a dél-izraeli Nevatim légitámaszpontra zuhantak, és könnyű szerkezeti károkat okoztak. "A bázis működött a támadás alatt és azóta is működik, a repülőgépek továbbra is használják a bázist" – mondta Hagari, hozzátéve: az Izraelre kilőtt rakétákat és drónokat Irakból és Jemenből indították.

Mindeközben Irán sem hallgatott. Közölték, amennyiben Izrael megtorolja a hétvégi akciójukat, úgy újabb támadásokra készülhetnek. „Az Iráni Iszlám Köztársaság nem fog habozni, hogy szükség esetén gyakorolja veleszületett önvédelemhez való jogát” – nyilatkozta Irán nagykövete és állandó ENSZ-képviselője, Amir Saeid Iravani. Hozzátette, ha az izraeli rezsim ismét katonai agressziót követne el, Irán válasza a jelenleginél határozottabb és erősebb lesz.

Iravani az ismétlődő izraeli katonai agresszió elleni önvédelemre hivatkozva kijelentette, hogy a csapások kifejezetten az április 1-jei izraeli támadás megtorlásaként szolgáltak, melyek a damaszkuszi diplomáciai létesítmények ellen zajlottak. Irán azt állítja, hogy ezek megsértették a nemzetközi jogot, és hét iráni katonai tanácsadó, köztük az Iráni Forradalmi Gárda kulcsfontosságú parancsnokai halálához vezettek. (Izrael április elején valóban csapásokat mért Irán által támogatott szíriai célpontokra, melynek során olyan fegyverszállítmányokat célzott meg, amelyeket állítólag a Hezbollahnak szántak Libanonban. Az Irán által kifogásolt konzulátus épületére mért támadást ugyanakkor nem ismerte el.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Irán nyilatkozatában kritizálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát is, amiért „nem tartja fenn a nemzetközi békét”, sőt, lehetővé teszi Izrael számára, hogy „megszegje” a nemzetközi normákat és felkorbácsolja a regionális feszültségeket.

A támadás leverése után nem sokkal megszólalt Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu is. A közösségi médiában megosztott bejegyzésében kijelentette: "Elfogtuk, megfékeztük. Együtt Győzni fogunk."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem