11 °C Budapest

Keselyűk köröznek a fővárosi ingatlanok felett!

2009. február 18. 13:45

A kínálati árak egyelőre szinte változatlanok, azonban az alku lehetősége egyre több területen nő: átlagos lakás esetében legalább 5-10, nagyobb értékű ingatlanoknál akár 20%-os alku is elképzelhető a fővárosi használt ingatlanok piacán. Egyre több a készpénzes vevő, bizonyos kerületekben arányuk eléri a 60-70%-ot is - áll a Duna House elemzésében.

Nem változtak a tavalyi év végéhez képest lényegesen a kínálati árak, ami azt is mutatja, hogy több eladó még mindig túlárazva próbálja értékesíteni meglévő ingatlanát, ugyanakkor egyre nagyobb lehetőségek vannak az alkura. Az átlagos, leginkább keresett 15-20 millió forint közötti kategóriában állapottól és elhelyezkedéstől függően 5-15%-ot lehet lefaragni az árból, míg nagyobb értékű, 40-50 millió forint környékén kínált ingatlanok esetében nem ritka, hogy ez a szám a 20%-ot is eléri.

Kerülik a hitelt, pedig van jó ajánlat

A Duna House tapasztalatai szerint jelentősen nőtt a készpénzzel rendelkező vásárlók száma, a belvárosi területeken arányuk a 60-70%-ot is eléri. A hiteles vásárlók számának csökkenése a devizahitelezési lehetőségek beszűkülése - és a forint árfolyamának ingadozása - miatt érthető folyamat, ám vannak a piacon a mostani helyzetben is igen kedvező ajánlatok - mondta Murányi Ákos, a cég vezető elemzője.

Gondot jelent mindenesetre, hogy a korábbi, szinte "paradicsomi" állapotokhoz képest szigorodtak a hitelfelvételi lehetőségek, önerő nélkül már nemigen lehet labdába rúgni. A szocpolhoz bevezetendő 30%-os önerő pedig még tovább csökkenti azok lehetőségeit, akik kvázi pénz nélkül próbálnak lakáshoz jutni, mivel ez a támogatás sokáig az önerő nagy részét helyettesítette.

Sokaknak 20 millió a felső határ

A leginkább keresett ingatlanok továbbra is a 15-20 millió forint közötti ársávban találhatóak, bár a budai oldalon van érdeklődés a nagyobb értékű lakások, házak iránt is. A vevők többsége a 1.5-2.5 szobás ingatlanok környékén nézelődik, bár több helyen megélénkült az érdeklődés a kisebb alapterületű lakások iránt is, noha például a Belvárosban inkább a nagyobb ingatlanok a népszerűbbek.

Hasonló a helyzet az új építésű lakások területén is, a többség 15-25 millió forint között, jó közlekedéssel keres, itt is megnőtt a készpénzes vásárlók aránya. Érdeklődő ügyfélből talán kevesebb van, ám a potenciális vevők tudatosabbak, és szinte kizárólag az azonnal, vagy nagyon rövid időn belül költözhető ingatlanokat keresik. Egyes városrészekben megélénkült a kereslet a kiadó lakások iránt is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

300 ezer az átlagos négyzetméterár

A fővárosban a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára 300.000 forint környékén alakul, természetesen jelentősen befolyásolva az elhelyezkedéstől: míg a budai "elit" kerületekben az átlagos négyzetméterár 450.000 forint környékén van, addig dél-pesten inkább a 230.000 forintot közelíti. Az átlaghoz a III., a VII. és a XIV. kerület árai állnak a legközelebb. Néhány kerület árszínvonala:

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem