17 °C Budapest

Változik a besorolás: Kevesebb lehet a rokkantnyugdíj jövőre?

Pénzcentrum
2007. december 12. 12:00

Januártól lép életbe a rehabilitációs járadékról szóló törvény. Az új szabályozással az volt a cél, hogy a megváltozott munkaképességűek számára olyan ellátórendszer és foglalkoztatás-központú rehabilitációs szolgáltatási és támogatási rendszert alakítsanak ki, ami megfelelő jövedelmet és megélhetést nyújt az említettek számára. Az új minősítési rendszer és a rehabilitációs járadék bevezetése viszont a rokkantnyugdíj szabályainak megváltoztatását is indokolta.

A rokkantsági nyugdíjazás rendszere alapjaiban nem változik meg, de az új minősítés nem a munkaképesség általános csökkenését állapítja meg, hanem az össz-szervezeti egészségkárosodás mértékét, a szakmai munkaképesség megváltozását, és a rehabilitációs esélyeket is vizsgálja.


Rokkantsági nyugdíj

Eddig rokkantsági nyugdíjra az volt jogosult, aki egészségromlás, illetve testi vagy szellemi fogyatkozás következtében munkaképességét hatvanhét százalékban elvesztette és ebben az állapotában javulás egy évig nem várható, a szükséges szolgálati időt megszerezte, és rendszeresen nem dolgozik, vagy keresete lényegesen kevesebb a megrokkanás előtti keresetnél.

A nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idő a következő táblázatban van összefoglalva:


A rokkantsági nyugdíjra azzal a nappal válik jogosulttá a dolgozó, amelytől a rokkantság az orvosi bizottság véleménye szerint fennáll. A rokkantsági nyugdíj mértéke a megrokkanás időpontjában betöltött életkortól, a nyugdíj megállapításáig szerzett szolgálati idő tartamától és a rokkantság fokától függ. A rokkantsági nyugdíj összege nem lehet kevesebb a rokkantsági csoportok esetében a havi átlagkereset 47,5, 42,5 illetve 37,5 százalékánál.

Baleseti rokkantsági nyugdíj

Baleseti rokkantsági nyugdíjra az volt jogosult, aki munkaképességét hatvanhét százalékban túlnyomóan üzemi baleset következtében elvesztette, és rendszeresen nem dolgozik, vagy keresete lényegesen kevesebb a megrokkanás előtti kereseténél. A mértékét a rokkantsági nyugdíj szempontjai szerint kell meghatározni. A baleseti rokkantsági nyugdíj összege a rokkantsági csoportok sorrendjében a havi átlagkereset hetven, hatvanöt, illetve hatvan százaléka.

Rehabilitációs járadék

Rehabilitációs járadékra az jogosult, aki 50-79 százalékos egészségkárosodást szenvedett és munkavégzésre rehabilitáció nélkül nem alkalmas, kereső tevékenységet nem folytat, vagy a keresete legalább 30 százalékkal alacsonyabb a korábbi bér négyhavi átlagánál. További feltétel, hogy rehabilitálható legyen, az életkora szerint szükséges szolgálati ideje már meglegyen, és nem részesülhet egyéb társadalombiztosítási vagy munkanélküli ellátásban.

A rehabilitációs járadék összege megegyezik az azonos szolgálati idő és átlagkereset alapján kiszámítható III. csoportos rokkantsági nyugdíj 120 százalékával, és összege évente a nyugellátással azonos módon emelkedik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2008. január 1-jét követően a járadék attól a naptól állapítható meg, amikor az összes jogosultsági feltétel teljesült, de legkorábban az igénybejelentés napjától. Ha az igénylő azon a napon terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, táppénzben, baleseti táppénzben részesül, a rehabilitációs járadékot csak az ellátás megszüntetésének napjától kaphatja.

A rehabilitációs járadékot a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, de legfeljebb három évre lehet kapni. Ha a rehabilitáció nem volt sikeres, akkor az illető egészségi állapotától függően rokkantsági nyugdíjra vagy munkanélküli, szociális ellátásra válhat jogosulttá.

A járadék összegéből nyugdíjjárulékot kell fizetni, így a járadékfizetés ideje beletartozik a nyugdíj szempontjából a szolgálati időbe. Adózás szempontjából a rehabilitációs járadék a rokkantsági nyugdíjjal esik egy tekintet alá. Egészségügyi ellátásra a járadékban részesülők a rokkantsági nyugdíjasokhoz hasonló módon jogosultak.

Rehabilitációs pénzellátás igénylése a lakóhely szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál történik, de az igény elektronikus úton is előterjeszthető. Az egészségkárosodás mértékét és a rehabilitálhatóságot külön rehabilitációs szakértői szerv (bizottság) állapítja meg. Az ellátás megállapításáról a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság határozattal intézkedik, a járadékot a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja.

A változásnak köszönhetően a biztosítók a korábbi feltételekkel nem tudnak szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek, vagyis minden ügyfélnek tanácsos utánanézni a feltételek megváltozásának, mivel emiatt lehet, hogy változik a besorolása 2008-tól, és ezzel együtt a kapott összeg is...

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem