Újabb magyar bank csökkenti a díjait

Pénzcentrum
2014. március 18. 13:59

Leggyorsabban az MKB Bank lépett a Felügyelet által kiszabott büntetésre, hétfőtől azonban a Raiffeisen Bank is változtat díjain. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis korábban nem látott mértékű, 1,2 milliárd forintos bírságot szabott ki a magyar bankokra. A büntetés oka a tranzakciós illeték nem szabályos áthárítása volt a bankszámlacsomagok esetében. A büntetésen kívül a bankoknak a jogellenesen levont díjakat is vissza kell fizetni az ügyfeleiknek.

Az MKB után a Raiffeisen Bank is lépett az MNB múlt hét csütörtöki határozatára, miszerint a bankoknak összesen 1,2 milliárd forintos bírságot kell fizetniük, továbbá a jogosulatlanul elvont díjakat és költségeket vissza kell fizetniük az ügyfeleiknek.

A bank hirdetménye szerint a bankkártyás vásárlás a Mindennapok és a Bázis számlánál is díjmentes lett, korábban a díj 0,3 százalék volt. Így már az összes számla esetében díjmentes a bankkártyás vásárlás. A BankRáció.hu információi szerint a DíjNullázó számlacsomag esetében a korábbi 249 forintos ATM-es készpénzfelvételi díjat tették ingyenessé.

Mit lépett az MKB?
A pénzintézet úgy döntött, hogy 2014. március 11-étől nem hárítja át az ügyfelekre a tranzakciós illetéket. Várható a költségek csökkenése azoknál a bankszámlacsomagoknál, amelyek esetében kifejezetten a tranzakciós illeték bevezetése, illetve megemelése miatt növelték meg a díjakat. A kondíciós listákat egyébként fokozatosan frissítik, és a jogosulatlan költséglevonások is megérkeznek hamarosan.


Továbbá az összes olyan költségelem ingyenes lett, ami eddig "0,3 százalékot, maximum 6000 forintot" tett ki. Jellemzően ilyen tételek a netbankos utalások, a netbankos állandó utalások és a csoportos beszedési megbízások több számlacsomag esetében is. A teljes kondíciós listát itt érheted el.

Egyébként a büntetett bankok között van a Raiffeisen és az MKB mellett az OTP, az Erste Bank, és a CIB Bank is. A Felügyelet szerint azért volt szükség ilyen mértékű bírság kiszabására, mert ez a jogsértés elterjedt gyakorlat ma a bankok között. Emellett jogosulatlanul levont díjak visszafizetésére is kötelezi az MNB a pénzintézeteket, ennek határideje egyébként 2014. április 30. Azért, hogy a fogyasztók visszakapják a jogosulatlanul levont költségeket nem kell bejelelentést tenniük, ezeket a bankoknak automatikusan vissza kell fizetniük az ügyfeleknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Valószínűleg perre mennek a bankok az MNB döntése miatt

A büntetések meghatározásánál a Felügyelet a figyelembe vette a jogsértés súlyát, fogyasztókra gyakorolt hatását, gyakoriságát, a tranzakciók számát és a fogyasztói kör méretét. Ez alapján bizonyos szolgáltatóknál a maximális (100 millió forint) büntetés kiszabását tartotta indokoltnak, mivel a fogyasztók széles köre volt érintett a jogsértésben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem