13 °C Budapest
Asian father, mother, son and daughter playing in the beach in Okinawa at sunset.

Kitálaltak a magyar szülők: nem nagy segítség, hogy előbb jön a családi pótlék

2021. augusztus 25. 11:33

Az iskolakezdésre való tekintettel ma kezdik a családtámogatások kiutalását a gyermekeket nevelők részére. De vajon tényleges segítségnek számít ez a gesztus úgy, hogy 2008 óta nem emelkedett például a családi pótlék összege? Olvasóinkat kérdeztük meg, nekik mi a véleményük.

Pontosan egy hét múlva becsengetnek a magyar általános és középiskolákban, és várhatóan 1,8 millió diák kezdi meg a tanévet. Számukra a tankönyveket ingyenesen biztosítja az Emmi, ám az egyéb szükséges taneszközök, felszerelések beszerzése a szülők pénztárcáját terheli.

 

Egy átlagos, kétgyermekes család összesen 40-80 ezer forintot költ ebben az időszakban, de az első osztályt kezdőknek még például az otthoni irodabútorok megvásárlása további, jelentősebb kiadást jelenthet - derül ki a Pulzus Kutató által tavaly készített felmérésből. A klasszikus iskolai előkészületek mellett, ebben a bizonytalan helyzetben fontos, hogy készüljünk egy picit arra is, hogy az esetleges digitális oktatásban való részvételhez mire lehet szüksége a családnak – ez extra terheket jelent.

De persze van mindehhez anyagi segítség, ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt nemrég, számos önkormányzati pályázati lehetőség érhető el, mely leveszi a terhek egy részét a szülők válláról. Az általunk megkeresett önkormányzatok kínálta lehetőségeket ebben a cikkben gyűjtöttük össze:

Ezen kívül az állam igyekszik úgy is segíteni az iskolás gyermekek szüleit, hogy a családok már augusztus végén megkapják a szeptemberben esedékes családtámogatásokat: a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást. A bankszámlával rendelkezők már ma meg is érkezett a pénzt, ha minden igaz.

Így viszont legközelebb csak október elején érkezik támogatás.

Jól jön az extra pénz?

De hogy valójában mekkora segítséget jelent a nagyjából 1 héttel korábban érkező juttatás, arról megkérdeztük olvasóinkat. Csak emlékeztetőképpen: ma Magyarországon 

  • az 1 gyermeket nevelő családok 12 200 forintot,
  • az 1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő 13 700 forintot,
  • a 2 gyermeket nevelő család gyermekenként 13 300 forintot, összesen 26 600 forintot,
  • a 2 gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 14 800 forintot, összesen 29 600 forintot,
  • a 3 vagy több gyermeket nevelő család gyermekenként 16 ezer forintot, azaz minimum 48 ezer forintot,
  • a 3 vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 17 ezer, azaz minimum 51 ezer forintot kap.

Kíváncsiak voltunk olvasóink hogy vélekednek, érdemi segítség-e a családoknak az előrehozott folyósítás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ahogy a válaszok arányából is jól látszik, az emberek közel háromnegyede, 72,6 százaléka nem gondolja, hogy ezt komoly segítség, 23,3 százalékuk szerint viszont az. Ez feltehetően összefüggésben áll azzal, hogy mint az korábbi szavazásainkból is kiderült,

a szülők többsége kevesli ezt az összeget.

Nem titok, hogy az Orbán- kormány okkal nem emeli a családi pótlék összegét. A jobboldali-konzervatív családpolitika ugyanis egészen mást gondol az alanyi jogon járó támogatásokról: a munkaalapú társadalomban hisznek - ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök többször is kifejtette:

szívesen támogatják a gyermeket (főleg gyermekeket) nevelőket, ám abban az esetben, ha a szülők dolgoznak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem