new built house in construction

Ez a családtámogatás is megmenekült a CSOK és a babaváró mellett: 2023-ban is igényelhető

2022. december 29. 08:28

December 28-án, szerdán este jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely egyes családtámogatások igénylési határidejét meghosszabbította, ráadásul rögtön 2 évvel. Ez véget vetett a találgatásoknak, hogy mely támogatások maradnak 2023-ban is, illetve futnak ki 2022 végén. A falusi CSOK, a babaváró és az 5 százalékos lakásáfaa marad, az otthonfelújítási támogatás megy.

A friss közlöny szerint a falusi csok, illetve a babaváró hitel mellett az 5 százalékos lakásáfa is két évvel tovább, 2024. december 31-ig igényelhető. Ezt a kedvezményt sok éve hosszabbítják, a legutolsó határidő idén járt volna le. A friss rendelet változatlan feltételekkel hosszabbította meg az új lakások építésénél igénybe vehető  áfavisszaigénylési kedvezményt, melynek maximális összege 5 millió forint lehet. 

A CSOK valójában nem volt nagy veszélyben, hiszen nem volt határideje, azonban a miniszterelnök korábbi bejelentése alapján átalakulás várható, de csak a jövő év második felében. A kedvezményt azért módosítják, hogy jobban megfeleljen a változó környezetnek, módosuló igényeknek. Ezek szerint év elején még valóban nem nyúlnak a csokhoz.

A CSOK speciális alesetét, a falusi CSOK-ot viszont 2022. december 31-ig lehetett a megszokott formában igényelni. Az összeg ugyanakkora, mintha a család újépítésű ingatlant vásárolna „normál” csok felhasználásával, viszont ez a támogatás vidéki, kistelepüléseken lévő használt ingatlanra költhető csak el, így az lényegesen többet ér.

A támogatás összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén 1 gyerekre 600 ezer forint, 2 gyerekre 2,6 millió forint, míg 3 vagy több gyerekre 10 millió igényelhető. Amennyiben a család egy meglévő lakást bővít vagy korszerűsít, akkor 1 gyerekre 300 ezer forint, 2 gyerekre 1,3 millió forint, míg 3 vagy több gyerekre 5 millió forint járhat. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kifut viszont a kérészéletű otthonfelújítási kedvezmény és hitel, illetve a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, ezeket 2022. december 31-e után nem lehet igényelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05