A vevők félnek, hogy nem épülnek fel a lakóparkok!

Pénzcentrum
2008. november 25. 12:15

A globális pénzügyi válságnak vannak nyertesei is. Ilyenek például azok a lakóparkok, amelyek már elkészültek, vagy hamarosan átadnak. Ezekben a válság ellenére van érdeklődés a lakások iránt. Most többnyire csak a magyarok érdeklődnek, az évi ötezer külföldi vevőnek idén "nyoma veszett".

A (majdnem) kész lakásokra azért van most nagyobb kereslet, mert a lakást keresők is félnek attól, hogy a hitelválság kapcsán a még csak tervezőasztalon létező ingatlanok építkezése esetleg csúszhat. Így pontosan nem lehet tudni, hogy azokba mikor is lehet beköltözni.

Kucsma Viktória, a 3 milliárd Ft beruházással megépülő Pasarét Residence marketingért felelős vezetője szerint: az ingatlanpiac visszaesése legkevésbé a luxus szegmensben épülő lakások piacát érinti. A jó helyen, jó minőségben megépülő lakásokra továbbra is van kereslet. A II. kerületben épülő lakópark vezetője szerint, ez a kerület már csak azért is marad az ingatlanpiac középpontjában, mert a kerületre rég kitették a megtelt táblát, nagyobb lakásszámú projekt itt már nem építhető.

Éppen ezért ide a legkevésbé gyűrűzik be Amerika hatása, a szűkös kínálat miatt itt nagyobb a kereslet a lakásokra. A környéken épülő lakóparkok közül főként azoknak nincs mitől tartaniuk, amelyek néhány hónapon belül átadásra is kerülnek. A (majdnem) kész lakásokra azért van most nagyobb kereslet, mert a vevők is tartanak attól, hogy a hitelválság kapcsán a még csak tervezőasztalon létező ingatlanok építkezése esetleg csúszhat. Így pontosan nem lehet tudni, hogy azokba mikor is lehet beköltözni.

A "majdnem kész" lakások egyébként most a lakni vágyókat vonzzák, elsősorban a magyarokat. A külföldi befektetők gyakorlatilag eltűntek nemcsak a kerületből, de egész Budapestről. Az utóbbiak átlag ötezer lakást vásároltak évente, ám idén ez a szám valószínűleg alig éri el az ötszázat. Ennek oka, hogy az angol, ír, spanyol, osztrák és német befektetetők most azzal vannak elfoglalva, hogy a már megvásárolt lakásaiktól gyorsan "megszabaduljanak", nem pedig azzal, hogy újakat vegyenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: azprodukcio.hu

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem