24 °C Budapest

Nem mindegy, mivel fűtünk: akár életveszélyes is lehet!

2010. szeptember 23. 16:02

Súlyosan károsítják az egészséget a műanyag, a kezelt fa és a műszálas textilek égetése során felszabaduló anyagok, pedig vannak olyan települések az országban, ahol csak hulladékkal tudják befűteni otthonukat az emberek - mondta az InfoRádiónak Lenkei Péter természetvédelmi mérnök, a Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője.

A Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a hulladékégetés a hatályos jogszabályok szerint szabálysértés, illetve bűncselekmény, amiért százezer forintig terjedő pénzbírság vethető ki a levegőtisztasági kormányrendelet alapján.

A leggyakrabban kezelt, műgyantával ragasztott faanyagokat égetek azok, akiknek nincs módjuk más tüzelőt vásárolni, de az is gyakori, hogy ruhaneműt tesznek a kályhába. Lenkei Péter elmondta: előfordult, hogy egy egész település egy helyi varroda hulladékát égette, sőt, a textíliákat az önkormányzat saját autóival hordta szét, és a polgármesteri hivatalban is ezzel fűtöttek.

Hogy mennyire veszélyes a műanyagok égetése, azt egy miskolci eset is bizonyítja: néhány évvel ezelőtt többen meghaltak a kályhából a légtérbe kerülő füstgáztól.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?