30 °C Budapest
Nyakunkon az újabb poloskainvázió: így védekezz a kellemetlen rovarok ellen

Nyakunkon az újabb poloskainvázió: így védekezz a kellemetlen rovarok ellen

2020. szeptember 4. 16:49

Lélekben már érdemes készülni a poloskainvázióra: ahogyan szép lassan bandukolunk az őszbe, az esték hűvösebbek lesznek,  rovarok pedig elkezdenek telelőhelyet keresni. A szakértő szerint pár héten belül újra megindulhatnak a poloskák a lakások felé. Csak az erős rovarirtó pusztítja el őket, de azt nem ajánlatos zárt térben használni - úgyhogy védekezésül marad a bezárkózás, illetve szúnyogháló.

Szép lassan megyünk bele az őszbe, bár nappal még kellemes az idő, este már elkell a hosszú nadrág meg a pulóver. Ilyenkor már egyre gyakrabban találkozhatunk a poloskákkal is, akik a házunkban, lakásunkban keresnek. Az invázió még egy kicsit odébb van, dr. Merkl Ottó szerint szeptember végén, október elején indulhatnak meg nagy számban a poloskák a lakások felé.

Nem arról van szó, hogy elszaporodnak addigra, ezek a rovarok már megszülettek július körül. Csak még jól elvannak a lombkoronában, a vénasszonyok nyarát különösen kedvelik. Amint hűlni kezd az idő, beindul a lombhullatás, másutt keresnek majd telelőhelyet maguknak, például a lakásokban

- magyarázta a Pénzcentrum megkeresésére az entomológus. Hozzátette, a poloskák azért tudnak ennyire elszaporodni hazánkban, mert természetes ellenségük Magyarországon nincs, hiszen nem őshonosak, Ázsiából hurcolták be őket. A szakértő szerint a legjobb védekezés ellenük, ha becsukjuk a nyílászárókat, szúnyoghálót teszünk fel.

Noha az erősebb rovarirtók őket is elpusztítják, de ezeket nem ajánlatos zárt térben, például egy szobában használni. Egyébként a gyümölcsösökből is ezért nehéz kiirtani őket, pont akkorra szaporodnak el, mire beérik a gyümölcs, olyankor már nem szabad permetezni. Úgyhogy a legjobb megoldás, ha zárjuk az ajtót-ablakot, és rovarhálót szerelünk fel

- mondta Merkl Ottó. Ismertette azt is, hogy a poloskák nem veszélyesek az emberre vagy más állatokra, nem mérgezőek, csupán kellemetlen szagot bocsátanak ki, ha veszélyben érzik magukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05