Fészekrakók helyett diplomások költözhetnek a miskolci panelekbe

2014. február 6. 11:04

Új epizódja következhet a miskolci fészekrakó-teleregénynek. Az önkormányzat legújabb ötlete szerint friss diplomás fiatalokat költöztetnének az Avas lakótelepre.

Új ötlettel rendezné a hosszú évek óta húzódó fészekrakó-ügyet a Miskolci Önkormányzat. A lakások megvásárlása és felújítása után a városi egyetem friss diplomás hallgatói, doktoranduszai kaphatják meg.

Fészekrakók szappanoperája

Az évekkel ezelőtt indult kormányzati Fészekrakó-program segítségével kedvezményes svájcifrank-alapú devizahitelhez juthattak azok a fiatalok, akik lakást szerettek volna vásárolni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonban jogászok, ingatlanosok, banki ügyintézők  - egy több száz fős bűnszervezet - közösen kijátszották a törvényt. 2008-tól kezdődően - részben a megye egyik legösszetettebb csalássorozatának eredményeként - tömegesen költöztek Miskolc avasi lakótelepére olyan családok, amelyek segítőikkel a rendszert kijátszva, hamis papírokkal jutottak a támogatásokhoz. A tömeges beköltözés a közbiztonság romlását jelentette, a környékbeli lakások értéke meredek zuhanásnak indult. Az új lakók később nem tudták, és nem akarták fizetni a hitelt és közüzemi díjakat

Bonyolult eljárások után kezdődhetett meg a kilakoltatás azokból az ingatlanokból, amelyeket az ott élők teljesen eladósítottak, mert szándékukban sem állt, hogy mind a közös költséget, mind a közüzemi számlákat, mind pedig a hiteleket visszafizessék. A kilakoltatásokat végrehajtók végzik, az önkormányzat ezt megelőzően a végrehajtás alá vont ingatlanokat a hitelintézettől, licitálás útján vásárolja meg - tudta meg a Pénzcentrum.hu Koczák Szilviától, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől.

Az Avas déli része 1981-ben


Eddig mintegy 12 fészekrakós lakás került a Miskolci Önkormányzat tulajdonába. Ezek az ingatlanok az Avas lakótelepen, a Szilvás, a Gesztenyés, Áfonyás és Mednyánszky utcán, illetve a Felsőruzsin körúton vannak. Egy lakást már teljesen felújítottak, de a többi ingatlan rekonstrukciója is folyamatban van. A jogi eljárások a "fészekrakókkal" szemben télen is folytatódnak.Mostanáig, az önkormányzatnak további 51 ingatlant sikerült megszerezni, február közepéig pedig újabb 10-et. Várhatóan a kilakoltatási moratórium lejárta után mintegy 80-90 ingatlant vesz majd át a város az egykori fészekrakóktól.

Tisztességes és jogkövető

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A szóvivő szerint a lakásokat a város tulajdonában lévő ingatlankezelő cég, a MIK Zrt. újítja fel, hogy azok akár pár hónap alatt "tisztességes és jogkövető polgárok", főként a Miskolci Egyetem doktorandusz hallgatói és pályakezdő oktatói, kutatói, valamint fiatal házaspárok pályázat útján elnyert otthonaként szolgáljanak.

Az önkormányzatnál úgy látják, a fiatal szakemberek számára a lakhatás megoldása elősegíti, hogy Miskolcon folytassák oktatói munkájukat, ezért a város vezetése kedvező feltételekkel rendelkezésükre bocsátja a felújított fészekrakós lakások egy részét. Hamarosan három lakásba költözhetnek be a Miskolci Egyetem doktorandusz képzésben részt vevő hallgatói.

Hogy pontosan milyen feltételeknek kell megfelelniük a lakásokra pályázóknak, a város jövő heti közgyűlésén dől el.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?