Senior couple, checking in to, modern high-end holiday rental apartment

Elszálltak az albérletárak: ebben a városban a legdrágább, a panelek ára is vágtat

2022. augusztus 9. 17:02

A tavalyi átlaghoz képest 28 százalékos áremelkedést mértek a használt téglalakások négyzetméterárában a megyei jogú városokban: a legdrágább Debrecen, de nem sokkal olcsóbb Győr és Székesfehérvár sem. Minden használt lakástípus – a tégla, a panel és a ház – esetében is érezhető az áremelkedés.

A használt téglalakások esetében az idei statisztikák szerint a legdrágább város Debrecen 703 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, amelyet Győr kissé lemaradva követ 645 ezer forinttal. A dobogó harmadik fokára Székesfehérvár ért oda 626 ezer forinttal. A legtöbb városban a fajlagos ár 400-500 ezer forint között alakult az év első hat hónapjában. A sor végét záró Nagykanizsa tér el ettől számottevően, a maga 330 ezer forintos átlagos négyzetméterárával.

A megyei jogú városokban a tavalyi árszinthez képest átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe a téglalakások. A legtöbb városban az árak emelkedése kétszámjegyű – a kivételt Érd és Sopron jelenti. Az átlagárakat a nagyobb városok húzzák fel: Debrecen és Győr nem csak magas négyzetméterárakban, hanem a növekedés mértékében is az élen végzett 30 százalék feletti áremelkedéssel. Ehhez csatlakozott még Miskolc is, ahol szintén 32 százalékkal emelkedtek az árak idén. A többi városban 15-25 százalék közötti árváltozás a mértékadó.

A megyei jogú városok árazásának általános szabálya, hogy a vidéki városok olcsóbbak a fővárosi kerületeknél, ám a legdrágább városok a külső pesti kerületek árszintjével versenyeznek

– foglalta össze a megyei jogú városok ingatlanpiaci változásait összegző statisztikákat Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Negyedével drágább a panel

A panellakások esetében szintén Debrecen végzett az élen a megyei jogú városok között. Az idei fajlagos árak alapján a városban 577 ezer forint az átlagos négyzetméterár, amelyet kevéssel lemaradva Székesfehérvár 554 ezer és Sopron 551 ezer forinttal követ. Győr a negyedik 517 ezer forintos számtani középértékkel. A többi városban a négyzetméterárak 300-440 ezer forint között alakultak. A sort ezúttal is Nagykanizsa zárta 297 ezer forintos átlaggal, amelyet Szolnok 323 és Dunaújváros 336 ezer forintos átlagos négyzetméterárral előzött meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek az árak nagyjából 22 százalékkal magasabbak a tavalyi éves átlagnál. Kivétel nélkül minden városban kétszámjegyű emelkedést mért az Otthon Centrum. A debreceni 30 százalékos áremelkedés a második helyre volt elég, mivel az alacsonyabb bázisú Miskolcon 35 százalékkal drágultak a panelek, míg az olcsóbb Dunaújvárosban és Nagykanizsán is 25 százalék feletti drágulás történt.

A házak is drágák, ha bérelnénk

A családi házak négyzetméterenként átlagosan 370 ezer forintba kerültek idén. Ebben a szegmensben Győr az első, átlagosan 495 ezer forinttal, melyet Sopron 488 ezer és Debrecen 473 ezer forinttal követ. A főváros közeli Érd és Székesfehérvár szintén a top ötben végzett 450 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A szegmensben azonban nagyobb különbségek alakultak ki a városok között: a kisebb és a fővárostól távolabbi településeken ugyanis csak kicsivel több mint 200 ezer forintot kértek négyzetméterenként, például Hódmezővásárhelyen, Nagykanizsán és Szekszárdon is. A többi városban pedig 250-350 ezer forintos négyzetméterárak fordultak elő.

A 15 százalékos árnövekedés a legkisebb a három használt típus közül. Az összetételhatás okán a növekedés ütemében is nagyobb különbségek alakultak ki, de a városok többségében 1-32 százalék között alakult ez az érték. A nagyobb városokban, például Győrben és Debrecenben 15-20 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak a tavalyi átlaghoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07