Tokió, 2021. július 28.Az aranyérmes georgiai Lasa Bekauri (b2), az ezüstérmes német Eduard Trippel (b), valamint a bronzérmes üzbég Davlat Bobonov (j2) és a magyar Tóth Krisztián (j) a férfi cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjának éremátadóján a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. július 28-án.MTI/Czeglédi Zsolt

Ennyit ér valójában az olimpiai arany 2021-ben: talán egy használt Suzuki Swift kijön belőle

2021. augusztus 2. 14:55

Az olimpiai érmék minden olimpián más dizájn szerint készülnek, volt idő, amikor az arany színaranyból volt, de ma már az arany valójában ezüst, a bronz anyagáért pedig alig 1500 forintot kapnánk, ha beolvasztanánk. Aukciókon azonban szépen fizetnek az olimpiai érmekért, még ha ritkán is kerülnek kalapács alá a medálok - írja a Portfolio.

Ha nyersz egy olimpiai érmét – legyen az arany, ezüst vagy bronz – nem sokat ér – legalábbis ha csak az érme anyagát tekintjük értéknek. Minden olimpiai érme más-más dizájn szerint készül, ezért a hozzá felhasznált anyagok súlya is részben eltérő lehet, de azért bizonyos fltételeknek meg kell felelniük, melyek az idők során változhatnak.

Amiben hasonlítanak az olimpiai érmék, hogy minden érme átmérője 85 mm, vastagságuk pedig 7,7 és 12,1 mm között változik. Utoljára 1912-ben készültek az olimpiai aranyak színaranyból, jelenleg az érvényes sztenderdek szerint az aranymedálok 92,5 százaléka minimum ezüstből kell, hogy készüljön, és legalább 6 grammnyi aranyat is tartalmazniuk kell.

A tokiói érméket Junicsi Kavanisi japán dizájner tervezte, formáját tekintve az idei érmék előoldalának széle kőből faragott hatású, melyet kifényesítettek, a visszatükröződő fények az atléták energikusságát jelképezik. Az érme hátoldalán az első modern kori olimpia megrendezésének helyéül szolgáló, Athénban található stadion és Niké görög istennő szerepel. Érdekesség, hogy az idei érmék anyaga újrahasznosított elektronikau hulladékból készül a fenntarthatóság jegyében.

Az érmék paraméterei:

  • az aranyérme igazából nem színaranyból, hanem 550 gramm ezüstből készül 6 gramm aranybevonattal,
  • az ezüst 550 gramm ezüstből készül, lényegében véve az aranymedál aranybevonat nélkül,
  • míg a bronzmedál 450 grammos, 95 százalék rézből és 5 százalék cink ötvözetéből készül.

Mostani árfolyamokon számolva mindez azt jelenti, hogy

  • az aranyérem anyaga mintegy 800 dollárt, átszámítva kb. 240 000 forintot ér,
  • az ezüstérem mintegy 450 dollárt, azaz 135 ezer forintot ér,
  • a bronz pedig mindössze 5 dollárt, azaz kb. 1500 forintot.

Ez azt jelenti, hogy az arany megérne egy használt Suzuki Swiftet, az ezüstérem egy bojlercserét - a bronz viszont maximum egy drágább balatoni strandon kapható sajtos-tejfölös lángos árát éri, ha beolvasztanánk vagy leadnánk egy MÉH-telepen.

Érmék kalapács alatt

Ugyanakkor az érmék önmagukban is értéket képviselnek, és bár a legtöbb sportoló nyilván soha nem adnál semmi pénzért, sok érme köt ki aukciókon. A valaha volt legmagasabb árat hivatalosan az 1936-os berlini olimpia egyik aranyáért fizették ki, 2013-ban 1,46 millió dollárért cserélt gazdát Jesse Owens egyik érme a 4-ből, amit a ’36-os olimpián szerzett meg (100 méteres, 200 méteres nyert illetve 4x100-as váltón és távolugrásban), azt nem lehet tudni, melyik számért kapta az adott érmét. Ennek az éremnek a történelmi jelentősége, hogy Owens afroamerikaiként volt a legsikeresebb atléta Hitler olimpiáján, ahol ő az árja fehérek fizikai felsőbbrendűségét próbálta bizonyítani.

Nemrégiben került kalapács alá az 1896-os athéni olimpiai játékokon kiosztott medál is 180 ezer dollárért, emellett Leuris Pupo kubai sportlövész aranya, amit a 2012-es londoni olimpián nyert el, ami 73 200 dollárért ment el, Ivan Pedroso távolugró 2000-es olimpiai aranyáért pedig 71 335 dollárt fizettek egy bostoni aukción.

Ugyanakkor a Baldwin londoni aukciós ház egyik képviselője megjegyezte a CNBC-nek, hogy nagyon ritkán válnak meg a medáljuktól az olimpikonok, és olyankor is leginkább adományszerzés céljából adják el őket. A Baldwinnál tavaly egyetlen 1912-es aranyat árvereztek el, amely egyébként még teljesen aranyból is készült - írta a Portfolio.

A címlapképen jobb oldalon a bronzérmes magyar Tóth Krisztián látható, az aranyérmes georgiai Lasa Bekauri (b2), az ezüstérmes német Eduard Trippel (b), valamint a bronzérmes üzbég Davlat Bobonov (j2) mellett a férfi cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjának éremátadóján 2021. július 28-án a Tokio 2020 Olimpián.

MTI/Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Holdblog  |  2023. január 26. 12:24
Jól kezdték az évet a kriptodevizák, a sebek nyalogatása mellett a befektetők ismét vevők a pozitív...
MNB Intézet  |  2023. január 26. 11:22
Egyre nő a valószínűsége annak, hogy a várva várt gazdasági fordulat, miszerint Kína gazdasága méret...
Bankmonitor  |  2023. január 26. 10:10
Az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta összesen 250 ezer család élt a lehetőséggel, számukr...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 26. csütörtök
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?