8 °C Budapest

Mennyiért lehet meleged?

Pénzcentrum
2006. április 19. 12:30

Igaz már vége felé közeledik a fűtési szezon, de az építkezésnek és a felújításoknak most jött el az ideje. Sokan most látnak neki fűtési rendszer korszerűsítéséhez is. De valójában milyen kritériumoknak kell megfelelni és mekkora költségre számíthatunk?

Olcsó vagy drága



Sok mindent kell szem előtt tartanunk egy fűtési rendszer kiválasztásánál. Egyrészt figyelembe kell vennünk az ingatlan tulajdonságait (szigetelés, területi elhelyezkedés, infrastruktúra), másrészt meghatározók lehetnek a berendezések és a kiépítési költségei és a fűtőanyag ára is. Ha helyesen választjuk ki a rendszert, akkor, az akár évente több tízezer forint megtakarítást is eredményezhet.

A telepítés egyszeri és az üzemeltetés folyamatosan jelentkező költségei mellett a kényelmi és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vettük.

Olcsó vagy drága

A legdrágább tüzelőanyag manapság Mo-on a fűtőolaj - derül ki az Energia Központ Kht. Adataiból. Számításaik szerint egy átlagos méretű, 52 nm-es lakás fűtési költsége olajtüzelés esetén meghaladja az évi 477 ezer forintot. Manapság ez a fűtési rendszer nem igazán elterjedt hazánkban.

Ugyanez palackos gázzal fűtött lakás esetén mintegy 390 ezer forint. A villanyfűtés - ugyancsak egy átlagos lakás esetében - valamivel több mint 182 ezer forintba kerül évente.

Az ár szerinti rangsorban lévő távhő következik, amelynek településenként eltérő az ára. A legdrágább kategóriába tartozó "központi fűtés" évente 131 ezer forintot visz el a családi kasszából, a közepes árfekvésű távhő megvásárlása évi 118 ezer forint körüli összeget igényel, míg az olcsóbb díjtételek esetén egy-egy esztendőben 101 ezer forintos kiadást jelent a távhő használata egy átlagos háztartásnak.

A földgázfűtés alkalmazása - az állami ártámogatást figyelembe véve - az átlag méretű lakásoknál évente csaknem 89 ezer forint kiadással jár, míg állami kompenzáció nélkül a költségszint elérné a 100 ezret.

Koksszal évente 167 ezer forintból lehet befűteni egy átlaglakást, brikettel 122 ezer forintba kerülne mindez. A feketeszén-fűtés évente csaknem 83 ezer forintból, a barnaszénfűtés pedig évi 78 ezer forintból jönne ki.

A tűzifával fűtőknek viszont évente 91 ezer forintba kerül a tüzelőanyag beszerzése, ha a lakás mérete nem haladja meg az átlagot.

Gázfüggők vagyunk


Az ország gázellátottsága megközelíti a 90 százalékot, ami nyugat-európai mércével mérve is szokatlanul magas arány. A földgáz tiszta, jól hasznosítható energiaforrás, az ára azonban évek óta inkább politikai mint gazdasági kérdés Magyarországon. A lakossági fogyasztói ár nem a világpiaci folyamatoktól, hanem a mindenkori kormány döntéseitől függ. A jelenlegi árkedvezmény mértéke az elhasznált mennyiségtől függ. A lakásban vagy családi házban élő, a földgázt fűtésre és főzésre használó háztartások évi 1500 köbméteres fogyasztás alatt kapják a legnagyobb állami ártámogatást, ami háromezer köbméter fölött megszűnik.

A gázfűtés szemben legnagyobb vetélytársával a fa - és széntüzeléssel magas szinten automatizálható. Eközben a fűtési rendszer telepítési költsége nem haladja meg a vegyes tüzelésű berendezések árát. Vagyis hozzávetőleg 200 ezer forintból már megvehető egy automatizált gázkazán, míg egy nem önműködő fa -és széntüzelésű kazánért is hasonló összeget kell fizetni.
Emellett a földgáz "tiszta" fűtőanyag, használata nem jár szennyeződéssel, illetve salakképződéssel. Mindemellett a gáznak nem kell költséges tárolóhelyiséget kialakítani.

A igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy hiába a magas gázellátottság az ország nagy mértékben függ a külföldi gázcsapok aktuális állásától. Tehát a kedvező állami támogatásnak köszönhetően rászokott a lakosság egy olyan fűtőanyagra amely lényegében teljesen külföldi forrásból származik és ennek bizony vannak veszélyei is.

Hőt a távolból

Magyarországon a második legelterjedtebb fűtési mód a távhő használata. Ez a módszer minden más rendszernél nagyobb kényelmet nyújt használóinak. Kevés tüzelőanyag felhasználásával nagyszámú lakás fűthető, emellett egy hatékonyan működő fűtőegység által kibocsátott szennyezőanyag - mennyiség töredéke annak, mint ha számos egyedi fűtési rendszer juttatna káros anyagokat a levegőbe. A távfűtés tipikus nagyvárosi módnak számít.

Egy erőmű rendszerint több ezer lakást lát el. A csatlakozási költségek néhány tízezer forintba tehetőek. De a nagyvárosi lakások zöme eleve úgy épül, hogy rákapcsolódik a távhőrendszerre. Így a beköltözéskor a lakónak már nincs különösebb teendőjük a fűtés biztosítása érdekében.

Néhány évvel ezelőtt divattá vált a "leválni" a városi távfűtőrendszerekről. Sokan ugyanis úgy kalkuláltak, hogy a kedvezőbb üzemeltetési költségek miatt gyorsan megtérül a saját fűtési rendszer egyszeri telepítési költsége. Az "elszakadási hullám" azonban már véget ért, az önálló fűtési rendszer kialakítása ugyanis lakásonként akár 300-500 ezer forint, és a megtérülés ideje elérheti a 15-20 évet is.

Ami még kimaradt

Szilárd tüzelés, a palackos gázos, az olaj- és a villanyfűtés, illetve az összes többi hőtermelési mód alkalmazásának mértéke megközelíti a 15 százalékot. Nem éri meg, nem elég kényelmes. Az olajtüzelésű kazán annyiba kerül, mint a gázkazán. A tüzelőanyag beszerzésének és tárolásának a költsége azonban csaknem ötszöröse a gázos rendszer használatával járó kiadásoknak. A villanyfűtés az emelkedő áramdíj miatt szorult vissza.

Egy biobrikett - tüzelésű kazán ára kétszerese a gázkazánénak. Maga a tüzelőanyag alacsony fűtőértékű és drága. Ezért a biofűtés telepítésének megtérülésének ideje húsz év körül mozog.

A hosszú távú számításoknál viszont érdemes figyelembe venni, hogy az Európai Unióban az orosz gázfüggőség enyhítése érdekében tervezik az alternatív módszerek, köztük a biofűtés támogatását.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm