27 °C Budapest

Túlszámlázó energiacégek: itt a megoldás?

Pénzcentrum
2011. július 28. 09:02

Törvénymódosítás várható az energiacégek számlázási gyakorlata kapcsán - tájékoztatta a Népszabadságot Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője.

A napilap annak kapcsán kereste fel a hatóságot, hogy számos olyan panaszról hallani, amikor az évi egyszeri leolvasás esetén a szolgáltatók gyakran túlbecsülik a havi, úgynevezett részszámlát.

Fülöp Zsuzsanna elmondta: utoljára az EMFESZ-váltás kapcsán érkeztek be nagy számban hasonló megkeresések. Azóta nem jellemző az ilyen jellegű kifogás. Leszögezte: az NFH ilyen ügyekben nem tapasztal tömeges jogsértéseket. Egyes szolgáltatók ugyanakkor ritkán valóban elszámolják magukat.

Mint fogalmazott, a szolgáltatók nem hasraütésszerűen, hanem bonyolult szabályok alapján becsülik a számlát. Az évi egyszeri tényleges leolvasás után pedig az elszámolószámlával mindenképp rendezhető az esetleges túlfizetés.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a vonatkozó törvények tartalma, illetve követhetetlensége nem biztosít-e etikátlan előnyt a szolgáltatóknak a fogyasztókkal szemben. Ezzel kapcsolatban Fülöp Zsuzsanna elismerte, hogy ők is túl bonyolultnak tartják a jogszabályokat, valamint hozzátette: módosításuk folyamatban van.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Addig is az NFH a problémák elkerülése végett a havi beolvasást ajánlja. Természetesen ilyen esetben is figyelni kell a diktálás időpontjára: ha ezt elfelejtjük, arra a hónapra ismét becsült számlát kapunk. Ez - néhány panasz alapján - megint csak meghaladhatja a tényleges fogyasztást.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?