17 °C Budapest
Cute ginger cat taking a nap under the air conditioner

Ezt feltétlenül intézd el, mielőtt melegedni kezd az idő: szívhatod a fogad, ha elfelejted

2022. április 2. 14:04

A melegebb idő közeledtével fokozatosan kezdik el az emberek használni a télen elhanyagolt klímaberendezésüket, vagy átállni a fűtési üzemmódról hűtésire. A szakértők szerint érdemes minden évben legalább egyszer kitisztíttatni és átnézetni egy szakemberrel a készülékünket, mivel így jelentősen növelhető a klíma élettartama és működési hatékonysága, illetve csökkenthetők a használattal járó egészségügyi kockázatok is.

A klímák használata során nagy mennyiségű levegő áramlik át a szűrőkön, ezáltal csökken a szobában található por mennyisége, de a szennyeződések idővel lerakódhatnak a berendezés belsejében. Ez akár 5-15%-kal csökkentheti a klímaberendezés hatékonyságát és egészségügyi veszélyeket is hordozhat magával, hiszen a lerakódások kedvező környezetet nyújtanak a penészgombák számára. Váradi György, a Fisher Klíma vezetője a következőket javasolja:

„Fogadjunk megfelelő szakembert erre a feladatra, aki tényleg ért a klímákhoz és garanciát vállal a munkájára! Mivel idén is nagy keresletre számítunk a klímapiacon a nyári és a megelőző hónapokban, azt javasoljuk mindenkinek, hogy minél hamarabb keresse fel klímatechnikusát és kérjen karbantartást, hogy klímája energiatakarékosan és biztonságosan működhessen a legforróbb napokon is!”

Fontos arra odafigyelni, hogy a szakértő ne csak a beltéri egység szűrőjét tisztítsa/cserélje ki, hanem a klíma egyéb részeit is megtisztítsa és alaposan átnézze.

A következőket lehet kérni a szakemberektől karbantartás során:

  • Ellenőrizzék, hogy szivárog-e a hűtőközeg (szivárgásérzékelővel)!
  • Ellenőrizzék az elektromos vezérlést, az összes gomb funkcionalitását!
  • Vizsgálják meg az elektromos kapcsokat, szükség esetén tisztítsák meg és ellenőrizzék a csatlakozásokat!
  • Teszteljék a termosztát vagy a hőmérséklet-érzékelők pontosságát.
  • A beltéri egység levegőszűrőjének tisztítása mellett vegyszeres mosás/fertőtlenítés is kérhető a penészedés elkerülése érdekében. Sokat használt, vagy szennyezett környezetben működő klíma esetén a kültéri egység kompresszoros kifújása, akár mosása évi egy vagy több alkalommal is indokolt lehet!
  • Vizsgálja meg a cseppvízelvezetést, hogy nincs-e dugulás!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm