0 °C Budapest
Óriási tévedésben élnek a magyarok: csak hiszik, hogy a pénz boldogít

Óriási tévedésben élnek a magyarok: csak hiszik, hogy a pénz boldogít

2022. december 8. 19:01

Boldogságot nem lehet pénzen vásárolni - a legtöbbünket biztosan traktáltak már ilyen, vagy ehhez hasonló mondatokkal, igaz ez általában olyan emberek szájából hangzik el, akiknek van pénzük. És bár a pénz természetesen nem garancia a boldogságra, a témában publikált tanulmányok szerint az, hogy van egy kis tartalékunk, amiből minden számlát ki tudunk fizetni és még nyaralásokra is telik, az igenis segíthet a boldogság elérésében.

Egy friss tanulmány szerint a különböző hátterű és kultúrájú embereket egy adott extra pénzmennyiség (10 ezer dollár, azaz 4 millió forint) láthatóan boldogabbá tesz– de csak egy bizonyos pontig. A jól kereső,  évi 123 ezer dollárt (50 millió forint) vagy annál többet keresők esetében nem tűnt úgy, hogy ez növelné a boldogságot, ami arra utal, hogy van egy pont, amikor a pénz már kevésbé befolyásolja az általános életminőséget.

"A készpénzben részesülőket egy olyan kontrollcsoporttal összehasonlítva, amely nem kapott pénzt, azt az eredményt hozta, hogy a készpénztranszferek jelentősen növelik a boldogságot egy sokszínű globális mintán" - írják a szerzők a PNAS-ban megjelent tanulmányban. A konklúzió szerint az alacsonyabb jövedelmű országokban élők boldogabbak lettek, mint a magasabb jövedelmű országokban élők"

Pénz=boldogság?

Annak kiderítése, hogy a pénzzel valóban lehet-e boldogságot vásárolni, elképesztően nehéz. A boldogság egy spektrum, így annak pontos mérése nehéz, másokkal való összehasonlítása pedig még nehezebb.

A tanulmány alapjául szolgáló kísérlet során két gazdag adományozó vállalta, hogy 2 millió dollárt (800 millió forintot) oszt szét 200 ember között hét különböző országban: a magas jövedelműtől egészen a szegényekig. A résztvevők mindannyian beszéltek valamennyire angolul, koruk széles skálán mozgott, és többnyire felsőfokú vagy annál magasabb iskolai végzettséggel rendelkeztek. 

Az élettel való elégedettség ötelemű skálája és a pozitív és negatív affektusokat mérő egytől ötig terjedő pontszám alapján azok a résztvevők, akik pénzt kaptak, jelentős boldogságjavulást jeleztek a kontrollcsoporthoz képest, a hatás az alacsonyabb jövedelműeknél értelemszerűen nagyobb volt. Ám az évi 123 000 dolláros fizetéssel rendelkezők nem tapasztaltak szignifikáns boldogságnövekedést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 200 készpénzt kapó résztvevő körében a teljes életelégedettség személyenként átlagosan 0,36 ponttal javult, míg a gazdag adományozók elégedettsége fejenként 0,16 ponttal csökkent, összességében a vagyon újraelosztása 225-ször nagyobb elégedettséget biztosított, mint a pénzt megtartó adományozóké.

Tehát úgy tűnik, hogy egy bizonyos pontig lehet csak a pénzzel boldogságot vásárolni.

Ahogy az egyik szerző az ABC Newsnak elmondta, 10 ezer dollár sokak számára életet megváltoztató összeg, és ebben az esetben az eredmények magukért beszélnek.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?