21 °C Budapest
A világ országai szavaztak: Trump vagy Biden, vajon ki nyeri az amerikai elnökválasztást?

A világ országai szavaztak: Trump vagy Biden, vajon ki nyeri az amerikai elnökválasztást?

2020. október 26. 20:01

A magyarok többsége Bidenre szavazna, de Trumpot tartja esélyesnek - ez derült ki az Ipsos nemzetközi kutatásából, amely arra volt kíváncsi, ki nyerné az Egyesült Államok elnökválasztását, ha nem az amerikaiak, hanem a világ többi országa szavazhatna.

A felmérésben 24 országból kérdeztek meg embereket, az összesített eredmények szerint 48 százalék szavazna Joe Bidenre, míg csupán 17% Donald Trumpra. A szeptember végétől október elejéig tartó kutatásban 18 és félezer ember vett részt, világátlagban az emberek 39%-a jósol győzelmet az egykori demokrata alelnöknek és 27% szerint nyerhet a jelenleg is regnáló vezető. A válaszadók több, mint egyharmada fél az álhírek okozta fenyegetéstől a döntés kapcsán, és nagyjából ugyanennyien a saját országuk legközelebbi voksolására nézve is fenyegetésként kezelik a dezinformációt.

Bidenista magyarok trumpista várakozással

A magyarok 33%-a Bident és 23%-a Trumpot támogatná a felmérés szerint (a kisebb pártok jelöltjeire nem kérdeztek rá). Ezzel egyébként még mindig a republikánus vezető szimpatizánsaihoz állunk közelebb. Ugyanis míg a legnagyobb többségben a demokrata jelöltet támogató Svédországban a megkérdezettek 73%-a Bidenre szavazna, addig a leginkább Trumphoz húzó Oroszországban is csupán 27% voksolna rá, ha tehetné.


Forrás: Ipsos

Bár az önmagában izgalmas tény, hogy az USA választásainak befolyásolásával egyre inkább úgy tűnik, nem alaptalanul vádolt oroszoknál a legtámogatottabb Trump, még érdekesebb, ha megnézzük: hol kinek a győzelmére számítanak. Míg világszerte 39% jósolja Biden sikerét 27% Trumpét, 28% nem tudja és 6% nem válaszolt, a mi adataink eltérnek a globális átlagtól.

A magyarok közül ugyanis bár többen szimpatizálnak Bidennel, az emberek nagyobb része arra tippel, hogy Trump marad a hivatalában.

Itt is érdekes lehet megemlíteni a belpolitikai vonatkozásokat: nem csak a Trump-érával látványosan jó kapcsolatot ápolni igyekvő Orbán-kormány kapcsán, de máshol is. A mexikóiak bevándorlási és munkavállalási korlátozásával régóta kampányoló Trump győzelmét az Egyesült Államok déli szomszédjában mindössze 16% vélelmezi, míg 51% fogad Bidenre. A táblázat túlfelén ismét Oroszország áll, amelynek polgárai 36%-ban vélik, hogy Trump lesz a befutó és 25%-ban, hogy Biden.


Forrás: Ipsos

Nem aggódunk a választásunkért

A kutatás során arra is rákérdeztek, milyen tényezők fenyegetik leginkább a választások lebonyolítását. A legtöbben a terjedő hamis híreket nevezték meg, míg az amerikaiak 45%-a aggódik emiatt, addig a többi országból 35% szerint jelentős probléma ez. Az Egyesült Államok szavazásán résztvevők 36%-a fél az érvényes, de rosszul vagy be nem számított szavazatoktól, míg mi, a folyamatot kívülről figyelők 19%-ban neveztük meg ezt problémaként. A választási csalásnál ez az arány 35 és 22 százalék, míg 34, illetve 20% tart attól, hogy megakadályozzák, hogy egyesek az urnákhoz járuljanak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A válaszolók többsége a nevezett problémákat saját hazájában is komoly kihívásként kezeli a legközelebbi választásokkor. Az álhírek terjedése globálisan 35% szerint fenyegeti az USA-t és 28% szerint a saját országukat is. A voksolások akadályozása 20 és 15 százalék szerint, míg egy külföldi hatalom beavatkozása a folyamatba 16 és 12 százalék szerint ad okot az aggodalomra.

Ezektől tehát az amerikaiakat a világ jobban félti, mint saját magát.

Nem úgy, mint a szavazatvásárlástól, amelynél 22-23 százalék az arány, a választási csalástól, amely itt is és ott is 22%, a be nem számított érvényes voksoktól, amelynél 19 és 18, illetve a szervezési problémáktól, amelynél 16 és 17.

A számunkra legérdekesebbet azonban a végére hagyták a kutatás szerzői: jelentősek az eltérések abban, ki mennyire aggódik, hogy a problémák megjelennek nála odahaza is. A hollandok, a németek, az ausztrálok és a japánok tartanak ettől legjobban és Mexikó, Dél-Afrika és Brazília után mi a legkevésbé. A magyarországi válaszadók mindössze négy százaléka mondta, hogy a fent felsorolt tényezők jelentősen befolyásolhatják a következő választásunk kimenetelét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 13:20
Mintegy 150 főt bocsát el a streamingóriás.
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?