Ez várja a friss diplomásokat az álláspiacon

2010. október 21. 15:02

Munkakörülményeiket jónak tartják, fizetésükkel és karrierlehetőségeikkel azonban elégedetlenek a friss diplomások - derül ki az egyetemek, főiskolák által készített pályakövetési felmérésekből. Egyelőre nehezebben találnak állást a bolognai rendszerben végzett hallgatók a hagyományos, ötéves képzésben résztvevőknél - mondta el az Inforádiónak az Horváth Tamás, az Educatio Kft. felsőoktatási igazgatója.

Óriási a különbség a képzési területek között abból a szempontból, kinek milyen lehetősége van állást találni diploma után - közölte az Educatio Kft. felsőoktatási igazgatója.

A bölcsészek és a társadalomtudományi karokon végzettek közül kevesebben mondták azt, hogy a szakmájukban tudtak elhelyezkedni. Persze kérdés, mit jelent ez a szakma, hiszen mindkettő elég széles terület - tette hozzá. Ezzel szemben például a jogászoknál és a mérnököknél jóval nagyobb azok aránya, akik a szakterületüknek megfelelő állást találtak - mondta Horváth Tamás.

A bolognai rendszerben, hároméves alapképzés után végzők első csoportja tavaly került ki a felsőoktatási intézményekből. Így még korai lenne megítélni az elhelyezkedési esélyeiket. A most nyilvánosságra hozott pályakövetési adatokból azonban látszik, hogy a munkaerőpiac egyelőre nehezebben ismeri el ezeket a diplomákat, ezért a bolognai rendszert választók lassabban találnak állást, mint a hagyományos képzésben végzettek.

A friss diplomások körében tapasztalható munkanélküliség viszont szinte elhanyagolható mértékű, csupán néhány százalékra tehető. Horváth Tamás szerint ez is inkább átmeneti állapot lehet, mint tartós állástalanság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az igazgató elmondta azt is, hogy a legutóbb végzettek alapvetően elégedettek a munkaerő-piaci helyzetükkel. Két területen azonban ez kevésbé jellemző. Az egyik a jövedelem, a másik pedig a karrierlehetőségek.

 

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?