10 °C Budapest

Rengeteg pénzre pályázhatnak lakóházak, lakóközösségek

MTI
2014. január 28. 08:34

A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban a lakosság is bekapcsolható az energiahatékonyságot eredményező beruházásokba - hangsúlyozta Németh Lászlóné. A nemzeti fejlesztési miniszter az energiaágazatban várható akvizíciókról, a közösségi közlekedés átalakításának folyamatáról is beszámolt, és megerősítette, jelentős változás már nem lesz az e-útdíj rendszerben, amelyet nem terjesztenek ki.

Az uniós források közül a környezetvédelmi programban jelentős lesz a változás, az EU ugyanis lakóházak, lakóközösség számára is elérhetővé teszi a forrásokat energiatakarékossági beruházásra a közösségi építmények mellett - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a változással lehetővé válik a lakosság bekapcsolása az energiahatékonyságot eredményező beruházásokba.

Németh Lászlóné kifejtette, nemcsak a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből, de uniós forrásból is folytatják a panelprogramot, emellett közösségi forrást szánnak a megújuló energiaforrásokhoz való hozzájutás támogatására, a szennyvíz- és ivóvíz projektekre, az árvíz- és belvízvédelemre.

A közlekedési operatív programban a kötöttpályás fejlesztés kiemelt helyen szerepel, ezért a pályák korszerűsítése, megújítása, a járműbeszerzés folytatódik, továbbra is forrást szánnak az elővárosi közlekedésre, köztük a pályaudvarok és a kapcsolódó infrastruktúra beruházásokra, területi forrásokból pedig a mellékutak felújítása számíthat jelentős támogatásra - sorolta.

Az állami vagyon tovább gyarapodik - mondta Németh Lászlóné és emlékeztetett arra, hogy az energiaágazatban több tárgyalást kezdtek, illetve zártak le, köztük a szőregi stratégiai gáztározó akvizícióját is. Az állami vállalatokat pedig költséghatékony, a mai kor követelményeinek megfelelő működésre sarkallták, bebizonyítva ezzel, hogy az állami is lehet jó gazda.

A miniszter értékelése szerint a közösségi közlekedés átalakításának folyamata az ütemnek megfelelően tart, ennek fontos része a MÁV és a Volán tevékenységének összehangolása. A vasútnál a MÁV-START-ba beolvadtak a személyszállításhoz kapcsolódó korábbi társaságok. Már 2012-ben láthatóvá vált a reorganizációs terv eredménye, akkor 60 milliárd forinttal csökkentették a MÁV adósságállományát a 2010. évi 300 milliárd forintról, de még 2014-ben is sok munka van hátra annak érdekében, hogy létrejöjjön egy pályavasutat működtető társaság, illetve rendezzék a vasúti közlekedéshez nem kapcsolódó ingatlanok helyzetét. A MÁV költséghatékony működése 2013-ban 5 milliárd forint megtakarítást hozott, és zajlik eközben az a folyamat, amivel az utasok számára ismét vonzóvá lehet tenni a vasúton való közlekedést, például a FLIRT-motorvonatok beszervezésével, a vasúti kocsik felújításával.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Volánoknál is zajlik az átalakítási folyamat a hatékonyabb, költségtakarékosabb működés érdekében, a 24 társaságból 7 regionális jön létre, a cégjogi átalakulás folyamatban van, ez a működtetésben várhatóan az év végén jelenik meg - mondta Németh Lászlóné.

Az elektronikus útdíj rendszer területén jelentős változások már nem várhatók, tavasszal forgalomszámlálást végeznek, hogy pontos adatok legyenek a használókról, ezen belül a külföldi és a hazai fuvarozókról. A forgalomszámlálás következtetései alapján finomítás lehet az elektronikus útdíj rendszeren, de kiterjesztése más járművekre, illetve meglévő utakra nem várható - tette hozzá.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem