7 °C Budapest
Child learning at home without access to technology, without technological conditions. poor condition, crisis

A vártnál hamarabb kap pénzt 1 millió magyar család: jövő héten megy az utalás

2021. augusztus 19. 14:07

Alig két hét múlva, szeptember elsején megkezdődik a 2021/2022-es, tehát nem lehet sokkal tovább várni: a szülőknek be kell szerezniük lassan a szükséges taneszközöket, ruházatot. Ebben nagy segítség lehet, hogy a szokásosnál hamarabb, jövő hét elején utalják a szeptemberi családi támogatásokat, éppen az iskolakezdés miatt. Az intézkedés 1,2 millió gyermekes magyar családot érint.

Az iskolakezdéssel kapcsolatos költségek minden családot megviselnek, kisiskolások szüleitől kezdve egészen a felsőoktatásban tanulókig. Habár sokan állítják, hogy a távoktatás miatt a vártnál kevesebb tanszerre volt szükség és az iskolai felszerelés se használódott el teljesen, az idei évre a legtöbben jelenléti oktatásra készülnek.

2020-ban a beiskolázás során a szülők már az általános iskola alsóbb osztályaiban is egyre kevesebbet költöttek papír-írószerre, ruházatra, és többet a különböző műszaki cikkekre, és ez várhatóan idén is így lesz. A GKI tavalyi számításai szerint az általános iskola alsó osztályában 45 ezer Ft, a felsőben 34 ezer Ft, míg középiskolában 28,5 ezer Ft a jellemző költség az idei iskolakezdéshez kapcsolódóan.

Ezt a pénzt azonban ki is kell gazdálkodni a családoknak valahogyan – ehhez nyújt segítséget az állam, ugyanis a gyermeket nevelő családok már augusztus végén megkapják a szeptemberben esedékes családtámogatásokat (így viszont legközelebb csak október elsején érkezik támogatás.) Az EMMI tájékoztatása szerint Magyar Államkincstár augusztus 23-ától, vagyis már hétfőtől folyósítja a szeptemberi családtámogatásokat: a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást. A bankszámlával rendelkező jogosultaknak várhatóan kedden érkezik az utalás, és a postai kézbesítés is megtörténik a hét elején.

Mennyi is pontosan?

A családi pótlék összege amúgy a gyermekek számától, a család szerkezetétől és a gyermek egészségi állapotától függ. Alábbi infografikán mutatjuk, ki mekkora összegre számíthat 2021-ben.

2008 óta egy fillérrel sem emelkedett az összege, holott hol vannak már a 13 évvel ezelőtti árak! Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyes felmérések szerint a magyarok túlnyomó többsége érdemi emelést szeretne, hiszen előtte, 2008-ig évente jelentősen emelkedett az összeg. Azóta persze a családi pótlék jelentősen veszített az értékéből az infláció miatt, nagyjából a 2008-as értékéhez képest 30 százalékos értékvesztést könyvelhetett el így emelés nélkül.

Nem titok, hogy az Orbán- kormány okkal nem emeli a családi pótlék összegét. A jobboldali-konzervatív családpolitika ugyanis egészen mást gondol az alanyi jogon járó támogatásokról: a munkaalapú társadalomban hisznek - ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök többször is kifejtette:

szívesen támogatják a gyermeket (főleg gyermekeket) nevelőket, ám abban az esetben, ha a szülők dolgoznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem