17 °C Budapest

Az enyhe december hozta meg az igazi rezsicsökkenést

Pénzcentrum
2013. december 31. 09:20

Harminc százalékkal kevesebb volt decemberben a háztartások gázfogyasztása a két évvel ezelőttihez képest, a szokatlanul enyhe időjárásnak köszönhetően - mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője az InfoRádiónak.

A hivatal három év adatait hasonlította össze, a 2011., 2012. és 2013. október elsejétől december 28.-ig terjedő időszakot vizsgálták - tájékoztatott Scherer Zsolt. Az adatokból az derült ki, hogy az átlaghőmérséklet jelentősen emelkedett, míg 2011-ben a napi átlaghőmérséklet 5,5 fok volt, 2013 - ban már 7 fokra nőtt az érintett periódusban.

A hőmérséklet-emelkedés a hazai fogyasztásban is érezteti hatását. Míg 2011-ben az összes fogyasztás 3845 millió köbméter volt, addig idén 2776 millió. Vagyis a hivatal szóvivője szerint jól látszik, hogy a hőmérséklet-emelkedés befolyásolja a fogyasztás mennyiségét. Ez a folyamat követhető a legnagyobb napi fogyasztásban is. Míg 2011-ben 62,6 millió köbméter volt a napi csúcs, addig az idei évben, a vizsgált időszakban mindössze 49,4 millió.

A megtakarításokat illetően a vizsgált időszak számszerűsített adataira még várni kell, de Scherer Zsolt szerint az teljesen világos, hogy a háztartások által fizetendő költségeket egyrészről a kormány által bevezetett rezsicsökkentés, másrészről a kedvező időjárás is enyhíti.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?