13 °C Budapest

Figyelem! 12 nap múlva zárolhatják a bankszámládat

2019. június 15. 03:12

2019. június 26-ig a bankoknak át kell világítaniuk az ügyfeleket a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni törvény szerint. Akinél ezt nem tudják megtenni, annak a bankszámláját zárolni fogják. Bár a bankok nem árulják el a pontos számot, már ők is attól tartanak, hogy a határidő lejártakor tízezrek számláját fogják zárolni. Ha még nem végezted el a kötelező adategyeztetést (ami nem több, mint 5 percet vesz igénybe, ha sorra kerülsz), tedd meg most, különben jön a zárolás. Erre 12 napod maradt.

Alig maradt ideje a banki ügyfeleknek arra, hogy elvégezzék a kötelező banki adategyeztetést. Aki 2019. június 26-ig ezt nem teszi meg, annak a bank - törvényi kötelezettségeinek eleget téve - zárolni fogja a bankszámláját. Azaz nem tud majd kártyával fizetni, nem tud pénzt ki- és befizetni a számlájára, és emiatt a fizetése sem fog megérkezni oda. A bankok már most kongatják a vészharangokat: a Pénzcentrumnak adott korábbi válaszaik szerint az ügyfélkörük mintegy húsz százaléka még nem végezte el azt:

Ha a bankszámládat 2017. június 26 előtt nyitottad, és nincs tudomásod róla, hogy elvégezted már az adategyeztetést, akkor siess, mert erre nem sok időd maradt már. Az alábbi cikkben részletesen elmagyarázzuk, mi a teendő. A lényeg röviden annyi, hogy be kell menni a fiókba, és az ügyintézőnek át kell adni a személyi igazolványodat és a lakcímkártyádat, ő pedig lemásolja azt. Ezzel le is tudtad a kötelezőt, és elkerülted, hogy a bank zárolja a bankszámládat.

A probléma nem is a dolog bonyolultságával van, hanem azzal, hogy az emberek egyszerűen nem tudnak róla.

Rengetegszer foglalkoztunk már a témával, több cikket írtunk róla, és a bankok is kiértesítették már az ügyfeleket, ennek ellenére mégis azt tapasztaljuk: a magyarok többségének fogalma sincs róla, hogy adategyeztetési kötelezettségük van. Nem csak a bankokat kérdeztük meg, de le is mentünk az utcára, és megkérdeztük a járókelőket, hogy eleget tettek-e már a jogszabályi kötelezettségeiknek.

A nagytöbbség nem csak egyszerűen nem hallott a dologról, de sokan el sem hitték, hogy ilyen létezik - egyesek kinevettek minket. A legtöbbjük arról számolt be, hogy a bankjuk nem értesítette őket - holott a valóság inkább az lehet, hogy az ügyfelek nem olvassák el a banki értesítőket kellően tüzetesen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindez egy irányba mutat: magyarok tízezrei nem fogják elkerülni a katasztrófát, és június 27-én rengetegen ébrednek majd úgy, hogy nem tudják használni a bankszámlájukat. Várhatóan ezrek rohanják majd meg a bankfiókokat, nem kis káoszt okozva ezzel.

Mi a Pénzcentrumnál ezt meg akarjuk akadályozni. Bár már így is számtalan cikket írtunk a témában, elkötelezettek vagyunk az olvasók informáltsága mellett, ezért minden nap közzé fogjuk tenni ezt a cikket az adategyeztetésre rendelkezésre álló idő utolsó napjáig. Rajtunk nem fog múlni.

Ismét felhívjuk a figyelmed, hogy amennyiben még nem végezted el az adategyeztetést, vagy nem tudod, hogy azt megtetted-e, szedd össze magad, és addig menj el a bankfiókba, amíg nem késő. FONTOS! Ha életbiztosításod van, akkor keresd fel biztosítódat is, mert az életbiztosításokra is kötelező elvégezni azt. Ha pedig ez az információ teljesen új neked, akkor ezentúl olvasd el a bankod értesítőit.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem