7 °C Budapest

Áremelkedés jöhet az újépítésű lakások piacán

2010. április 30. 17:02

Jelentős változások előtt áll az újépítésű lakások piaca, ami a szakértők szerint már a közeljövőben lakásszám csökkenést és áremelkedést hozhat.

Míg 2008. előtt 10-12 ezer lakás épült évente Budapesten és talált rövid idő alatt gazdára, addig 2010-ben ennek mintegy egynegyede kerülhet értékesítésre az újlakás piacon. Beruházói várakozások szerint év végére érezhető lesz a lakáskészlet apadása és az ezzel járó lakáshiány - mondja Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési igazgatója.


Zelei Zoltán


Az Elephant Holding elemzésében felhívja a figyelmet arra, hogy az utóbbi 2 évben közel 50%-kal csökkent az újlakásokra kiadott építési engedélyek száma - ezt igazolja a GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe is - valamint ezzel párhuzamosan csökkent a megépült és átadásra került lakások száma is. Jóllehet egy olyan európai fővárosban, mint Budapest, ahol az agglomerációval együtt több mint 2 millióan élnek, évente legalább 15-20 ezer új lakás építése lenne szükséges ahhoz, hogy a lakás-állomány ne öregedjen el, és megtörténjen az egészséges ingatlan cserélődés.

Zelei Zoltán kiemelte: "A nyugat-európai és tengerentúli piacokkal ellentétben, Budapesten nem volt "lakásár buborék", hiszen a négyzetméter árak 300-600 ezer Ft körül alakultak, szemben az európai nagyvárosok 1-2 M Ft/nm körüli, illetve a kelet-európai 500-900 ezer Ft/nm közötti lakásáraival. Mindezek indokolttá teszik, hogy a 2011-re prognosztizált keresleti piac jelentős árkorrekciót hozzon magával."

Ami a befektetési célú ingatlanvásárlást illeti magánszemélyként a jelenlegi piaci és gazdasági környezetben mindössze 5-8% körüli nyereséget lehet realizálni banki befektetéssel, miközben újépítésű lakások vásárlásával, mintegy 12-18%-os hasznot lehet elérni rövid távon, ahogyan azt a válság előtti években is tapasztalhattuk. Befektetési szempontból nem elhanyagolható az infláció, illetve az előbb-utóbb bekövetkező csatlakozás az EURO zónához. Mekkora, lesz az infláció az elkövetkező években, milyen árfolyamon csatlakozunk majd az egységes fizetési övezethez? Ez utóbbi két szempont az ingatlan befektetések megbízhatóságára, kiszámíthatóságára hívja fel a figyelmet. Ráadásul a megválasztott kormányzat előre jelzett tervei között szerepel az építőipar helyzetének átfogó, elemző vizsgálata, átgondolt szabályozása és támogatása, mely tervek reményteli várakozást keltenek szakmai körökben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fentiek figyelembevételével, a vásárlók számára talán legfontosabb következtetés, hogy a még kapható, hozzávetőleg 4 ezer újépítésű ingatlan az érzékelhetően élénkülő lakáspiacon előre jelzéseink szerint ezév végéig elkel, és ezt követően érzékelhető lakáshiány várható 2011-ben, mely jelentős, 15- 20%-os áremelkedéssel párosul. A válság utáni fellendülés tehát áremelkedést is jelent - hangsúlyozza Zelei - így, aki lakást venne, érdemes minél előbb belevágni, amíg válogathat a megfelelő adottságú és még jó árszintű otthonok közül".

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem