Hamarosan már elég lesz ezt az egy kártyát magadnál tartani

2015. június 5. 16:43

A kormány tervei szerint már jövőre használhatjuk az e-kártyát, ami szinte mindegyik fontos okmányunkat képes lesz kiváltani, így sokkal több hely lesz a pénztárcánkban. Ha csak ennyiről lenne szó, talán nem is lenne érdemes csak idén 3,4 milliárd forintot elkölteni a megvalósítására, és még évente további 2,4 milliárdot. Szerencsére ennél jóval többet tud majd az e-kártya, például elektronikus aláírásra is alkalmas lesz, a BKK e-jegyrendszeréhez is illesztik, és elvileg szuperbiztonságosan tárolja majd az adatainkat. Az ötlet egyébként nem magyar, hanem nyugat-európából jött, a kivitelezés viszont már rajtunk múlik. Több tanulmány is készült a várható hatékonyságjavító hatásairól, de minden attól függ, a kártya köré épülő infrastruktúra mennyire tudja majd támogatni az új funkciókat. Mutatjuk, mit kell tudni az e-kártyáról.

Jön az e-kártya

Május közepén nyújtotta be a kormány a parlamentnek az e-kártya bevezetéséhez szükséges törvényjavaslatot. Az elektronikus kártya segítségével lehet majd az elektronikus közigazgatás különféle szolgáltatásait igénybe venni akár személyes megjelenéskor, akár távoli ügyintézés esetén.

Összefoglalva az e-kártya a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a társadalombiztosítási kártyát és - például a schengeni övezeten belüli utazásnál - az útlevelet egy okmányba vonja össze, és kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére, vagy akár diákigazolványként is használható lesz. Mindemellett az e-kártya elektronikus aláírásra is alkalmas lesz.

A megvalósításra idén 3,4 milliárd forintot költ az állam, ezen felül az NGM-nek biztosítania kell hogy a Belügyminisztérium kerete 2016-tól tartós jelleggel 2,1 milliárd forinttal, a Miniszterelnökség előirányzata pedig 310 millió forinttal növekedjen. 2016. január 1-ig a belügyminiszter felelőssége az e-kártya létrehozásához, bevezetéséhez és infrastruktúrájának kialakításához szükséges lépések megtétele. A tervek szerint az e-kártya 2016. július 1-től a kormányablakokban elektronikus azonosításra használható lesz. A kártya cseréje fokozatosan, a régi igazolványok lejártával történik, de plusz díjért bárki bármikor lecserélheti majd a még érvényes okmányát.

Utánajártunk, mégis hogyan működik a kártya gyakorlatban, milyen biztonsági elemeket tartalmaz, milyen technológiákat támogat és honnan jött az ötlet.

Elektronikus aláírás - Mire jó ez?

A távoli ügyintézés az ügyfélkapunál megszokotthoz hasonlóan, de az elektronikus aláírásnak köszönhetően magasabb biztonsági szint mellett működik majd az e-kártyával. Az üzleti világban is sokan használnak elektronikus aláírást, amellyel digitális okiratokat hozhatnak létre. Ez a kártya éppen egy olyan hordozóelem lesz, mint amilyet ma is kibocsátanak tanúsítványhitelesítési szolgáltatók elektronikus aláírásként. Ez úgy működik, hogy az elkészült elektronikus dokumentumot lezárják az elektronikus aláírással, ami a továbbításkor garantálja azt, hogy útközben és a megérkezést követően sem módosítható a benne foglalt tartalom.

A polgári perrendtartásról szóló törvény szabályozza a közokirat adattartalmát és kritériumait, és az elektronikus dokumentumot is beemelték már ebbe a törvénybe. Ezt a funkciót képes biztosítani az e-kártya. Például ha valaki egy kérelmet nyújt be valamelyik hatósághoz, akkor ezt ezentúl távolról, elektronikusan is megteheti majd, a digitális dokumentumot elektronikusan aláírva nem kell személyesen bevinnie, vagy papír alapon postán elküldenie a kérelmet - mondta el megkeresésünkre a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának hatósági alelnöke, dr. Szalay László.

Az új e-kártya tartalmazza majd
  • a tulajdonos nevét,
  • születési helyét és idejét,
  • lakcímét,
  • állampolgárságát,
  • anyja nevét,
  • a birtokos nemét,
  • fényképét, ha 12. életévét betöltötte,
  • aláírását,
  • hogy meddig érvényes a személyazonosító igazolvány.
Belekerül
  • az irat kiállításának kelte és helye,
  • hogy mely hatóság állította ki,
  • nem olvasható formában - az a tény, ha korlátozzák a tulajdonos külföldre utazását,
  • valamint egy, a fontosabb adatok gépi olvasására alkalmas adatsor.

A kormány tervei szerint már jövőre használhatjuk az e-kártyát, ami szinte mindegyik fontos okmányunkat képes lesz kiváltani, így sokkal több hely lesz a pénztárcánkban. Ha csak ennyiről lenne szó, talán nem is lenne érdemes csak idén 3,4 milliárd forintot elkölteni a megvalósítására, és még évente további 2,4 milliárdot. Szerencsére ennél jóval többet tud majd az e-kártya, például elektronikus aláírásra is alkalmas lesz, a BKK e-jegyrendszeréhez is illesztik, és elvileg szuperbiztonságosan tárolja majd az adatainkat. Az ötlet egyébként nem magyar, hanem nyugat-európából jött, a kivitelezés viszont már rajtunk múlik. Több tanulmány is készült a várható hatékonyságjavító hatásairól, de minden attól függ, a kártya köré épülő infrastruktúra mennyire tudja majd támogatni az új funkciókat. Mutatjuk, mit kell tudni az e-kártyáról.

Kód és chip is lesz a kártyában

A tövényjavaslatból kiderült, hogy egy elsőre rejtélyesnek hangzó "optikailag olvasható adattároló kód" is lesz a kártyán. Ez valójában a QR-kódhoz és annak technológiai szabványához nagyon hasonló, data matrix kód lesz. Ez a típusú kód ugyanúgy olvasható mobil eszközzel, és úgy is működik, mint egy QR-kód. Ebben a kódban az okmány számát és a NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszer) azonosítóját tárolják majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kártyán egy minimum 80 kilobyte-os tároló kapacitással rendelkező, intelligens NFC-s chip is helyet kap, vagyis a bankkártyáknál, kártyás beléptető rendszereknél is ismert érintésmentes kommunikációra is alkalmas lesz.

Minden adat egy helyen - Nem veszélyes ez?

A chip többszörös védelemmel rendelkezik majd, hogy a chipben tárolt adatokat csak az arra jogosultak legyenek képesek olvasni. Ezért különféle kriptográfiai algoritmusokkal, szimmetrikus és aszimmetrikus kulcsokkal titkosítják ezeket az adatokat. Emellett a chipes azonosításkor - a bankkártyákhoz hasonlóan - egy PIN-kóddal egészül ki a védelem, így a kártya elvesztésekor csak a PIN-kód ismeretében tudnak visszaélni az adatokkal.

A kártya mögött komoly kártyamenedzsment működik majd a háttérben, amely éjjel nappal elérhető lesz, így a kártyát bármikor le lehet tiltani. A letiltás megakadályozza mind a vizuális (data mátrix kódos), mind az elektronikus (NFC chipes) felhasználását. Ha például egy illetéktelen beolvassa a data mátrix kódot, akkor is csak az okmány számát és a NEK azonosítóját szerzi meg, ami Szalay László elmondása szerint "nem növeli az illetéktelen felhasználás veszélyességét". A data mátrix kód csak a visszaélés szempontjából legkevésbé veszélyes adatokat tartalmazza .

Az e-kártya a tervek szerint a BKK e-jegyrendszerében is használható lesz:

Erre készülünk, tárgyalunk velük, folyamatosan nyomon követjük a fejlesztési irányaikat. Az a célunk, hogy az e-kártya alkalmas legyen mind az elektronikus jegyrendszerben, mind a később kialakítandó bérletrendszerben utazási kedvezmények igénybevételére. Részben ezért is volt fontos, hogy a kártya érintésmentes kommunikációra is alkalmas legyen

- mondta el Szalay.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem