14 °C Budapest
Group of workers in aluminum plant, High angle view. Image taken in daylight with a Sony A7Rii (42 megapixels) and developed from raw.. This pictures were taken in Asas Aluminium Factory in Turkey with a special permission together with property release.

Nem érdekli a drágulás a magyar munkahelyeket: több millió dolgozónak ér egyre kevesebbet a fizetése

2022. szeptember 12. 08:32

A magyar dolgozók 70 százaléka semmilyen bérkompenzációt nem kap munkahelyétől az infláció miatt, 41 százalék pedig nem is számít rá. Az alkalmazottak 89 százaléka egy felmérés szerint úgy látja, bérének növekedése nem követi az árak emelkedését.

Az elmúlt hetekben több nagyvállalat is bejelentette: kompenzációs csomagot kapnak dolgozók az elszabadult infláció miatt. Ezek a juttatások többnyire csak egyszeri, meghatározott időre szóló kifizetések, nem épülnek be az alapbérbe. A bérkompenzáció ráadásul főként azokon a területeken jellemző, ahol jelentős a munkaerőhiány - írta a Népszava.

A Publicus Intézet a lap megbízásából készített felmérése szerint csak a magyar dolgozók negyede kap vagy kapott év közben béremelést az elszálló árak miatt. Az alkalmazottak 70 százaléka nem részesült év közbeni béremelésben, 41 százalékuk pedig nem is számít rá, hogy bármivel is kompenzálja a munkahelye az inflációt. A foglalkoztatottak 42 százalékának bérét ráadásul már az idei év elején sem emelték.

Az dolgozók 89 százaléka úgy véli, hogy a bérének növekedése nem követi az árak emelkedését. Köztük 13 százaléknak nőtt ugyan valamennyit a bére, de az árak emelkedésével így sem tartott lépést. A válaszadók 65 százalékának a munkahelyén nem készülnek arra, hogy az elszálló rezsiárak miatt otthoni munkavégzésre álljanak át, csak 9 százalékuknál igen - igaz, minden tizedik munkavállaló olyan munkahelyen dolgozik, ahol jellemzően most is otthonról dolgoznak, további 13 százaléknál pedig a hibrid munkarend a gyakorlat.

És te hogy élsz?

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?