10 °C Budapest

Előkerült volna több százmilliárd forint? - nézzünk a számok mögé

Pénzcentrum
2005. november 29. 10:42

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2005. október 3-i adatközlésében visszamenőleg revideálta a 2002-2004 közötti éves bruttó hazai termék (GDP) adatokat. Nemcsak a nominális (folyó áras) GDP-adatok, hanem az éves reálnövekedési ütemek is jelentősen felfelé módosultak. Ma a részletes, negyedéves bontás adatsora is megjelent. Első ránézésre úgy tűnhet, mintha hirtelen előkerült volna több százmilliárd forint a "semmiből". Valójában módszertani váltás a fő oka a korábban ismertnél kedvezőbb számoknak. Mivel arra lehet számítani, hogy ez a "kedvező hatás" a következő években is kitart, érdemes röviden a számok mögé nézni.

Fontos megjegyezni, hogy az október eleji adatfelülvizsgálatok két hatás eredőjeként álltak elő: egyrészt szokásos statisztikai adatrevízió történt (újabb, pontosabb adatok érkeztek be a korábbi évekről), másrészt módszertani váltás történt: a pénzügyi közvetítők közvetetten mért szolgáltatási díja (ún. FISIM) eddig összességében nem növelte a GDP-t, az új számítás szerint azonban mind termelési, mind felhasználási oldalon megjelenik - könnyíti meg az értelmezést a Magyar Nemzeti Bank tegnap megjelent inflációs jelentésének egyik keretes írása.

2005.11.29 09:00
4.5%-kal nőtt a harmadik negyedévben a GDP - stagnálás éves szinten

2005.10.07 08:53
Nagyobb mint hittük: több mint 2 millió forintot "termelt" minden magyar ember tavaly

Nálunk nem a várt hatás igazolódik

A FISIM újfajta elszámolását minden EU-s országnak be kell vezetnie, jellemzően idén január 1-től. Az EU és néhány tagállamának (pl. Németország, Anglia) számításai szerint a FISIM új módszertan szerinti elszámolása a nominális GDP szintjét mintegy 1-1.5 százalékkal emelheti meg, ugyanakkor várakozásaik szerint a reálnövekedési ütemekre várhatóan nem lesz szignifikáns hatással. Az eddig ismertté vált nemzetközi tapasztalatok ezen várakozásokat jellemzően megerősítik. Nálunk - pl. Szlovéniához hasonlóan - azonban nemcsak a nominális GDP-adat, hanem a reálnövekedés is érdemben felfelé módosult.

A módszertan lényege

A FISIM a pénzügyi vállalatok azon szolgáltatásainak kibocsátásait méri, amelyeknek nincs explicit díja (betétel és hitelek), ezért ellenértéküket a kamatok tartalmazzák. Az eddig alkalmazott módszertan szerint ez a szolgáltatásmennyiség nem került felosztásra, hanem a nemzetgazdaság folyó termelő felhasználásaként teljes egészében csökkentette a gazdaság bruttó hozzáadott értékét. Az új, Eurostat által meghatározott, és az EU minden országában bevezetendő módszertan szerint a FISIM-et fel kell osztani a felhasználó szektorok és ágazatok között. Ennek megfelelően az eddig csak folyó termelő felhasználásként megjelenő FISIM ezentúl lehet folyó termelő felhasználás, végső fogyasztás (főleg lakossági) vagy export is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyújtott szolgáltatás értékét a tényleges hitel- és betétkamatok, valamint egy kalkulált referenciakamat közötti különbség alapján becslik a KSH szakértői. A referencia-kamat két részre oszlik: belső és külső referenciakamat. A belső referenciakamat az MNB-kívüli monetáris intézmények (kereskedelmi bankok, szakosított hitelintézetek) és egyéb pénzügyi közvetítők (a pénzügyi lízingcégek és egyéb hitelnyújtók) eszköz oldali hiteleinek kamatbevétele osztva ugyanezek átlagos hitelállományával. A külső referenciakamat (ami a rezidensek és nem-rezidensek közötti tranzakciókra vonatkozik) számításánál a hitelek mellett a betéteket is figyelembe kell venni.

A FISIM szektorok közötti, valamint a pénzügyi és a nem pénzügyi vállalatok szektorában az ágazatokra való felosztása hitel és betétállományaik arányában történt. A kormányzat, a háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények szektorára jutó FISIM-et a kibocsátás arányában osztotta fel a KSH az ágazatokra. A számításokhoz szükséges információkat az MNB adatszolgáltatása biztosítja.

A FISIM-es módszertani változásnak a GDP szintjét növelő nominális hatása egyrészt a lakossági betét- és hitelállományok alakulásának, másrészt pedig az ezen tranzakciók kamatain elért különbözetnek a függvénye. (Hitelek esetében: kamatkülönbözet = átlagos hitelkamat - referencia kamat, míg a betétek esetében kamatkülönbözet= referenciakamat - átlagos betéti kamat.)

Míg a hitel- és betétállományok összege várhatóan a jövőben is érdemben emelkedik, addig ezzel párhuzamosan a tranzakciók kamatkülönbözetének - részben a piaci verseny éleződésének, illetve a kamatkonvergencia folytatódásának hatására bekövetkező - mérséklődésére számíthatunk. A nominális GDP növekedésére gyakorolt hatás e két jellemzően ellentétes változás eredője.

A tegnapi inflációs jelentés szerint a gazdaság reálnövekedési üteme esetében ugyanakkor egyértelműen pozitív növekedési hatásra számíthatunk (ennek mértéke évi 0.3-0.5%-os lehet), amit a pénzügyi közvetítő rendszer - főleg a lakosság felé való - fokozatos, trendszerű mélyülése indokol. Azaz amikor és ameddig trendszerűen nő a lakossági banki hitelek és betétek GDP-hez mért aránya - vagyis a nominális állományok növekedési üteme meghaladja a nominális GDP növekedésének ütemét - számíthatunk reálnövekedési hatásra is.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem