27 °C Budapest

Hogyan takaríthatunk meg több pénzt ?

Pénzcentrum
2005. november 29. 06:20

Múlt hét pénteken hivatalosan is megkezdődött a karácsonyi szezon. Ilyenkor az emberek nagy többsége "nyakába veszi" a várost és elindul pénzt költeni. Azonban némi ellentmondásnak lehetünk tanúi: ugyanis a magyarok nagy része arcátlan pimaszságként él meg egy 2-3 forintos benzinár emelést vagy egy néhány százalékos kenyérdrágulást, ugyanakkor pedig évente több milliárd forintot hagy veszni az által, hogy egyáltalán nem vagy rosszul fekteti be a pénzét.

Múlt hét pénteken hivatalosan is megkezdődött a karácsonyi szezon. Ilyenkor az emberek nagy többsége „nyakába veszi” a várost és elindul pénzt költeni. Azonban némi ellentmondásnak lehetünk tanúi: ugyanis a magyarok nagy része arcátlan pimaszságként él meg egy 2-3 forintos benzinár emelést vagy egy néhány százalékos kenyérdrágulást, ugyanakkor pedig évente több milliárd forintot hagy veszni az által, hogy egyáltalán nem, vagy rosszul fekteti be a pénzét.
Hiányos a pénzügyi kultúra – szajkózzák gyakran a hozzáértők – az emberek nagy többsége még mindig a párnában vagy alacsony hozamú bankbetétekben tartja a pénzét (már ha nem költ el az egészet, mert a megtakarítás egyre inkább nem jellemző ránk) ahelyett, hogy egy kis időt szánna rá és találna alkalmasabb módot a pénze fialtatására. Most persze sokan joggal gondolhatják azt, hogy szánnának ők időt de hát nem értenek hozzá. Ezzel alapvetően nincs is gond - hiszen nem kell mindenkinek mindenhez értenie - azonban addig amíg egy hitel felvételénél kikérjük szakemberek véleményét, segítségét (jobb esetben, rosszabb esetben pedig beleugrunk az első 0 százalékos THM-be), addig befektetéseink tervezésekor már nem járunk el ennyire körültekintően.
Pedig néha nem árt körülnézni a piacon, vagy bemenni egy pénzintézetbe és végignézni a különböző megtakarítási konstrukciókat. A termékek közötti választást alapvetően a kockázattűrő képességünk határozza meg, azaz minél magasabb hozamra vágyunk annál nagyobb kockázatot kell vállalnunk. A kockázatot legegyszerűbben úgy határozhatjuk meg, hogy a várt eseménytől való eltérés ( nem ez a legegzaktabb meghatározás, azonban itt kell megjegyezni, hogy nem csak a negatív irányba való eltérés jelent kockázatot, hanem a pozitív irányú is).
A magas kockázat egyszerűsítve arra vonatkozik, hogy a megtakarítási időszak alatt illetve annak végén a megtakarításhoz igénybe vett eszköz ára jelentősen ingadozik (szakkifejezéssel élve volatilitása nagy), így az adott megtakarító igen bizonytalan, hogy a befektetett tőke mennyit is ér majd akkor, ha megtakarítását fel kívánja használni (beruházás, fogyasztás, más típusú megtakarítás).
A legkevésbé kockázatos befektetésnek jellemzően a banki betétek és az állampapírok tűnnek. Hasonló, bár talán némileg kockázatosabbak a jelzáloglevelek és a befektetési alapok. Legkockázatosabb befektetésnek a részvényeket tekinthetjük. A következőkben megnézzük azokat a termékeket amelyeket egy ügyfél választhat akkor ha be szeretné fektetni a pénzét.
Mi a betét?
Egyszerűen szólva: betét az a pénzösszeg, amelyet egy hitelintézetnél (pl. bank, takarékszövetkezet) - általában kamatfizetés ellenében - helyezünk el. Betétet kizárólag hitelintézet gyűjthet, ezért érdemes alaposan megvizsgálni minden olyan hirdetést, amely kiugróan magas kamatot ígér!
Ha rendelkezünk bankszámlával, ahhoz általában pénzlekötési lehetőség is kapcsolódik, ami azt jelenti, hogy ha a számla egyenlegét vagy annak egy részét lekötjük, a bank a lekötött összegre magasabb kamatot fizet. Bankszámla híján lehetőség van ún. könyves betét elhelyezésére, amikor a bank a betét elhelyezéséről betéti okiratot állít ki. Ennek egyszerűbb formája, amikor olyan forrásgyűjtő papírokat vásárolunk a banktól, amelyek nem minősülnek értékpapírnak. Ezek a legváltozatosabb elnevezéseket viselik, de nem értékpapírok, kiterjed rájuk a betétbiztosítás - ennek magából az okirat szövegéből is ki kell derülnie! - és csak meghatározott címletekben vásárolhatók.
A különféle betétek kamata (hozama) elsősorban a betétösszeg nagyságától és a lekötés időtartamától függ. A hosszabb lekötési idő nem jelent feltétlenül magasabb kamatot! A lekötési idő lejárta előtt a betéthez csak jelentős kamatveszteség árán juthatunk hozzá, ezért érdemes megfontolnunk, hogy mekkora összeget, és mennyi ideig tudunk nélkülözni. A lejárat előtt felmondott betétre sok helyen egyáltalán nem fizetnek kamatot. A forrásgyűjtő papíroknál a minimális betétnagyság a papír vásárolható legkisebb címletéből következik, a bankok azonban egyéb esetben is gyakran megszabják a betétként elhelyezhető pénz legkisebb összegét.
A betétek lekötésénél nemcsak arra érdemes odafigyelni, hogy a betét feltörésekor, azaz lejárat előtti felvételekor fizet-e a bank kamatot, hanem arra is, hogy ha a lekötési idő lejárta után azonnal nem vesszük fel betétünket, a lejárat és a felvétel közötti időszakban kamatozik-e a betét. Például automatikusan hosszabbodik-e a lekötési időszak ill. erre az időszakra jár-e valamilyen kamat. Ahol lehet, célszerű a lekötés automatikus meghosszabbítását választani, ami azt jelenti, hogy a lekötés minden lejáratkor újra indul. Egy hónapra lekötött betét esetében ez azt jelenti, hogy a lekötés minden fordulónapon további egy hónappal meghosszabbodik.
A hitelintézetek különböző típusú, elnevezésű és más-más feltételekkel kamatozó betétei között nehéz eligazodni a tényleges hozam tekintetében. Ebben segít az EBKM, amelynek segítségével a betét tényleges éves hozamát ismerjük meg. Az EBKM-et minden hitelintézet köteles kiszámítani, és erről ügyfeleit tájékoztatni. Az ezzel kapcsolatos információkat megtudhatjuk a bankfiókokban, a gazdasági lapokból vagy az adott hitelintézet honlapjáról is. E mutató nagy segítségünkre lehet abban is, hogy az egyes hitelintézetek betéthozamait összevessük egymással.
Mit jelent a betétbiztosítás?
Magyarországon a bankbetétek visszafizetése betétesenként és hitelintézetenként hatmillió forintig garantált. A betétbiztosítás nemcsak a forint-, hanem a devizabetétekre is kiterjed, de az Alap a devizabetétek összege után járó összeget forintban fizeti meg. A betétbiztosítást az teszi lehetővé, hogy 1993-tól, azaz közel tíz éve működik az Országos Betétbiztosítási Alap és Magyarországon csak olyan hitelintézet gyűjthet betétet, amely tagja az intézménynek.
A befektetési jegyek
Nem szabad összetéveszteni a betétet a befektetéssel, amikor pénzünket a magasabb hozam reményében egy befektetési szolgáltatóra bízzuk, aki azt különféle értékpapírok vagy más befektetési eszközök vásárlására használja fel!
A befektetési jegyek több típusa is létezik, melyek különböző kockázati jellemzőkkel bírnak. A pénzpiaci alapok jegyei a legkevésbé kockázatosak, a kötvényalapok már valamivel magasabb kockázatúak, melyeket a vegyes majd a részvényalapok követnek. Nemzetközi alapoknál az előbbi típusok ugyanúgy megtalálhatóak, itt jellemzően az árfolyamkockázatot kell még figyelembe venni. Az ingatlanalapok eddig az állampapíroknál magasabb és stabilabb hozamteljesítmény nyújtottak. Ezek kockázata is viszonylag alacsonyabb, de nem kockázatmentesek. Az elmúlt időszakban egyre több alapok alapja konstrukció jelent meg a hazai palettán. Ezek többnyire a befektetett eszközök nagyobb változatossága miatt viszonylag kisebb kockázatot hordozhatnak egy típuson belül, de emiatt alacsonyabb hozammal is kell beérni. Egy további új forma az ún. garantált származtatott alap. Ebben az esetben az alapkezelő tőke- vagy hozamgaranciát vállal a befizetett összegre, a befektető pedig a tőke biztonsága mellett még egy magas kockázatú és potenciálisan magas hozamú eszköz (jellemzően részvényindex vagy –kosár) teljesítményéből részesülhet.
A befektetés első lépése, hogy az általunk kiválasztott pénzintézetnél értékpapírszámlát nyitunk. Aztán a pénzünkért vásárolunk egy bizonyos darabszámú befektetési jegyet ( pénzmennyiség/befektetési jegy árfolyama = darabszám). A hozam akkor keletkezik mikor eladjuk befektetési jegyeinket – vagy annak egy részét – magasabb árfolyamon (ez az ideális eset, magasabb kockázatú alapoknál az árfolyam alacsonyabban is lehet).
A befektetési alapok nagy előnye, hogy egy alapon belül több eszközbe fektetünk (csökkentve ezáltal portfoliónk kockázatát), valamint, hogy befektetéseinket tapasztalt szakemberek kezelik.
Természetesen ezeknél a termékeknél is van visszafizetési garancia, amelyet a Befektető Védelmi Alap (BEVA) garantál, ez a visszafizetés azonban nem az árfolyamveszteségre vonatkozik.
Részvények, Biztosítások és egyéb termékek
 
Aki szívesen kockáztat egy nagyobb hozam reményében az választhatja közvetlenül a részvénybefektetéseket is (igaz ennél a befektetési formálnál nem árt ha van némi szakismeret, vagy legalábbis egy kis érdeklődés a piac iránt). Ekkor nyitni kell egy értékpapírszámlát valamelyik szolgáltatónál és már kereskedhetünk is a hazai vagy valamelyik külföldi tőzsdén. Szolgáltató választásnál érdemes megvizsgálni a jutalékokat és a plusz szolgáltatásokat is (online kereskedelem, hírlevél szolgáltatás, stb.).
Megtakarításként választhatjuk még a befektetési alapokhoz kötött úgynevezett unit-linked életbiztosításokat. Amelyek a lényegében egy életbiztosítás és egy befektetési alap előnyeit ötvözik erről a termékről az alábbi cikkben bővebben olvashat:

Természetesen ezeken a lehetőségeken kívül számos egyéb dologba is fektethetjük pénzünket úgy mint: műkincs, ingatlan, arany ,stb. Azonban egy dolog biztos, mégpedig az, hogy: ha megfelelően fektetjük be a pénzünket, akkor lehet, hogy az év végén nem kell hitelre megvennünk a karácsonyi ajándékokat mert a megtakarításunk hozamai is kitermelik majd rá a pénzt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. május 20. 08:32
Még a héten megszületik a döntés a spot Ethereum ETF-ekről, a piac pesszimista. Nehéz nem politikai...
Bankmonitor  |  2024. május 20. 07:58
Megjelent az MNB Lakáspiaci jelentésének legfrissebb, 2024. májusi kiadványa. A dokumentumban a jegy...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem