28 °C Budapest
Rengeteg melóst keresnek: 160 ezres nettó, 8 általános is elég

Rengeteg melóst keresnek: 160 ezres nettó, 8 általános is elég

2018. április 13. 11:03

Meglehetősen nehéz dolga van azoknak az álláskeresőknek, akik ma nem valamelyik online felületen próbálkoznak. A Pénzcentrum górcső alá vette az egyik utolsó, kifejezetten apróhirdetésekre, köztük álláshirdetésekre specializálódott nyomtatott sajtóterméket.

Meglehetősen nehéz dolga van azoknak az álláskeresőknek, akik ma nem valamelyik online felületen próbálkoznak. Az Expressz 2014-es megszűnésével ugyanis minimálisra redukálódott azon nyomtatott lapok száma, amelyek kifejezetten apróhirdetésekre, köztük álláshirdetésekre szakosodtak. Az egyik utolsó, ha nem az utolsó, ilyen országos terjesztésű lap az 1990-ben alapított "Irányár", amelyet - az újság netes felületén elérhető impresszum alapján - hetente több tízezren olvasnak.

Ez az olvasottsági adat nem kevés. Különösen, hogy egyes szakértők szerint még az online állásportáloknak sincs igazán jövője. Mint azt a digitalizáció párti szakértők mondják, a pályázók profilját egyre könnyebben érhetik el a vállalatok a legnagyobb internetes portálokon, így a HR-osztályok munkatársai maguk is fel tudják majd kutatni a potenciális jelölteket.

Ezzel persze nem mindenki ért egyet, a Pénzcentrumnak adott interjújában Tóth Tamara, a Monster Magyarország Kft. operatív vezetője például úgy fogalmazott: "Szerintem nagyobb szükség van toborzási szolgáltatókra, mint valaha. A HR és a recruitment vagy toborzás-kiválasztás egyre inkább elválik egymástól. Korábban elmuzsikáltak egymás mellett, de ezek most már inkább párhuzamosan futó folyamatok, területek. Nem gondolom, hogy egy közepes méretű cégnek, ahol felvesznek egy évben 15-25 kollegát, vagy még ennél is kevesebb új munkavállalót, feltétlenül kell, hogy legyen in house tudása és kapacitása arra, hogy ezeket az adatokat hatékonyan tudja elemezni, és hogy kifizesse azokat a szakembereket és eszközöket, akik ezzel hatékonyan tudnak dolgozni."

Egyre inkább el fog a toborzás menni a szolgáltatás irányába, ahol a cégek megveszik a szolgáltatást, amikor igényük van rá, és egy fix költségből egy változó költséget csinálnak úgy, hogy optimális esetben magasabb szintű szolgáltatást kapnak. Ezekre az összetettebb igényekre kell az állásportáloknak is reagálniuk, ahogyan tesszük azt folyamatosan mi is, már nem csak állásportálként, hanem komplex toborzási szolgáltatóként

- tette hozzá Tóth Tamara.

Állások belföldön és külföldön

Visszatérve az Irányárhoz, a hétfői lapszám 144, ebből 2 külföldi álláshirdetést; míg a csütörtökön megjelent szám 148, ebből 6 külföldi álláshirdetést számlál. Ugyan a belföldi állások túlsúlya egyértelmű, mindkét szám címlapjára jutott a külföldi munkalehetőségekből is: az április 9-én megjelent szám címlapján egy (gyári csomagoló állás Ausztriában), míg az április 12-i szám nyitóoldalán kettő (a hétfői számban hirdetett csomagoló állás mellett uniós munkára keresnek sofőröket) olyan álláshirdetést találtunk, amelyben nem magyarországi munkavégzésre várnak jelentkezőket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A héten megjelent számokat lapozgatva több következtetést levonhatunk, illetve akadnak érdekességek is. Egyértelműen kijelenthető például, hogy a nyomtatott álláshirdetések között főként kékgalléros munkakörökre keresnek munkavállalókat; de az is jól látható, hogy a cégek - szemben a kiskereskedelmi láncoknál megfigyelhető trenddel - nem szívesen teszik közzé a pozícióhoz tartozó béreket. Vannak persze kivételek, az április 12-én megjelent számban például bruttó 1080 forintos órabérrel keres magyar telephelyére gyártósori összeszerelőket egy svéd tulajdonban lévő multi; míg Üllő-Monor térségében havi nettó 130-160 ezer forintos nettóval lehet elhelyezkedni összeszerelő opertároként  egy másik cégnél.

Ugyan az imént egy multitól is hoztunk példát, az apróhirdetéseket szondázva többnyire nem teljesen egyértelmű, hogy ki is a munkáltató, jellemzően ugyanis csak a munkavállalás helyszíne, illetve a pozíció van korrektül feltüntetve. Ha pedig az ismert munkáltatóknál tartunk, mindenképp érdekesség, és egyben elgondolkodtató, hogy a KFC gyakorlatilag minden megyében keres munkavállalókat. Mint azt a régiós bontásban megjelent toborzószövegükben írják:

KFC éttermeinkbe keresünk dolgozókat országosan. Téged keresünk, ha egy barátságos légkörű munkahelyre vágysz. Bejelentett, hosszú távú munkát kínálunk rugalmas munkaidővel. Bónuszt, cafeteriát és borravalót is adunk, gyors fejlődési lehetőséget biztosítunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43