Sok pénzt spórolna nekünk az EU legújabb ötlete

2011. július 21. 04:44

Az Európai Bizottság tervei szerint a jövőben valamennyi uniós állampolgár alanyi jogon nyithatna bankszámlát a pénzintézetekben - ezzel javítanák milliók életkörülményeit, és akár spórolnának is nekik.

Egy felmérés szerint az Európai Unióban a 18 évesnél idősebb fogyasztók közül mintegy 30 millióan nem rendelkeznek bankszámlával. A 30 millió "bankszámla nélküli" állampolgár közül 6 és 7 millió közöttire tehető azoknak a száma, akiknek azért nincs bankszámlájuk, mert megvonták tőlük a számlanyitás lehetőségét. Az Európai Bizottság szerint ezek az emberek jelenleg nem tudják teljes körűen igénybe venni az egységes piac kínálta előnyöket, ezért azt szeretnék elérni, hogy a bankszámlanyitás a jövőben alanyi jogon járna minden uniós állampolgár számára.

Élet bankszámla nélkül?

A Európai Bizottság szerint a bankszámlához való hozzáférés a gazdasági és társadalmi életben való részvétel előfeltételévé vált, a készpénzhasználat pedig rohamosan visszaszorul. Ha valaki a mai világban nem rendelkezik legalább alapszintű bankszámlával, akkor ez számára körülményesebbé és költségesebbé teszi a mindennapi életet. Így kihívást jelent egy közüzemi számla rendezése, a jövedelmének vagy egyéb juttatásoknak a fogadása, de már az áruk és szolgáltatások megvásárlása is.

Az Európai Bizottság a napokban kiadott egy ajánlást az alanyi jogú bankszámláról, amely - a brüsszeli remények szerint- Európa-szerte elő fogja mozdítani a fogyasztók pénzügyi és társadalmi integrációját. A Bizottság azt kéri a tagállamoktól, biztosítsák, hogy az ilyen célokra szolgáló számlák ésszerű díj ellenében elérhetővé váljanak az állampolgárok számára, függetlenül EU-n belüli tartózkodási helyüktől és anyagi helyzetüktől. A Bizottság egy éven belül fel fogja mérni a helyzetet, és indokolt esetben további, akár jogalkotási intézkedésekre vonatkozó javaslatokat is fog tenni.


Michel Barnier Fotó: ec.europa.eu


Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos szerint "az alapszintű bankszámlához való hozzáférés az egységes piaci intézkedéscsomag egyik prioritása. Segítségével európaiak millióinak életkörülményei javíthatók. Véget kell vetnünk az olyan gyakorlatoknak, amelyek embereket rekesztenek ki egy ilyen alapvető és létfontosságú szolgáltatás igénybevevőinek köréből. Ezáltal biztosítjuk a feltételét annak, hogy ők is teljes mértékben részt vehessenek a társadalmi életben, és élvezhessék az egységes piac előnyeit."

A javaslat fő elemei

Megfelelő fizetési számlához való hozzáférés: Az ajánlás értelmében az Unióban tartózkodó bármely fogyasztó számára - pénzügyi körülményeitől függetlenül - biztosítani kell a jogot, hogy alapszintű fizetési számlát nyisson és használjon még abban a tagállamban is, ahol nem rendelkezik állandó lakóhellyel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alapszintű fizetési számla jellemzői: A számlatulajdonos számára lehetővé kell tenni, hogy pénzt fogadjon, betétet helyezzen el, átutalást végezzen és készpénzt vegyen fel. A számlának biztosítania kell a csoportos beszedési megbízások és átutalások teljesítésének lehetőségét is, de folyószámlahitel nem kapcsolódik hozzá.

Ésszerű árazás: A fogyasztók számára a hozzáférés lehetőségét ténylegesen biztosító, megfelelő árazási feltételek garantálása érdekében az ajánlás rögzíti azt az elvet, hogy amennyiben a számlát a pénzforgalmi szolgáltató nem ingyenesen biztosítja, a számlához ésszerű díjakat kell szabnia. A tagállamok maguk döntenek arról, hogy mi számít ésszerű díjszabásnak. Ehhez olyan tényezőket vehetnek figyelembe, mint a tagállamra jellemző jövedelmi szintek, a fizetési számlákhoz kapcsolódó átlagos díjak, vagy az alapszintű fizetési számla nyújtásához kapcsolódó teljes költség.

Kijelölt pénzforgalmi szolgáltatók: A pénzforgalmi szolgáltatók - jórészt bankok - általában kínálnak fizetési számlákat. Az ajánlás nem határozza meg tagállami szinten a pénzforgalmi szolgáltatók azon kategóriáit, vagy egyes pénzforgalmi szolgáltatókat, amelyeknek biztosítaniuk kell az alapszintű szolgáltatást a fogyasztók számára. A tagállamok tehát kijelölhetnek egy, több vagy akár az összes pénzforgalmi szolgáltatót arra, hogy alapszintű fizetési számlát kínáljon.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm