2 °C Budapest
Female manager selling cryptocurrencies through mobile phone app. Stock market, investment and cryptocurrencies concept

Ez lenne az energiakrízis legjobb befektetése? Komoly lépést jelentettek be

2022. szeptember 27. 22:02

Az egyik legagyobb szigeteléssel és energiakorszerűsítéssel foglalkozó hazai cég növekedési terveinek finanszírozásához nagyságrendileg 8-10 milliárd forintos nyilvános lakossági és intézményi forrásbevonást tervez új részvények kibocsátásával. A nyilvános lakossági részvényjegyzés 2022. október 5-én indul. A társaság a nyilvános lakossági és intézményi részvényértékesítés során – túljegyzés esetén – összesen maximum 2.300.000 darab új részvényt tervez értékesíteni.

A Masterplast épületek energiahatékonyságát javító hőszigetelő rendszerek és rendszerelemek gyártásával foglalkozik. A 25 éve alapított vállalat a legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyártóként meghatározó szereplő a régióban és jelentős tényező az európai piacokon. A több mint 10 éve a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat jelenleg a hetedik legnagyobb tőzsdei cég a magyar parketten, emellett tapasztalt európai szereplő: 10 országban (Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Észak-Macedónia) rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és Európában a második legnagyobb üvegszövetgyártó. A társaság gyártóként jelentős beszállító partnere az európai építőanyag kereskedelem szereplőinek, exporttevékenysége révén az európai piacok többségén jelen van – írja közleményében a vállalat.

Árbevétele az elmúlt években szignifikánsan nőtt: 2021-ben 191,5 millió euró volt a társaság konszolidált árbevétele, 22,8 millió euró EBITDA és 16,1 millió euró adózott eredmény mellett. 2022 első félévében a vállalat 63 százalékkal növelte értékesítését az épületenergetikai korszerűsítéshez kapcsolódó hőszigetelő termékcsoportokban. elenleg a piacok ellátását 3 országban (Magyarország, Németország, Szerbia) működő 8 gyártóbázisa biztosítja, amelyet jövőre további három új hőszigetelőanyag gyártóüzemmel bővítenek.

A társaság növekedési és jövőépítési stratégiájában a következő jelentős lépés az ásványgyapot hőszigetelőanyagok gyártásának elindítása, amelynek finanszírozását a vállalat a tervezett tőkebevonásból kívánja fedezni. Így az októberben induló nyilvános lakossági- és intézményi részvénykibocsátás keretében nagyságrendileg 8-10 milliárd forint forrást kívánnak bevonni.

A részvényjegyzési időszak

Az újonnan kibocsátandó részvények jegyzési időszaka a lakossági befektetők számára 2022. október 5-én 9:00 órakor kezdődik és 2022. október 14-én 14:00 órakor fejeződik be. Az intézményi értékesítésben résztvevő befektetők számára a részvényjegyzési időszak 2022. október 10-én 9:00 órakor kezdődik és 2022. október 14-én 18:00 órakor fejeződik be.

A részvényjegyzés módja

AAz újonnan kibocsátandó részvények iránt érdeklődő lakossági befektetők jegyzési igényüket személyesen az OTP Bank kijelölt fiókjaiban, online az internetbankon, a telefonos ügyfélszolgálaton, illetve a privát banki tanácsadókon keresztül is leadhatják. A jegyzés előfeltétele, hogy az érdeklődő befektetők rendelkezzenek értékpapír számlával a banknál.

A lakossági befektetők 4.000 – 4.400 forintos ársávon belül 4.400 forintos maximális áron tehetnek jegyzési ajánlatot a részvényekre abban az esetben, ha a jegyezni kívánt részvények ellenértékével megegyező összeg az OTP Banknál vezetett fizetési számlán a Részvényigénylési Nyilatkozat megtételével egyidejűleg rendelkezésükre áll. A végleges árat az intézményi jegyzés lezárását követően a Kibocsátó és a Forgalmazó az ársávon belül együttesen határozzák meg. Ha a kialakuló végleges ár a maximális árnál alacsonyabb lesz, a különbözet a lakossági befektetők részére visszatérítése kerül

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 14:44
Ahogyan azt várni lehetett, a katari világbajnokság nem hagyta hidegen a közvéleményt. Annak ellenér...
MEDIA1  |  2022. december 2. 10:38
A főszerkesztőváltás még szeptember utolsó harmadában történhetett a fideszes médiakonglomerátumba,...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?