A lot of solar panels on the building roof with blue sky. Solar power and sustainable energy. Green concept, environment friendly. cimlapi

Durván tör előre Magyarországon a megújuló energia: rengetegen spórolnak ezzel

2021. november 12. 16:27

A bruttó villamosenergia-termelés 2905 GWh volt idén augusztusban, ez 9 százalékkal magasabb az előző évinél. A megtermelt villamos energia 43,6 százaléka volt nukleáris eredetű, 22 százalékát biztosította földgáz, 10,8 százalékát szén- és széntermékek, 22,4 százalékát megújuló energia és 1,1 százaléka pedig egyéb forrásból származott. A hazai energiatermelésre és -ellátásra vonatkozó augusztusi adatok elérhetők a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energiastatisztikai riportjában.

Az országos primer energiatermelés 2021 augusztusában 31,59 PJ volt, amely 1,4 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,7 PJ-lal, az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,19 PJ-lal csökkent, míg a nukleáris termelése 2,32 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A fosszilis energiaforrásokon belül a földgáz és a szén és széntermékek termelése csökkent, míg a kőolaj és kőolajtermékek termelése emelkedett.

Az országos primerenergia-felhasználás 73,03 PJ volt, amely 4,83 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A primer felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 3,28 PJ-lal nőtt, a megújuló energiaforrások felhasználása 0,56 PJ-lal, a villamos energia nettó import 0,3 PJ-lal csökkent.

A földgáz belföldi felhasználása 15,24 PJ volt, amely 2 százalékkal magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában. 2021 augusztusában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3868 GWh volt, amely 4 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 9 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Az augusztusban megtermelt 2905 GWh villamos energia 43,6 százaléka volt nukleáris eredetű, 22 százalékát biztosította földgáz, 10,8 százalékát szén- és széntermékek, 22,4 százalékát megújuló energia és 1,1 százaléka egyéb forrásból származott. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 19 százalékkal volt magasabb.

A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 20 százalékkal nőtt, míg a fosszilis alapú 8 százalékkal csökkent az előző év augusztushoz képest. A naperőművek által termelt villamos energia aránya a teljes bruttó termelésben 15 százalék volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 68,8 százalékát nap, 18,1 százalékát biomassza, 5 százalékát szél, 3,4 százalékát biogáz, 2,8 százalékát víz, és 2 százalékát a kommunális hulladék megújuló része biztosította. A megelőző év azonos időszakához képest a nap és a szél emelkedett, míg a víz, a biomassza, biogáz, a kommunális hulladék megújuló részéből származó energia mennyisége csökkent.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó adatok a havi gyakoriságú adatgyűjtések esetében a tárgyhónapot követő 65-ödik, a primer mérleg esetében a 70-ik napon érhetők el.  A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm