-1 °C Budapest
Júliustól megváltozik az életed! Mutatjuk, hogyan

Júliustól megváltozik az életed! Mutatjuk, hogyan

2016. június 30. 14:04

Július elsejével több, fontos jogszabály is életbe lép, többek között például kérhető egyszerűsített részletfizetés a NAV-tól adótartozás esetén, ingyenes lesz a kéményseprés, durván büntetnek a parlagfűért, és indul a szülőtartás is. Összegyűjtöttük, hogyan változik az életed holnaptól.

Több mint félmillió magánszemély élhet egyszerűsített részletfizetéssel holnaptól. Akinek legfeljebb 200 ezer forint adótartozása van, az évente egyszer hat havi pótlékmentes részletben törleszthet. Ezt a lehetőséget ugyan kérni kell a NAV-tól, de a kérelem költségmentes - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Tartásdíj a szülőknek

A felnőtt gyermeket már egy harmadik fél is kötelezheti arra, hogy eltartsa a szüleit - ez a törvénymódosítás is július elsején lép életbe. A szülő helyett bármely harmadik személy (például idősotthon, kórház, vagy akár egy szomszéd, rokon) a szülő hozzájárulása nélkül is beperelheti a gyermeket az egy évre visszamenő költségei megtérítésének érdekében.

KATTINTS: Holnaptól jön a szülőtartás: a fizetésed felét is elperelhetik

Elfogyott a türelem, keményen bírságolnak

Akinek június 30. után parlagfüvet találnak a telkén, az a fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer és 5 millió forint közötti bírságot is kaphat. Lejárt a türelmi idő, indulnak az ellenőrzések és bírságol a hatóság.

KATTINTS: Komoly bírságot kaphat, aki családi házban él: vége a türelmi időnek

Már nem kell toll

Az elektronikus aláírás is érvényes és bizonyító erejű július elsejétől. Nem csak Magyarországon, de az Európai Unió egész területén. Az ilyen aláírással lehetőség nyílik arra, hogy valaki előzetesen kiadott tanúsítvány nélkül is létrehozzon olyan elektronikus dokumentumot, amelyet harmadik személyek, bíróságok és hatóságok bizonyító erejű okiratként kötelesek elfogadni.

KATTINTS: Hiába az új személyi: sokan még mindig nem jól használják

Ingyenes az ellenőrzés és a tisztítás

Ingyenes lesz a kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől a lakosságnak, ennek költségeit az állam állja. A kéményseprés magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz kerül. Az Országgyűlés a múlt év novemberében döntött arról, hogy a kéményseprés kikerül az önkormányzatok feladatai közül, és az állam közfeladatként, térítésmentesen látja el azt. 

Jön az új rendszer

Július elsején lép életbe az állami tisztviselőkre vonatkozó új illetményrendszer. A járási hivatalokban 20 ezer dolgozó feladata, felelőssége változik, miközben a fizetések 30-50 százalékkal emelkednek, elsősorban azoknál, akik közvetlen kapcsolatban állnak az ügyfelekkel. 

A változtatás értelmében az állami tisztviselők fizetése nem alapilletményből, valamint kiegészítésekből és pótlékokból áll, hanem az előmeneteli fokozatokhoz tartozó sáv alsó és felső határa között állapítják meg azt.

A biztosításoknál is lesz változás

Július 1-től csökken a vegyes biztosítások maximális technikai kamata (ez lényegében egyfajta garantált hozam), valamint ezek költségeit (TKM-ét) is kötelező lesz közzétenniük a biztosítóknak, hasonlóan a befektetési egységgel kombinált (unit-linked) biztosításokhoz. Az eddig gyakran rejtett költségeket alkalmazó klasszikus biztosítások is ezáltal összehasonlíthatóvá válnak majd.

Program a diákoknak

Pénteken indítja el a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nyári diákmunka-programot, amely augusztus 31-ig tart.  A program keretében a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok kaphatnak a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget.

KATTINTS: Ezekkel legyél tisztában, ha diákmunkát vállalsz


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?