3 °C Budapest
A lot of solar panels on the building roof with blue sky. Solar power and sustainable energy. Green concept, environment friendly. cimlapi

Durván tör előre Magyarországon a megújuló energia: rengetegen spórolnak ezzel

2021. november 12. 16:27

A bruttó villamosenergia-termelés 2905 GWh volt idén augusztusban, ez 9 százalékkal magasabb az előző évinél. A megtermelt villamos energia 43,6 százaléka volt nukleáris eredetű, 22 százalékát biztosította földgáz, 10,8 százalékát szén- és széntermékek, 22,4 százalékát megújuló energia és 1,1 százaléka pedig egyéb forrásból származott. A hazai energiatermelésre és -ellátásra vonatkozó augusztusi adatok elérhetők a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energiastatisztikai riportjában.

Az országos primer energiatermelés 2021 augusztusában 31,59 PJ volt, amely 1,4 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,7 PJ-lal, az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,19 PJ-lal csökkent, míg a nukleáris termelése 2,32 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A fosszilis energiaforrásokon belül a földgáz és a szén és széntermékek termelése csökkent, míg a kőolaj és kőolajtermékek termelése emelkedett.

Az országos primerenergia-felhasználás 73,03 PJ volt, amely 4,83 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A primer felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 3,28 PJ-lal nőtt, a megújuló energiaforrások felhasználása 0,56 PJ-lal, a villamos energia nettó import 0,3 PJ-lal csökkent.

A földgáz belföldi felhasználása 15,24 PJ volt, amely 2 százalékkal magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában. 2021 augusztusában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3868 GWh volt, amely 4 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 9 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Az augusztusban megtermelt 2905 GWh villamos energia 43,6 százaléka volt nukleáris eredetű, 22 százalékát biztosította földgáz, 10,8 százalékát szén- és széntermékek, 22,4 százalékát megújuló energia és 1,1 százaléka egyéb forrásból származott. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 19 százalékkal volt magasabb.

A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 20 százalékkal nőtt, míg a fosszilis alapú 8 százalékkal csökkent az előző év augusztushoz képest. A naperőművek által termelt villamos energia aránya a teljes bruttó termelésben 15 százalék volt.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 68,8 százalékát nap, 18,1 százalékát biomassza, 5 százalékát szél, 3,4 százalékát biogáz, 2,8 százalékát víz, és 2 százalékát a kommunális hulladék megújuló része biztosította. A megelőző év azonos időszakához képest a nap és a szél emelkedett, míg a víz, a biomassza, biogáz, a kommunális hulladék megújuló részéből származó energia mennyisége csökkent.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó adatok a havi gyakoriságú adatgyűjtések esetében a tárgyhónapot követő 65-ödik, a primer mérleg esetében a 70-ik napon érhetők el.  A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06