20 °C Budapest
Male truffle hunter in 20s smells a newly collected truffle in the woods that his dogs dug up on a summer day, Abruzzo, Italy, Europe

Hihetetlen kincset rejtenek a magyar erdők: aranyáron mérik kilóját, ezeket bárki szedheti

2023. április 15. 10:38

Reneszánszát éli hazánkban a szarvasgombagyűjtés, aminek Közép-Európa legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelyei a Jászságban találhatóak. Bár az országos átlaghoz képest ezen a vidéken kevés az erdőterület, mégis a mostoha viszonyok között is rendkívüli értéket tartanak fent és hoznak létre folyamatosan a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai.

Az erdőgazdaság Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye délkeleti részét magába foglaló működési területén négy parkerdőt, egy arborétumot, valamint több szálláshelyet és a szolnoki vadasparkot is működtet. Területén évről-évre létesülnek új erdőterületek, melyben nagy szerepe van az országos szintű erdősítési programoknak. Legnagyobb értéke az Alföldi erdő, amelynek történelmi jelentősége és múltja van. A Tiszaigari Arborétum méltán szolgált rá az Alföld kincsesládája elnevezésre, 20 hektáros területén számos őshonos és egzóta fajjal találkozhatunk. Hangulatos sétaútjait bejárva a tölgy fajtagyűjtemény sokszínűségében és a cserjefajok színpompás kavalkádja mellett a mocsár cipruserdő színeiben is – különösen ősszel – gyönyörködhetünk. Az arborétum egész évben látogatható.

A Pusztavacsi erdőtömb déli pólusa Nagykőrös. Az alföldi város térségében Magyarország egyik legritkább fás társulásának, a pusztai tölgyeseknek a legnagyobb kiterjedésű maradványai találhatók itt. A fás és fátlan élőhely foltok mozaikjai változatos élőhelyet biztosítanak a rendkívül gazdag madárvilágnak. A Pótharaszti-sétaerdő szimbolikus túraútvonalán elsőként Magyarország egyik legrégebbi természetvédelmi emléke, az 1935-ben védetté nyilvánított szomorúfűzfa tekinthető meg. Szomszédságában található a több mint 100 éves Erdőőri lak. A szabadon látogatható sétaerdő bemutatja a helyi élővilágot, az itt megfordult híres embereket és irodalmi alkotásaikat, az ország első természetvédelmi emlékeit és a manapság romantikus homályban élő, de egykor rémisztő betyárok életét.

A térség kiemelkedő természetvédelmi értéke a tartós szegfű, melyet Kitaibel Pál itt felfedezett fel 1814-ben.

A NEFAG Zrt. több mint 20 éve foglalkozik szarvasgomba gyűjtéssel, felvásárlással és értékesítéssel. A szarvasgombát a mai napig sokféle legenda és mítosz lengi körül, kezdve attól, hogy afrodiziákum jelleggel bír-e, vagy, hogy gyűjtését milyen állattal végezték. Szerencsére mára viszonylag könnyen beszerezhető gyűjtési idényben friss állapotában, késztermékként pedig egész évben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A parkerdők és az erdőgazdaság által üzemeltetett szálláshelyek elsődleges szerepe, hogy a megyeszékhelyen és annak környékén lakók sportolására, kikapcsolódására adjanak lehetőséget. A Bagolyvár Vadaspark 2007-ben nyitotta meg kapuit és 40 állatfaj mintegy 170 egyede él benne. Nagyobb részük őshonos vadfaj, de megtalálhatók itt távoli kontinensek szülöttjei is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem