Csúnya áremelés élesedik 2022-től: mélyen a zsebébe nyúlhat, akinél elromlik a fűtés

Csúnya áremelés élesedik 2022-től: mélyen a zsebébe nyúlhat, akinél elromlik a fűtés

2021. december 14. 17:34

Januártól újabb 20-30 százalékos áremelkedésre lehet számítani az építőanyagárakban, ezáltal minden fűtési rendszerhez tartozó anyagár is jelentősen nőni fog. Kis-Balázs Attila, a Jobbfólia ügyvezető-tulajdonosa elmondta, a drágulást a munkaerőhiány, a globális ellátási lánc akadozása és a kormányzati támogatások táplálják, ugyanakkor amíg a 2021-es árukészlet tart, még a jelenlegi árszabáson korszerűsíthetjük majd a fűtést. Hozzátette, mivel a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint 2025-től be kellene tiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését, érdemes alternatív, korszerűbb megoldásokban gondolkozni.

Nagyjából egy évvel ezelőtt azt tartották a piackutatók, hogy az építőanyagok áremelkedése a végéhez ért, ezt a lufit már nem lehet tovább fújni, de ehhez képest 2021-ben 30 százalékos drágulás érvényesült, jövőre pedig legalább ennyivel kell majd többet fizetni a termékekért.

Kis-Balázs Attila, a Jobbfólia ügyvezető-tulajdonosa arról tájékoztatott, a piaci folyamatokra nemcsak a globális ellátási lánc akadozása és a munkaerőhiány, hanem a kormányzati támogatások is hatással vannak. A felújításra, korszerűsítésre igényelhető ingyen pénzek miatt pedig az építőanyagokon belül a fűtési rendszerekhez tartozó anyagárak is jelentősen emelkednek.

„Magyarországon 3-5 éve folyamatosan tart az áremelkedés, és egyelőre nem látni, hol a vége. Mivel bejelentették 2022-re is az újabb támogatási formulákat, ennek eredményeként januártól ismételten drágulni fognak az építőanyagárak. A fűtéskorszerűsítés is többe kerül majd így, amit tovább erősít, hogy a munkaerőhiány miatt a munkadíjak is emelkedtek” – mutatott rá a szakértő.

Most még nem késő lépni

Kis-Balázs Attila elmondta, a gázkazánokat tekintve az áremelkedés legfőként az anyagban mutatkozott meg. Bár ebben az évben kimondottan nem is jeleztek előre drágulást, mégis 20 százalékkal emelkedtek az árak, és a spekulációk szerint újabb 10 százalékra lehet még számítani.

A villanyos kazánnál átlagos az áremelkedés, a csövezésnél, radiátoroknál ugyanúgy. Az infrafűtések esetében a nagy gyártóknak 15-20 százalékkal nőttek a költségeik, amiket áthárítanak a kereskedőkre, így itt is biztosra vehető egy komolyabb növekmény

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– magyarázta a Jobbfólia ügyvezető-tulajdonosa, hozzátéve, hogy becsléseik szerint az új árukészlet érkezéséig, január végéig még a régi árakon tudják majd forgalmazni a termékeiket.

A szakember azt javasolja, aki a közeljövőben korszerűsítené a fűtését, gondolkozzon szigetelésben is, hiszen a hőveszteség csökkentése rendkívül fontos. Mivel az energiaárak is tendenciaszerűen emelkednek, érdemes napelembe beruházni, erre is vannak most komoly pályázati lehetőségek.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint 2025-től be kellene tiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését. Mivel ez a folyamat szinte elkerülhetetlen, érdemesebb már most is olyan alternatívát választani, ami környezeti és költségszempontból is kedvező választást jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05