10 °C Budapest

Vagyonokba kerülnek a különórák: sokan nem tudják, árthat is a gyereknek

2018. szeptember 12. 05:34

Még ki sem pihente a családi kassza az iskolakezdést, máris itt van az újabb megterhelés: a különórák költségei. Utánajártunk, mennyibe kerülnek a nyelvórák, hogy alakulnak a reál korrepetítorok óradíjai, a zeneórák, és egészen meglepő összegek jöttek ki. De az is kiderült, mikor elég, mikor ártunk már inkább a sok különórával a gyermeknek.

Melyik az a szülő, amelyik ne szeretné, hogy a gyermeke megkapjon minden lehetőséget, hogy kipróbálhassa magát minél több területen? Hogy aztán elegendő tapasztalatot szerezve kiválaszthassa a számára legmegfelelőbb formáját az önmegvalósításnak. Ha azonban mindet meg szeretnénk adni neki, az valószínűleg sem a délutánokba nem fér bele, sem a pénztárcánk nem bírja majd, pláne, ha nem csak egy gyermekünk van, hanem kettő vagy három.

Az óvodás és kisiskolás gyermekek különóráira a családok nagy része havonta 5-10 ezer forint körüli összeget költ - derül ki egy tavaly július végi felmérésből. E szerint óvodás korban a családok 80 százaléka megússza havi tízezer forint alatt a foglalkozásokat, de alsó tagozatban már több mint 40 százaléknak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, minden tizedik család 20 ezer forintot, a szülők 3,5 százaléka pedig 30 ezret is kiad - derül ki a Formatex felméréséből.

Nyelvvizsga nélkül nincs felsőoktatás

A legtöbb pénzt nyelvekre költjük, hisz ma már nagyon kevés szülő van, aki megelégszik az iskolai oktatás tempójával. Rengetegen keresnek magántanárt a gyermek mellé, hogy minél gyorsabban elsajátíthasson minél több nyelvet. Ráadásul a felsőoktatásról felvételi eljárásról szóló kormányrendelet értelmében 

2020-tól csak az juthat be egyetemre, főiskolára, aki legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit tesz, emellett pedig legalább középfokú tudása van egy idegen nyelvből- és ezt egy nyelvvizsga-bizonyítvánnyal vagy emelt szintű nyelvi érettségivel bizonyítani is tudja.

Aki ezt a feltételt nem teljesíti, az sem államilag támogatott, sem önköltséges képzésre nem kerülhet be, sem állami, sem magánintézményben nem kezdheti el tanulmányait - számolt be korábban a Pénzcentrum

Katasztrofális a helyzet a magyar iskolákban

Ennek ellenére az derült ki, hogy az általános iskolások jó része egyáltalán nincs felkészülve, hogy középiskolai évei alatt nyelvvizsgát, vagy emelt szintű érettségit tegyen, ha csak az iskolapadban megszerezhető tudásra alapoz. Ezt bizonyítja az Oktatási Hivatal 2016/2017-es tanévben elvégzett idegen nyelvi felmérésének eredménye, melyet az általános iskola 6. és 8. évfolyamában készítettek angol, illetve német nyelvből. 

A 2017‐es idegen nyelvi mérésen a 6. évfolyamos tanulóknak bő háromnegyede (75-80 százaléka), a 8. évfolyamos angol nyelvi mérésen részt vevő tanulóknak a kétharmada (68 százaléka), míg a 8. évfolyamos német nyelvi mérésen részt vevő tanulóknak kevesebb, mint a fele (42 százaléka) szerzett megfelelt minősítést. Azaz a tanulók ilyen arányban feleltek meg nyelvtudásuk alapján a kerettantervben előírt KER szerinti szintnek. Ez annyit jelent, hogy a hatodikosok negyede, a nyolcadikasok 32 százaléka angolból, 58 százaléka pedig német nyelvből nem érte el az elvárt minimális szintet.

A felmérés során kiderült az is, szélsőséges különbségek vannak a nyelvoktatást tekintve az ország egyes iskolái között. A legjobb eredményeket a budapesti iskolák diákjai érték el, a leggyengébbeket az Észak-Alföldön vagy Észak-Magyarországon élők.

Marad a különóra...

Tehát aki nem akar lemaradni, és szeretné biztosítani, hogy a gyermeke továbbtanulhasson, annak fizetnie kell. Ma már sok óvodást visznek a szülők délutánonként különböző foglalkozásokra, főleg nyelvet tanulni, nehogy lemaradjon, holott a szakértő szerint nem biztos, hogy akkor teszünk jót a gyermeknek, ha egészen kiskorától kezdve taníttatjuk. 

"Ha délutáni elfoglaltságot keresünk egy óvodásnak, fontos, hogy olyan tevékenységet válasszunk számára, amely nem terheli, hanem amely során érzelmileg, fizikailag és mentálisan is ki tud kapcsolni. Legyen ez sport, vagy zene, esetleg valamiféle kreatív foglalkozás. Fontos, hogy szeresse" 

 - javasolja Mogyorósi Rebeka gyermekpszichológus. Egy óvodást tehát még nyugodtan hagyjunk délutánonként szabadon játszani, később úgyis elkerülhetetlen lesz a délutáni extra foglalkozás.

Hol keressük?

Ugyan rengeteg különórát hirdető oldallal találkozhatunk az interneten, és sok magántanár hirdeti a Facebookon is, de azért mindenki tudja, hogy az igazán jó magántanár elérhetőségé szájhagyomány útján terjed.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legnépszerűbb órák egyértelműen a nyelvórák, ezen belül pedig az angol és a német. Az angol nyelv a teljes magántanár piac több mint felét biztosan lefedi 

 - tudtuk meg Akhinszky Norberttől, a Tanárbázis.hu oldal üzemeltetőjétől. Az órák ára változó, függ a tanár képesítésétől, a helyszíntől, a megcélzott diák körtől, a tantárgytól, illetve a tanár saját elképzelésétől. A legolcsóbbak 1000 forint körül kérnek el 45 percért, az átlag 2500-3500 forint 45 percért, de a nagy sikereket ígérő tanároknak akár 10 ezer forintnál is többet fizethetünk egy 45 perces óráért. A kevesebb diákkal rendelkező tanárok gyakrabban az alacsonyabb árkategóriában kezdenek, aztán a diákok megjelenése és a naptáruk telítődése folyamán árat emelnek. Így elmondható, hogy az olcsóbb tanár nem feltétlenül takar alacsonyabb színvonalat.

Ez havonta átlagosan, heti két órával számolva 24 ezer forintot tesz ki, ám ha jó és népszerű tanárt választunk, ennek az összegnek akár a háromszorosát is elkölthetjük gyermekünk nyelvoktatására.

Ésszerű megoldás lehet még egy intenzív nyelvtanfolyam, ma már rengeteg helyen kínálnak jó minőségű oktatást nem csak felnőttek, hanem az egészen fiatal korosztály számára is. Ha sikerül kifognunk az iskolakezdési akciókat és egyben ki tudjuk fizetni előre a tanfolyam árát, akkor komoly kedvezményekre számíthatunk. Ezzel csak az a gond, hogy feltehetően csoportban lassabban megy a tanulás, főleg, ha olyan a tanuló, akit motiválni kell. Megvan az esélye, hogy ugyanúgy elvesszen a tömegben, mint egy iskolai tanórán.

Amikor nincs választásunk: a korrepetálás

Adódhat azonban olyan helyzet is, amikor a szülőnek nincs választása: tanárt kell fogadni a gyermek mellé vagy azért, mert nem megy neki az adott tárgy, esetleg a továbbtanuláshoz magasabb szinten kell elsajátítania, mint arra az iskolába lehetősége van. Legtöbb esetben a diákoknak a reál tárgyakból van szükségük korrepetálásra, matematikából, fizikából és kémiából. A nyelvek mellett ez a második legkeresettebb magánóra - Akhinszky Norbert szerint.

Az árak nagyon változatosak, matematika, fizikatanárt találhatunk már 2 ezer forintét is, de van, aki 5 ezer alatt nem vállalja: ez egy hónapban, ha csak hetente egyszer megy a gyerek, 8 és 20 ezer forint között van, de mivel főtantárgyról van szó, sokkal reálisabb a heti két különóra, így inkább havi 16 és 40 ezer forint körüli kiadással számolhatunk

Persze olyan eset is van, akinek humán tárgyakból van szüksége korrepetálásra, mert esetleg emelt szintű érettségire készül, erre is van tengernyi lehetőség, az árak itt sem olcsóbbak.

Zeneiskola

Aki azt szeretné, hogy zenéljen a gyermeke, és sikerül bejutnia egy zeneiskolába, annak is fizetni kell félévente annak függvényében, hogy teljesít a tanuló: minél rosszabb jegyet kap a vizsgákon, a szülőknek annál mélyebbre kell a zsebükbe nyúlniuk. A Weiner Leó Zeneiskolában például 8400 és 33 600 forint közötti összeget kell fizetni egy félévben - és nagyjából minden zeneiskola e körüli összegbe kerül. Ha magántanárt keresünk, akkor szintén azt tapasztalhatjuk, hogy nagyon széles skálán mozog a kínálat: fogadhatunk tanárt 2500 forint/45 percért is, de találtunk 500-6000 ezres hirdetéseket is. Egy profi zongoraiskolában pedig 6-8, sőt, 12 ezer forintot kérnek 55 percnyi oktatásért. 

A pszichológus tanácsa

Ahogy az óvodáskorúakat, úgy a nagyobbakat sem érdemes túlterhelni, pláne nem szabad olyan különórát erőltetni, amihez semmi kedvük nincsen. A sorozatos kudarcoktól, ami esetleg éri a gyermeket, szorongú típus válhat belőle, aki azt érzi, nem jó semmiben. A túlzsúfolt délutánok nem szolgálják az érdekét, a megterhelő tanulás helyett keressünk neki inkább olyan sportot, amiben örömét leli és megszabadulhat a feszültségektől, esetleg valami kreatív elfoglaltságot, ami kikapcsolja és boldoggá teszi - javasolja a pszichológus.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem