5 °C Budapest

Veszik mintha ingyen volna!

Pénzcentrum
2006. május 2. 10:30

Áprilisban szintén a garantált- és a pénzpiaci alapok voltak a befektetők kedvencei. Bár a figyelem egyre inkább eltolódik a részvényalapok irányába is. A múlt oly népszerű konstrukciói mint az ingatlan- és kötvény alapok viszont már egyáltalán nem népszerűek a hazai lakosság körében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Áprilisban szintén a garantált- és a pénzpiaci alapok voltak a befektetők kedvencei. Bár a figyelem egyre inkább eltolódik a részvényalapok irányába is. A múlt oly népszerű konstrukciói mint az ingatlan- és kötvény alapok viszont már egyáltalán nem népszerűek a hazai lakosság körében - írja a Napi Gazdaság.

Az elmúlt hónapban a garantált alapba 23, míg a pénzpiaci alapba mintegy 30 milliárd forint folyt be. A kötvényalapokat változatlanul hanyagolják a befektetők, sőt a már ezen konstrukciókban lévő megtakarításaikat is kezdik leépíteni, ugyanis az elmúlt hónapban 38 milliárd forinttal csökkent az alapok tőkéje. A korábban rendkívül gyorsan növekvő ingatlanalapok pedig inkább stagnálnak, illetve csak egészen kis mértékben növekednek.

Úgy tűnik tehát, hogy a befektetők nem változtattak azon a szokásukon, hogy a múltbéli hozamok alapján próbálják meg kiválasztani a számukra legmegfelelőbb alapot.

A kötvényalapok elmúlt néhány havi teljesítménye meglehetősen csekély és ezért is tapasztalható a nagymértékű tőkekivonás. A pénzpiaci alapok hozzák a szokásos formájukat és az alapkamat körül teljesítenek. Az ingatlanalapok hozamai is beálltak az évi 6*8 százalékra a korábbi 10 százalékról. A garantált alapok, bár sokat ígérnek, egyelőre még alig járt le néhány közülük, így a befektetők aligha ítélhetnek a múltbéli hozamok alapján, inkább a kitartó marketingmunka az amely ezen konstrukciók malmára hajtja a tőkét.

Jelentős áttörés látszik a részvényalapok piacán. Ezek a jó hozamok ellenére az elmúlt hónapokban csak szerényen növögettek, de az elmúlt hónapban csaknem 40 milliárd forint áramlott be ezekbe a konstrukciókba. Ugyanakkor az érdeklődés nem kifejezetten a magyar piacnak szól, ugyanis a tőke nagy része inkább nemzetközi részvényalapokban van, mint hazai vagy vegyes portfoliókban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?