Asian father, mother, son and daughter playing in the beach in Okinawa at sunset.

Kitálaltak a magyar szülők: nem nagy segítség, hogy előbb jön a családi pótlék

2021. augusztus 25. 11:33

Az iskolakezdésre való tekintettel ma kezdik a családtámogatások kiutalását a gyermekeket nevelők részére. De vajon tényleges segítségnek számít ez a gesztus úgy, hogy 2008 óta nem emelkedett például a családi pótlék összege? Olvasóinkat kérdeztük meg, nekik mi a véleményük.

Pontosan egy hét múlva becsengetnek a magyar általános és középiskolákban, és várhatóan 1,8 millió diák kezdi meg a tanévet. Számukra a tankönyveket ingyenesen biztosítja az Emmi, ám az egyéb szükséges taneszközök, felszerelések beszerzése a szülők pénztárcáját terheli.

 

Egy átlagos, kétgyermekes család összesen 40-80 ezer forintot költ ebben az időszakban, de az első osztályt kezdőknek még például az otthoni irodabútorok megvásárlása további, jelentősebb kiadást jelenthet - derül ki a Pulzus Kutató által tavaly készített felmérésből. A klasszikus iskolai előkészületek mellett, ebben a bizonytalan helyzetben fontos, hogy készüljünk egy picit arra is, hogy az esetleges digitális oktatásban való részvételhez mire lehet szüksége a családnak – ez extra terheket jelent.

De persze van mindehhez anyagi segítség, ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt nemrég, számos önkormányzati pályázati lehetőség érhető el, mely leveszi a terhek egy részét a szülők válláról. Az általunk megkeresett önkormányzatok kínálta lehetőségeket ebben a cikkben gyűjtöttük össze:

Ezen kívül az állam igyekszik úgy is segíteni az iskolás gyermekek szüleit, hogy a családok már augusztus végén megkapják a szeptemberben esedékes családtámogatásokat: a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást. A bankszámlával rendelkezők már ma meg is érkezett a pénzt, ha minden igaz.

Így viszont legközelebb csak október elején érkezik támogatás.

Jól jön az extra pénz?

De hogy valójában mekkora segítséget jelent a nagyjából 1 héttel korábban érkező juttatás, arról megkérdeztük olvasóinkat. Csak emlékeztetőképpen: ma Magyarországon 

  • az 1 gyermeket nevelő családok 12 200 forintot,
  • az 1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő 13 700 forintot,
  • a 2 gyermeket nevelő család gyermekenként 13 300 forintot, összesen 26 600 forintot,
  • a 2 gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 14 800 forintot, összesen 29 600 forintot,
  • a 3 vagy több gyermeket nevelő család gyermekenként 16 ezer forintot, azaz minimum 48 ezer forintot,
  • a 3 vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 17 ezer, azaz minimum 51 ezer forintot kap.

Kíváncsiak voltunk olvasóink hogy vélekednek, érdemi segítség-e a családoknak az előrehozott folyósítás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ahogy a válaszok arányából is jól látszik, az emberek közel háromnegyede, 72,6 százaléka nem gondolja, hogy ezt komoly segítség, 23,3 százalékuk szerint viszont az. Ez feltehetően összefüggésben áll azzal, hogy mint az korábbi szavazásainkból is kiderült,

a szülők többsége kevesli ezt az összeget.

Nem titok, hogy az Orbán- kormány okkal nem emeli a családi pótlék összegét. A jobboldali-konzervatív családpolitika ugyanis egészen mást gondol az alanyi jogon járó támogatásokról: a munkaalapú társadalomban hisznek - ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök többször is kifejtette:

szívesen támogatják a gyermeket (főleg gyermekeket) nevelőket, ám abban az esetben, ha a szülők dolgoznak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?