-1 °C Budapest
Students at a university, college, or high school exam

Gyökeresen változnak a felvételi szabályok: ezt kell tudnia a 2023-ban érettségizőknek

2022. november 16. 09:20

Heteken belül indul a 2023-as egyetemi felvételi időszak. Bár a pontszámítások nagy része változatlan, azonban már nem minden szakon kötelező az emelt szintű érettségi. Az Eduline segítségével összeszedtük a legfontosabb változásokat.

Nemsokára elkezdődik a 2023-as egyetemi felvételi időszak. Annak ellenére, hogy az ősszel bejelentett nagyobb változások még nem történtek meg, így is vannak módosítások a felvételi rendszerben: mostantól nem minden szakon lesz követelmény az emeltszintű érettségi.

Az alap-vagy osztatlan szakokra jelentkezők jövőre is kétféleképpen kalkulálhatják a pontjaikat: vagy összeadják a tanulmányi és az érettségi pontokat, vagy kettővel megszorozzák az utóbbit, azaz dupláznak. Az emeltszintű érettségi viszont ezentúl már a plusz pontokhoz tartozik, így 2023-tól újra csak többletpont jár az érettségiért (ettől függetlenül még lehet kötelező egyes szakokon az emelt érettségi megléte): vizsgánként 50 pluszpont szerezhető meg a maximális 100 többletpontból. Azaz, ha valaki három emeltszintű érettségit tesz és van mellette nyelvvizsgája is, akkor is csak 100 pontot kaphat.

A nyelvvizsgákért továbbra is 40 többletpont jár a felvételin, amiből a középfokú (B2) komplex nyelvvizsgáért 28, míg a felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsgáért 40 többletpont jár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?