13 °C Budapest

Te kire hallgatsz, ha befektetésről van szó?

2011. július 7. 16:02

A lakosság körében a befektetési termékek kiválasztásakor a legfontosabb szempont a garantált hozam. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a legkézenfekvőbb banki termékek után a befektetési egységhez kötött életbiztosítások (unit-linked) ismertsége és elismertsége a válaszadók körében jóval magasabb, mint a részvény, vagy az egyre népszerűbb tartós befektetési számla.

Az Aviva Életbiztosító által készített kutatásban megkérdezettek négyötöde rendelkezik valamilyen befektetési, megtakarítási termékkel: legtöbben önkéntes nyugdíjpénztári tagok (46 százalék), egyharmaduk egyszerű lekötött betétet, vagy betéti számlát birtokol, vagy egészségpénztárnak a tagja (28 százalék).

Mindez nem meglepő annak tükrében, hogy a termék kiválasztásakor a biztonság a legfontosabb szempont, legalábbis a válaszadók döntő többsége szinte kizárólag minimális (vagy semekkora) kockázatot hajlandó vállalni pénze elhelyezésekor.

Ezek alapján különösen előkelő Magyarországon a unit-linked biztosítások pozíciója a rangsorban: a megkérdezettek csaknem egynegyede ugyanis az említett termékeken túl unit-linked biztosítással rendelkezik; további ötöde pedig jól ismeri a terméket, és mérlegeli a befektetés lehetőségét.

"A magyar lakosságot minimális kockázatvállalási kedv jellemzi, miközben egyre többen fordulnak a hosszabb távú megtakarítások felé." - összegzi tapasztalatait Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója.

A kutatás szerint Magyarországon tehát még mindig azok vannak többségben, akiknek elsősorban a biztonság számít. Alig számít a termékek kiválasztásánál például az, hogy azt szakértő ajánlja-e, de kevéssé hangsúlyos az is, hogy milyen a terméket kifejlesztő cég reputációja.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A cégválasztásban viszont a tapasztalattal és a jó hírnévvel összefüggő szempontok befolyásolják legjobban a lakosságot. A hosszú piaci jelenlét, az ismertség, a jó hír és a korábbi személyes tapasztalatok mellett még a személyes ismerősök ajánlása játszik fontos szerepet.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20