16 °C Budapest

Ilyen luxuspark épülhet Budán: napokon belül kezdődik a bontás

Pénzcentrum
2014. március 3. 17:36

Napokon belül megkezdik a volt ipari minisztérium és az egykori Ganz gyár megmaradt épületeinek bontását a II. kerületi Margit körúton - derült ki egy mai napon tartott sajtótájékoztatón. A felszabadult területen közpark várja majd a budapesti lakosokat.

Napokon belül megkezdődnek a Margit körút 85-87. alatt található, volt ipari minisztérium bontási munkálatai - hívta fel a figyelmet Halmai Zoltán, a Millenáris Széllkapu Kft. ügyvezetője a terület rehabilitációjára kiírt ötletpályázat mai napon tartott díjkiosztó ünnepségén.

A tervek szerint, a két ütemben megvalósuló bontás első, 2-2,5 hónapig tartó fázisában a belső részeket és épületgépészeti berendezésket bontják el, ami a környék járókelői számára nem lesz különösen látványos munkafolyamat, vagyis nem fogjuk úgy érzékelni, mintha ténylegesen zajlanának a bontási munkálatok. Majd ezt követi a második szakasz, amelyben a vasbeton-szerkezetet mintegy 3 hónap alatt tervezik eltüntetni.

Luxuspark a lebontott épületek helyén

A Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. 2014. januárjában ötletpályázatot írt ki a Margit körút - Kis Rókus utca - Fény utca - Mammut II. bevásárlóközpont által határolt terület rehabilitációjára. A várakozásokat jelentősen meghaladó számú, kategóriánként 108 illetve 120 pályamű érkezett a február 24-i határidőig. Végül a zsűri 23 munkát talált díjazásra és továbbgondolásra érdemesnek.

"A nagy érdeklődés és az előzetes várakozásokat felülmúló nagyszámú pályázat azt mutatja, hogy a tervezett közpark fontos a kerületben, a fővárosban élők és az építész szakma számára is. Számos eredeti ötletet kaptunk, amelyek megvalósíthatóságán komolyan el kell majd gondolkoznunk, végleges döntés a fejlesztés irányáról csak később, valamennyi szempont mérlegelése után születhet." - mondta Halmai Zoltán, a Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Néhány látványterv a terület rehabilitációjára kiírt ötletpályázat díjazottjaiból:

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?