12 °C Budapest

Változik a besorolás: Kevesebb lehet a rokkantnyugdíj jövőre?

Pénzcentrum
2007. december 12. 12:00

Januártól lép életbe a rehabilitációs járadékról szóló törvény. Az új szabályozással az volt a cél, hogy a megváltozott munkaképességűek számára olyan ellátórendszer és foglalkoztatás-központú rehabilitációs szolgáltatási és támogatási rendszert alakítsanak ki, ami megfelelő jövedelmet és megélhetést nyújt az említettek számára. Az új minősítési rendszer és a rehabilitációs járadék bevezetése viszont a rokkantnyugdíj szabályainak megváltoztatását is indokolta.

A rokkantsági nyugdíjazás rendszere alapjaiban nem változik meg, de az új minősítés nem a munkaképesség általános csökkenését állapítja meg, hanem az össz-szervezeti egészségkárosodás mértékét, a szakmai munkaképesség megváltozását, és a rehabilitációs esélyeket is vizsgálja.


Rokkantsági nyugdíj

Eddig rokkantsági nyugdíjra az volt jogosult, aki egészségromlás, illetve testi vagy szellemi fogyatkozás következtében munkaképességét hatvanhét százalékban elvesztette és ebben az állapotában javulás egy évig nem várható, a szükséges szolgálati időt megszerezte, és rendszeresen nem dolgozik, vagy keresete lényegesen kevesebb a megrokkanás előtti keresetnél.

A nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idő a következő táblázatban van összefoglalva:


A rokkantsági nyugdíjra azzal a nappal válik jogosulttá a dolgozó, amelytől a rokkantság az orvosi bizottság véleménye szerint fennáll. A rokkantsági nyugdíj mértéke a megrokkanás időpontjában betöltött életkortól, a nyugdíj megállapításáig szerzett szolgálati idő tartamától és a rokkantság fokától függ. A rokkantsági nyugdíj összege nem lehet kevesebb a rokkantsági csoportok esetében a havi átlagkereset 47,5, 42,5 illetve 37,5 százalékánál.

Baleseti rokkantsági nyugdíj

Baleseti rokkantsági nyugdíjra az volt jogosult, aki munkaképességét hatvanhét százalékban túlnyomóan üzemi baleset következtében elvesztette, és rendszeresen nem dolgozik, vagy keresete lényegesen kevesebb a megrokkanás előtti kereseténél. A mértékét a rokkantsági nyugdíj szempontjai szerint kell meghatározni. A baleseti rokkantsági nyugdíj összege a rokkantsági csoportok sorrendjében a havi átlagkereset hetven, hatvanöt, illetve hatvan százaléka.

Rehabilitációs járadék

Rehabilitációs járadékra az jogosult, aki 50-79 százalékos egészségkárosodást szenvedett és munkavégzésre rehabilitáció nélkül nem alkalmas, kereső tevékenységet nem folytat, vagy a keresete legalább 30 százalékkal alacsonyabb a korábbi bér négyhavi átlagánál. További feltétel, hogy rehabilitálható legyen, az életkora szerint szükséges szolgálati ideje már meglegyen, és nem részesülhet egyéb társadalombiztosítási vagy munkanélküli ellátásban.

A rehabilitációs járadék összege megegyezik az azonos szolgálati idő és átlagkereset alapján kiszámítható III. csoportos rokkantsági nyugdíj 120 százalékával, és összege évente a nyugellátással azonos módon emelkedik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2008. január 1-jét követően a járadék attól a naptól állapítható meg, amikor az összes jogosultsági feltétel teljesült, de legkorábban az igénybejelentés napjától. Ha az igénylő azon a napon terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, táppénzben, baleseti táppénzben részesül, a rehabilitációs járadékot csak az ellátás megszüntetésének napjától kaphatja.

A rehabilitációs járadékot a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, de legfeljebb három évre lehet kapni. Ha a rehabilitáció nem volt sikeres, akkor az illető egészségi állapotától függően rokkantsági nyugdíjra vagy munkanélküli, szociális ellátásra válhat jogosulttá.

A járadék összegéből nyugdíjjárulékot kell fizetni, így a járadékfizetés ideje beletartozik a nyugdíj szempontjából a szolgálati időbe. Adózás szempontjából a rehabilitációs járadék a rokkantsági nyugdíjjal esik egy tekintet alá. Egészségügyi ellátásra a járadékban részesülők a rokkantsági nyugdíjasokhoz hasonló módon jogosultak.

Rehabilitációs pénzellátás igénylése a lakóhely szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál történik, de az igény elektronikus úton is előterjeszthető. Az egészségkárosodás mértékét és a rehabilitálhatóságot külön rehabilitációs szakértői szerv (bizottság) állapítja meg. Az ellátás megállapításáról a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság határozattal intézkedik, a járadékot a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja.

A változásnak köszönhetően a biztosítók a korábbi feltételekkel nem tudnak szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek, vagyis minden ügyfélnek tanácsos utánanézni a feltételek megváltozásának, mivel emiatt lehet, hogy változik a besorolása 2008-tól, és ezzel együtt a kapott összeg is...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?