9 °C Budapest

Lakást vennél, építkeznél? 8 tévhit az áfa-visszatérítési támogatással kapcsolatban

2021. február 15. 05:51

Az adó-visszatérítési támogatás nagy segítség lehet az újépítésű lakást vásárló, építkező családok számára. A támogatás feltételei egyáltalán nem egyértelműek - már csak azért sem, mert két típusa is van ennek a konstrukciónak. Összeszedtük a 8 leggyakoribb félreértést, ami a köztudatban kering.

Az adó-visszatérítési támogatás több millió forintot jelenthet az új lakást vásárló, építkező családoknak. Kevesen tudják azonban, hogy ennek a támogatási formának két önálló, egymástól teljesen független típusa is létezik:

  • Az 5%-os áfát lehet visszaigényelni az újépítésű lakást vásárlóknak és a generálkivitelezővel építkezőknek. Ennél a támogatásnál azonban elvárás, hogy a család egyúttal csok-ot is igényeljen.
  • A számlák 27%-os adótartalmát igényelhetik vissza az önerőből - generálkivitelező nélkül - építkezők. A támogatás maximális összege 5 millió forint lehet.

A két konstrukció feltételei jelentősen eltérhetnek egymástól, ezek azonban gyakran keverednek még az érdeklődők fejében - összegzi piaci tapasztalatait a Bankmonitor. Nézzük a 8 leggyakrabban felmerülő tévhitet, félreértést az adó-visszatérítési támogatással kapcsolatban:

1. Az adó-visszatérítési támogatáshoz mindenképpen kell csok-ot is igényelni

Ez nem feltétlenül igaz, ugyanis a 27% áfatartalmú számlák adójának visszaigényléséhez nem szükséges csok támogatást igényelni. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az 5%-os adó-visszatérítésnél igenis elvárás az, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt is igénybe vegye a család.

2. Csak gyermekes családok igényelhetik a támogatást

Ez sem igaz, ugyanis az önerőből építkezők a 27%-os áfa visszatérítésére akkor is jogosultak, ha nincs gyermekük. (A lehetőséggel a gyermektelen párok és egyedülállók is élhetnek.)

Az 5 százalékos adó visszaigényléséhez viszont csok támogatást is igényelni kell, azaz szükséges hozzá legalább egy meglévő, vagy vállalt gyermek. (Vállalt gyermekre csak házaspárok kaphatnak családi otthonteremtési kedvezményt!)

3. A 27 százalékos adó-visszatérítéshez nem szükséges a csok feltételeinek megfelelni

A generálkivitelező nélkül építkezőknek nem szükséges csok-ot kérniük, sőt gyermek nélkül is visszakaphatják az adót. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a családiotthonteremtési kedvezmény alapvető személyi feltételeit sem kell teljesíteniük!

Például itt is elvárás a legalább fél éves Tb-jogviszony, mint ahogy nem lehet köztartozása az igénylőnek és nem lehet büntetett előéletű sem.

4. A költségek teljes áfatartalmát vissza lehet igényelni

Ez az önerős építkezéseknél nem igaz: a családok ebben az esetben 27%-os áfával kapnak számlát, ebből pedig legfeljebb 5 millió forintot igényelhetnek vissza. Ugyanakkor az 5%-os adótartalmú számlákhoz kapcsolódó adó-visszatérítésnél nincs felső korlátja a támogatás összegének.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. Egy igénylésen belül be lehet nyújtani 5 és 27%-os adótartalmú számlákat egyaránt

Nem, a támogatást csak egyszer lehet igényelni és akkor is csak az egyik típusú adó-visszatérítést lehet kérni. (Korábban megkezdett generálkivitelezős építkezéseknél előfordulhat, hogy a tavaly megfizetett számlák áfatartalma még 27%, míg az ideieknek már csak 5%.)

6. Csak 2021. január 1-jén, vagy azt követően kiállított számlák áfáját lehet visszaigényelni

Nem, a 27%-os adó-visszatérítésnél 2018. január 1-jén, vagy azt követően kiállított számlák fogadhatóak el.

Fő szabályként viszont igaz, hogy az 5 százalékos áfa-visszatérítésnél az idei évtől kiállított számlák elfogadhatóak. Ám itt is van kivétel: a tavalyi számlák is elfogadhatók, amennyiben azok adótartalma 5% és az adásvételi szerződést még 2021 előtt kötötte meg a vevő.

7. Az adó-visszatérítési támogatás igénylése díjmentes

Ez nem feltétlenül igaz, a támogatás igénylésének díja - az értékbecslés költségén felül - ugyanis legfeljebb 30 ezer forint lehet. Ezt a költséget azonban a pénzintézet nem számíthatja fel, amennyiben lakáshitelt is igényel a család a támogatás mellé.

8. Vásárlás esetén a támogatás összegét az adásvételt követően, utólag kapja meg az igénylő

Új lakás vásárlása esetén az adó-visszatérítés összegét utolsó vételárrészletként közvetlenül az eladónak utalja a bank. Vagyis az összeg kizárólag lakáscélra használható fel, azt nem utólag utalja vissza a bank a vevő részére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem