23 °C Budapest

Nincs felújítás az autópályákon - míg tart a foci EB

Pénzcentrum
2008. június 6. 10:39

Terv szerint haladnak az Állami Autópálya Kezelő Zrt. márciusban indított autópálya-felújítási programjának esedékes munkálatai. Fontos tudnivaló, hogy az átmenő forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a Labdarúgó Európa Bajnokság idején nem lesz kapacitáscsökkenéssel járó terelés az érintett gyorsforgalmi útszakaszokon.

Az ütemtervnek megfelelően haladnak az ÁAK Zrt. idei évre kidolgozott felújítási programjának esedékes munkálatai. A tavalyi évhez viszonyítva a társaság mintegy 1,9 milliárd forinttal többet, várhatóan nettó 7,4 milliárd forintot fordít a gyorsforgalmi úthálózat fenntartására. Ebből a tervek szerint 3 milliárd jut az utak felújítására, 1,8 milliárd forgalomtechnikai berendezések és egyéb úttartozékok kihelyezésére illetve rekonstrukciójára, 1,3 milliárd a hídfelújításokra és további 1,3 milliárd az egyéb fenntartási tevékenységekre, mint például a vízelvezető rendszerek, üzemi hírközlő és egyéb elektronikai rendszerek felújítása.

A márciusban indított program legnagyobb feladatának az M1-es autópálya 160. és 172. km-szelvénye közötti szakaszának burkolatfelújítása számít. A két fázisra bontott beruházás első része, az országhatár felé vezető oldal felújítása a május 31-ei határidőre már be is fejeződött. A második fázis, a Budapest felé vezető oldal felújítása az augusztus eleji Forma-1 Magyar Nagydíjat követően kezdődik. A beruházás összértéke 1,375 milliárd forint, a kivitelező a Colas-Eger Zrt.

A tervek elkészítésekor az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elsődleges szempont volt, hogy a beruházások a forgalom lehető legkisebb zavarása mellett és a legrövidebb időn belül valósuljanak meg. A munkálatok lebonyolításának időpontjait a tervkészítők a Labdarúgó Európa Bajnokság és Forma-1 Magyar Nagydíj időpontjához igazítva állapították meg, így az események idején nem lesz olyan építkezés, amely a hazai gyorsforgalmi úthálózaton jelentős forgalomkorlátozással járna.

Az érvényben lévő terelésekről, lezárásokról, a forgalmi helyzetről és az utak állapotáról az ÁAK Zrt. "élő" információs vonalán, a nap 24 órájában helyi tarifával hívható kék számon (06-40-40-50-60) lehet érdeklődni. Aktuális forgalmi információkhoz lehet jutni a társaság autópálya-információs SMS-szolgáltatása segítségével is. Ehhez nem kell mást tenni, mint elküldeni az ÁAK Zrt. által kezelt autópálya valamelyikének kódját (M0, M1, M3, M7) a következő telefonszámra: +36 70 777 4636. A válaszként érkező első üzenetben az adott autópályára vonatkozó általános információk olvashatók (forgalmi helyzet, időjárási viszonyok), míg a második a kilométerszelvény megjelölésével a két legfrissebb pályaeseményt tartalmazza. Ezek jellemzően balesetek, terelések, forgalomkorlátozások és egyéb, váratlan események leírásai lehetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felújítási munkálatok részletes táblázatát az ÁAK Zrt. honlapján, a www.autopalya.hu oldalon lehet megtekinteni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?