Woman with pen and notepad writes the electricity meter readings. Payment of utility services.

Rezsiemelés: itt a valóság, ennyi család kap majd emelt összegű áramszámlát augusztustól

2022. július 19. 19:01

A rezsicsöjkkentés az eddig ismert formájában megszűnik. Augusztustól aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a többlethez már piaci áron jut hozzá. A kormány szerint a lakosság háromnegyedét nem érinti ez az intézkedés, ez az arány azonban ennél alacsonyabb lehet. A Pénzcentrum oldalán indított szavazás eredményei legalábbis mást mutatnak.

A múlt heti Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a rezsicsökkentés a jelenlegi formájában tovább nem tartható fenn. Ennek oka az, hogy annyira elszálltak az energiahordozók világpiaci árai, amit a kormány nem tud tovább finanszírozni. 2013 óta ugyanis a közműszolgáltatók szektorában hatósági árasak a lakossági végfogyasztói oldalon a díjak.

A 7 pontos intézkedéscsomag egyetlen eleme érinti közvetlenül a lakossági fogyasztókat: mostantól aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a többlethez már piaci áron jut hozzá. A központilag meghatározott átlaghatárok rengeteg vitát váltottak ki már eddig is, hiszen az elektromos áram esetében 210 kWh/hó, azaz éves szinten 2523 kWh, földgáz esetében 144 köbméter/hó, azaz 1729 köbméter éves fogyasztási szint igencsak szűkösnek tűnik. Nem is beszélve azokról, akik otthonában a földgáz nem elérhető, ezért elektromos árammal fűtenek – de még számos egyéb bonyolult esettel találkoztunk.

Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos elmondása szerint a magyar lakossági fogyasztók háromnegyedét nem fogja érinteni ez az intézkedés, azaz ők a meghatározott szintnél kevesebbet fogyasztanak, így nekik nem emelkedik a rezsijük 2022. augusztus 1-je után sem.

A szerkesztőségünk tagjai összesen 10 ismerőstől, rokontól kérte be a rezsiszámláját, hogy megvizsgáljuk, ők mennyit fizettek eddig, és vajon beleférnek-e a fenti keretbe. 7-en kapásból kiestek, erről részletesebben ebben a cikkben olvashatsz.

Olvasóink fogyasztásaira is kíváncsiak voltunk, ezért szavazást indítottunk: Neked több vagy kevesebb az áramfogyasztásod éves szinten, mint 2523 kWh? Összesen több mint 91 ezer szavazat érkezett már, ezen az ábrán mutatjuk az eredményeket:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ahogy az ábrán is jól látszik pirossal jelöltük azokat, akik szerint ők nem fognak beleférni az átlagfogyasztó kategóriájába, ők a válaszadók 75%, azaz háromnegyede. Úgy tűnik tehát a Pénzcentrum nem reprezentatív felmérése alapján, hogy pont fordítva alakul, mint ahogy azt a kormány előrevetítette.

A válaszadók 13,95 %-a nyomott arra, az átlagnál kisebb fogyasztó, 10,36 % szerint pedig kb. annyi a fogyasztása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?