2020. szeptember 18. péntek Diána

Koronavírus: így készítsd fel magad a válságra pénzügyileg


A koronavírus-járvány így vagy úgy, de mindenkit érint: egészen biztos, hogy még hosszú hónapokig érezni fogjuk a hatását. Aki nem szeretné, hogy váratlan pénzügyi meglepetések érjék, igyekezzen felkészülni a szűkös hónapokra még időben.

A koronavírus pénzügyi és gazdasági hatásairól már rengeteget írtunk, nem véletlen, hogy a kormányzat gazdaságvédelmi intézkedésekkel igyekszik megvédeni a magyar munkahelyeket. Ám ezek mellett mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy átvészeljük az előttünk álló hónapokat.

Egy ilyen nem várt, de mindenkit érintő súlyos helyzetben még az is szorong, akinek amúgy több havi tartaléka van, hát még azok, akik egyik hónapról a másikra élnek!

Éppen ezért most összeszedtük, hogy érdemes készülni a válságra, milyen intézkedéseket érdemes meghozni saját és családunk pénzügyeit illetően.

Számolj!

Első lépésként tedd rendbe a pénzügyeidet, nézd át mire mennyit költesz, és azokról a dolgokról, amelyek nem létszükségletek (előfizetések), most mondj le. Elképesztő összegeket tudsz így félretenni havonta. Csupaszítsd le teljesen a költségeidet, és vizsgáld meg, mennyi ideig tudnál csak a megtakarításaidból élni, ha csak a legszükségesebb dolgokra költesz! Ezután vedd hozzá a bevételi forrásaidat. 

Válságüzemmód

  • Érdemes azt is megnézni, mennyi pénzt hagysz a bankoknál, és ha találsz jobb konstrukciót, válts. A Pénzcentrum Lakossági bankszámla kalkulátorával könnyedén kiszámíthatod, melyik számodra a legmegfelelőbb konstrukció.
  • Elképesztően nehéz egyik pillanatról a másikra megváltoztatni fogyasztási szokásainkat, most mégis erre kényszerülünk. Ha teheted, spórolj, tartalékolj, és mondj le a "luxustermékekről", luxusszolgáltatásokról. Túl nehéz dolgod nem lesz, az élet elrendezte ezeket, hiszen sem a fodrász, sem a kozmetikus, sem a koncert, sem mozi nem csábít most. 
  • De le kell mondani most a tartós fogyasztási eszközök cseréjétől is, azaz hiába tervezted, inkább ne most cseréld le a telefonod, a kocsidat, és nem most újítsd fel a konyhádat! 
  • Korábbi felmérések szerint a magyarok átlagosan a fizetésünk egyharmadát élelmiszerre költik: ezek közt gyakran olyan termékekre, amik nagy részére feltehetően nincs is szükségük, vagy olcsóbban is beszerezhetnék. Élj ezzel a lehetőséggel, és csak azt vedd meg, amire a családodnak most feltétlenül szüksége van.
  • Nézz körül otthon, és találd ki, mit tehetsz pénzzé! Második kocsi? Nyaraló? Drága hobbifelszerelés? Ha beüt a baj, ezektől érdemes megválni először.

Van munkád? Becsüld meg!

Rengeteg ember veszítette már el a munkáját, és fogja a következő hetekben, hónapokban. Ha te azon szerencsések között vagy, aki még tud dolgozni, akkor azt most becsüld meg. Ez nem az az időszak, amikor nézelődni lehet. Egyelőre azt ajánljuk, maradj a helyeden.

Ha mégis elveszítd a munkádat, fontos, hogy most ne írj alá közös megegyezést, mert akkor nem jár végkielégítés, ahogy akkor se, ha rá bírnak venni, hogy te mondj fel.

Nincs munkád? Keress!

A jelenlegi helyzethez hasonlót a legtöbb munkavállaló soha sem tapasztalhatott - aki fizetés nélküli szabadságon van, vagy elvesztette bevételeit, jelenleg nem csak anyagi helyzete, hanem a járványhelyzet miatt is aggódhat. Ilyen szituációban még nehezebb bevételi forrást találni.

Valószínűleg nem kell sokat várni, és számos alkalmi munkalehetőség fog létrejönni éppen a járványhelyzet hatására. Az oktatás, gyermekfelvigyázás, árukiszállítás jelenlegi kihívásai azt fogják eredményezni, hogy sok helyen elkél majd egy segítő kéz.

Moratórium: kell ez nekem?

Akinek nincs komolyabb tartaléka, és fél attól, hogy elveszíti a munkáját, vagy csökkentik a fizetését, az feltétlenül gondoja meg, él-e a törlesztési moratóriummal. Ez a lehetőség a személyi kölcsönökre és a jelzáloghitelekre is vonatkozik, sőt, mindazon zálogkölcsönökre is, amelyek esetében a kölcsön visszafizetésének végső határideje (azaz a türelmi idő, amely időpontig a zálogtárgy értékesítésére nem kerül sor) 2020. március 18. után jár le. A moratóriummal kapcsolatos minden kérdést igyekeztünk megválaszolni ebben a cikkben:

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.