Óriási tévedésben élnek a magyarok: csak hiszik, hogy a pénz boldogít

Óriási tévedésben élnek a magyarok: csak hiszik, hogy a pénz boldogít

2022. december 8. 19:01

Boldogságot nem lehet pénzen vásárolni - a legtöbbünket biztosan traktáltak már ilyen, vagy ehhez hasonló mondatokkal, igaz ez általában olyan emberek szájából hangzik el, akiknek van pénzük. És bár a pénz természetesen nem garancia a boldogságra, a témában publikált tanulmányok szerint az, hogy van egy kis tartalékunk, amiből minden számlát ki tudunk fizetni és még nyaralásokra is telik, az igenis segíthet a boldogság elérésében.

Egy friss tanulmány szerint a különböző hátterű és kultúrájú embereket egy adott extra pénzmennyiség (10 ezer dollár, azaz 4 millió forint) láthatóan boldogabbá tesz– de csak egy bizonyos pontig. A jól kereső,  évi 123 ezer dollárt (50 millió forint) vagy annál többet keresők esetében nem tűnt úgy, hogy ez növelné a boldogságot, ami arra utal, hogy van egy pont, amikor a pénz már kevésbé befolyásolja az általános életminőséget.

"A készpénzben részesülőket egy olyan kontrollcsoporttal összehasonlítva, amely nem kapott pénzt, azt az eredményt hozta, hogy a készpénztranszferek jelentősen növelik a boldogságot egy sokszínű globális mintán" - írják a szerzők a PNAS-ban megjelent tanulmányban. A konklúzió szerint az alacsonyabb jövedelmű országokban élők boldogabbak lettek, mint a magasabb jövedelmű országokban élők"

Pénz=boldogság?

Annak kiderítése, hogy a pénzzel valóban lehet-e boldogságot vásárolni, elképesztően nehéz. A boldogság egy spektrum, így annak pontos mérése nehéz, másokkal való összehasonlítása pedig még nehezebb.

A tanulmány alapjául szolgáló kísérlet során két gazdag adományozó vállalta, hogy 2 millió dollárt (800 millió forintot) oszt szét 200 ember között hét különböző országban: a magas jövedelműtől egészen a szegényekig. A résztvevők mindannyian beszéltek valamennyire angolul, koruk széles skálán mozgott, és többnyire felsőfokú vagy annál magasabb iskolai végzettséggel rendelkeztek. 

Az élettel való elégedettség ötelemű skálája és a pozitív és negatív affektusokat mérő egytől ötig terjedő pontszám alapján azok a résztvevők, akik pénzt kaptak, jelentős boldogságjavulást jeleztek a kontrollcsoporthoz képest, a hatás az alacsonyabb jövedelműeknél értelemszerűen nagyobb volt. Ám az évi 123 000 dolláros fizetéssel rendelkezők nem tapasztaltak szignifikáns boldogságnövekedést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 200 készpénzt kapó résztvevő körében a teljes életelégedettség személyenként átlagosan 0,36 ponttal javult, míg a gazdag adományozók elégedettsége fejenként 0,16 ponttal csökkent, összességében a vagyon újraelosztása 225-ször nagyobb elégedettséget biztosított, mint a pénzt megtartó adományozóké.

Tehát úgy tűnik, hogy egy bizonyos pontig lehet csak a pénzzel boldogságot vásárolni.

Ahogy az egyik szerző az ABC Newsnak elmondta, 10 ezer dollár sokak számára életet megváltoztató összeg, és ebben az esetben az eredmények magukért beszélnek.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem