Március: újabb tőkekivonás a kötvényalapokból, 400 mrd felett az ingatlan

Pénzcentrum
2006. április 5. 14:25

Márciusban a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2.5%-os havi növekedés után 2,071 milliárd forintot tett ki. A hónap során négy új alap indult, kettő pedig megszűnt, így a BAMOSZ tagjai a hónap végén összesen 180 alapot kezeltek. Az alapok az előző két havinál némileg kevesebb, összesen 38 milliárd forint új tőkebefektetést vonzottak. Az ingatlanalapok száma nem

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Márciusban a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2.5%-os havi növekedés után 2,071 milliárd forintot tett ki. A hónap során négy új alap indult, kettő pedig megszűnt, így a BAMOSZ tagjai a hónap végén összesen 180 alapot kezeltek. Az alapok az előző két havinál némileg kevesebb, összesen 38 milliárd forint új tőkebefektetést vonzottak.

Az ingatlanalapok száma nem változott, a 21 alap vagyona a hó végén 404 milliárd forint volt, arányuk az összvagyon 19.5%-a. Az új befektetés 1.6 milliárd forint volt, az alapok teljesítménye pedig 4.4 milliárd forintot tett ki.

Márciusban három új garantált alap indult, kettő futamideje pedig lejárt, így a hónap végén 39 alap létezett. Ezek összvagyona a hónap végén meghaladta a 119 milliárd forintot. Márciusban a garantált alapok nőttek a leggyorsabban: 13.7 milliárd forint az új befektetés, 1.2 milliárd forint pedig a hozam hatása.

Egy új pénzpiaci alap indult márciusban, az alapok száma így 29-re nőtt. Az előző két hónapot messze meghaladó mértékű friss tőke áramlott a pénzpiaci alapokba, márciusban 51 milliárd forint tőkét fektettek be, míg a hozamok 2.2 milliárd forintot eredményeztek. A likviditási alapok - melyek száma az új alappal együtt 11-re nőtt - 34.5 %-kal bővültek. Az új euróövezeti likviditási alappal együtt az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona megháromszorozódott.

A 29 kötvényalap vagyona csökkent egyedül márciusban 9.8 %-kal, az összvagyonuk a hónap végén 515 milliárd forint. A hosszú lejáratú kötvények negatív havi teljesítménye miatt márciusban ismét több mint 56 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból. A kötvényalapok vagyonának 81 %-át kitevő rövid kötvényalapok 10.5%-kal, a hosszú kötvényalapok 6.8%-kal csökkentek. Több mint egymilliárd forint friss tőke érkezett viszont a globális kötvényalapokba, és a tőkekivonás ellenére nőni tudtak az euróövezeti kötvényalapok is.

A 33 részvényalap vagyona 9.2 %-kal nőtt, és a hónap végén meghaladta a 205 milliárd forintot. Márciusban az új befektetések 13.5 milliárd forinttal, a hozamok 3.7 milliárddal növelték a vagyont. Míg a tiszta részvény alapok vagyona 0.7 %-kal csökkent, a részvényalapok vagyonának 93 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapok növekedése 10% volt. A leggyorsabban a globális részvényalapok nőttek, a hazai részvényalapokat viszont csekély mértékű tőkekivonás és negatív hozam jellemezte.

A 15 vegyes alap bővülése márciusban is igen dinamikus volt, 13.2 %-os növekedést követően az alapok vagyona megközelítette a 93 milliárd forintot. Az alapok második hónapja több mint 10 milliárd forint tőkét vonzottak, a hozamok pedig mintegy fél milliárd forinttal növelték a vagyont.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?