14 °C Budapest

Új adókkal sokkolna az Európai Unió

2011. július 1. 10:05

Megadóztatná az Európai Unió a pénzügyi tranzakciókat és közös, forgalmi típusú adót vezetne be - derül ki az Európai Bizottságnak a 2014-2020 közötti uniós költségvetésre vonatkozó javaslatából.

Évente 30-70 milliárd euró bevételt hozhatna az uniós büdzsének a pénzügyi tranzakciókra, azaz a banki és tőzsdei ügyletekre kivetett új, uniós szintű adó - írja a Világgazdaság. Emellett napirenden van egy közös, forgalmi adó bevezetése is. Az intézkedések révén emelkednének a saját forrásokon belüli bevételek, emiatt viszont csökkenhetnének a tagállamokat terhelő befizetések. A következő hétéves ciklusban több pénzt szán az EU az energia- és közlekedési projektekre, k+f-re és képzésekre, a kohéziós és agrárpolitikára viszont kevesebb támogatás jutna.

Mint arról korábban a Portfolio.hu beszámolt, az egységes európai adó kivetésének ötlete Janusz Lewandowskitól, az EU költségvetésért felelős biztosától ered. Lewandowski szerint az áfa-alapú egységes adó bevezetésével a háztartások közvetlenül is hozzájárulnának a közös kiadásokhoz. Ezzel együtt csökkenteni lehetne a tagállamok befizetéseit.

Április közepén, az uniós pénzügyminiszterek gödöllői tanácskozása után a biztos több német lapnak is azt nyilatkozta, hogy eddig még soha nem voltak ilyen konkrét elképzelések az Európai Bizottság kezében az európai adóról, mint most. Hangsúlyozta: nem több adót szeretnének, hanem azt, hogy a háztartások egyenlően részesüljenek a terhekből. A legfrissebb hírek szerint azonban még mindig nem kristályosodott ki, valójában hogyan képzelik el az adók bevezetését.

Magyarország már a "plafonon" van

Az egyik elképzelés szerint a tagállamoknak meg kellene emelniük az általános forgalmi adókulcsokat, s a többletet közvetlenül befizetni a közös költségvetésbe. Magyarország - Dániához és Svédországhoz hasonlóan - viszont már most a maximum, 25 százalékos adómértéket alkalmazza. Így egyből adódik a kérdés, hogy az intézkedéssel együtt felemelnék-e az áfa-irányelvben rögzített felső adómértéket.

A kezdetekkor az unió költségvetési bevételeinek 80 százalékát a közvetlenül beszedett saját forrásai adták. Mostanra pont az ellenkező irányba fordult a mérleg: az EU bevételeinek a 88 százaléka, mintegy 120 milliárd euró - közvetlenül a tagállamok befizetéséből és az áfa-bevételből származik, a fennmaradó részt az átvett feladatokból - például vámbevétel - származó összegek teszik ki.

Jelenleg a tagállamok egységesen a nemzeti jövedelmük 1,14 százalékát fizetik be a közös kalapba. Ez azt jelenti a befizetések az egyes országok teherviselő képességét is figyelembe veszik, vagyis a tehetősebbek többet fizetnek.

Franciaország nem támogatja az egységes áfa ötletét - közölte korábban Francois Fillon miniszterelnök José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel folytatott tárgyalása után. A párizsi vezetés ugyanakkor nem zárkózik el attól, hogy az uniós költségvetés újabb saját forrásra tegyen szert, de konkrét javaslatot még nem tett, hogy melyik adóztatási formát támogatná.

Egyelőre a magyar kormány véleménye sem ismert a közös adóról. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól két és fél hónapja nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, Magyarország hogyan viszonyul az egységes uniós adó bevezetéséhez.

Megadóztatnák a spekulációt

A másik lehetséges módszer az unió saját bevételeinek növelésére a pénzügyi tranzakciók megadóztatása. Az úgynevezett Tobin-adó

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hat éve már megbukott
a közös adó
A közös uniós adó ötlete nem új keletű, hat évvel ezelőtt vetődött fel először, s azóta újra és újra napvilágra kerül. Akkor a fejlődő országok gazdaságának megsegítésére fordították volna a beszedett összeget. Ötféle lehetőséget dolgoztak ki arra, mely termékeket, illetve szolgáltatásokat kellene az egységes adóval terhelni. Megvizsgálták a kerozinadó, illetve a repülőjegy-adó kivetésének lehetőségét. Emellett felmerült, hogy egységesen növelni kellene a szárazföldi üzemanyagok adótartalmát, vagy az általános forgalmi adó terheket. Már akkor szóba került, hogy meg kellene adóztatni a pénzügyi tranzakciókat. Az EU-pénzügyminiszterei három hónap alatt lesöpörték az asztalról a terveket - mondta el érdeklődésünkre Kovács László, volt uniós adó- és vámügyi biztos.

bevezetése a gazdasági válság kirobbanásakor került ismét előtérbe. Az Európai Parlament (EP) tavaly márciusban elsöprő többséggel állásfoglalást fogadott el arról, hogy adóztassák meg a pénzügyi műveleteket. James Tobin Nobel-díjas közgazdász gondolatának lényege, hogy a nemzetközi átutalásokra kivetett alacsony - 0,01-0,25 százalék - adóval megfékezhetők a spekulációs pénzmozgások úgy, hogy közben a működő tőke gyakorlatilag zavartalanul áramolhat. Az adó ugyanis - alacsony volta miatt - csak a spekulációra jellemző napi többszöri átutalásokat sújtaná igazán.

Az EP akkor úgy vélte, hogy a globális adó elriasztaná a pénzintézeteket a túlzott kockázatvállalástól. Az adó azt is biztosíthatná, hogy a bankok fizessék meg azokat a károkat, amelyeket a pénzügyi válság okozott. Az új közteher akkor érné el tényleges célját, ha annak bevezetésére a G20, azaz a világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságát, valamint az Európai Uniót tömörítő szervezet valamennyi tagállama rábólintana. A javaslatot azonban a G20 tavaly júniusi ülésén sem sikerült elfogadtatni, elsősorban az USA és Kanada ellenállása miatt.

Az Európai Parlament nem tágít: idén márciusban ismét elfogadott egy jelentést, amelyben leszögezi, hogy a terhet akkor is be kellene vezetni az EU-ban, ha az adó kivetéséhez nem csatlakozik a többi G20-ország. Az EP úgy véli: egy kismértékű, 0,01-0,05 százalékos adó nem okozna versenyhátrányt az EU-nak.

Félnek a kitelepüléstől

Algirdas Semeta adóügyi biztos ellenben akkor úgy vélekedett: az adó kizárólag EU-n belüli alkalmazása azzal a veszéllyel járna, hogy a pénzügyi szolgáltatók áttelepülnének az unión kívüli országokba. A Portfolio.hu kérdésére diplomatikusan csak annyit válaszolt, hogy meg kell vizsgálni az intézkedés pozitív és negatív hatásait. Hozzátette: a végleges javaslat június végén kerül az Európai Bizottság elé a megvalósíthatósági és hatástanulmányokkal együtt.

Az adóügyi biztos aggályait támasztja alá Svédország példája, ahol a nyolcvanas években bevezették a tranzakciós adót. Ez azt eredményezte, hogy számos pénzügyi cég települt át Londonba. Nem véletlen, hogy Nagy-Britannia nem támogatja a Tobin-adó kizárólagos uniós alkalmazásának ötletét. Félnek attól, hogy a svédek sorsára jut a londoni City, ahonnan a lépés hatására tömegével települnének EU-n kívüli országokba a pénzügyi szolgáltatók. Ez jelentős adóbevétel-kiesést eredményezne a brit államháztartás számára.

Ugyanerre a veszélyre figyelmeztetett korábban a Portfolio.hu kérdésére Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa. Véleménye szerint a fix adók bevezetése hatékonyabb eszköz arra, hogy a pénzintézetek részt vállaljanak a pénzügyi válság okozta károk enyhítésében. A tranzakció-alapú adóztatás révén félő, hogy a pénzügyi ügyletek jelentős részét az EU-n kívüli országokba - például Szingapúrba - helyeznék át a pénzintézetek.

A szakember szerint könnyebben el lehetne fogadtatni az egységes adót, ha olyan célt határoznának meg, amelyben valamennyi uniós állam érintett. Az egész kontinens azzal a problémával küzd, hogy öregszik a társadalom, s az egyes államok attól félnek, hogy nem tudják majd finanszírozni az időskorúak ellátását. Az európai nyugdíjadó bevezetése például nem lenne rossz ötlet - véli Lőcsei Tamás.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?