Közelkép egy férfiról és egy nőről, akik a családi jövedelemmel számolnak el. A kiadások felírása és kiszámítása. A pénzügyek figyelmes áttekintése. Számológép az asztalon. Gazdasági koncepció

Lassan tényleg kint vagyunk az alagútból? Fontos mutató érkezett a magyar gazdaságról

2024. június 25. 04:36

A GKI Gazdaságkutató által végzett felmérés szerint júniusban az üzleti szféra derűlátóbbá vált, de a lakossági kilátások nem változtak érdemben májushoz képest. A GKI konjunktúraindexe 2 ponttal emelkedett. A cégek foglalkoztatási szándékai nem sokat változtak, áremelési tervei – a májusi jelentős esés után – kissé emelkedtek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága nem változott az előző hónaphoz képest.

A vállalati és lakossági kilátások összefoglaló mutatója, a GKI konjunktúra index júniusban 2 ponttal emelkedett az előző hónaphoz képest. A GKI üzleti bizalmi index, a vállalkozói szektor kilátásait kifejező mutató tavaly július óta egy szűk sávban ingadozott. Az index ebből júniusban sem tört ki, bár az előző hónaphoz képest érezhetően, 3 ponttal emelkedett. Az aktuális hónapban csak az ipari cégek körében következett be markánsan kedvező változás (4 pontos emelkedés), az üzleti szolgáltatók kilátásai hibahatáron belül javultak.

A kereskedelemben és az építőiparban kissé romlottak a várakozások (ezen ágazatok bizalmi indexei 3-3 pontos esést produkáltak). Továbbra is az építőiparból érkeznek a leginkább pesszimista jelzések. Az iparban a saját termelésű készletek és a rendelésállomány megítélése, valamint a következő három hónapban várható termelési kilátás is javult.

Az építőiparban a rendelésállomány értékelése erősen romlott, a foglalkoztatási várakozások nem változtak. A kereskedelemben az előző három hónap üzletmenetével való elégedettség lényegében nem változott, de a készletek és a következő három hónapban várható megrendelések értékelése is kedvezőtlenebb lett. A szolgáltató ágazatban az üzletmenet megítélése és a következő három hónapra vonatkozó foglalkoztatási tervek enyhén javultak, míg a forgalmi várakozások nem változtak.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága júniusban nem változott érdemben, a lét-szám bővítését és csökkentését tervezők aránya nagyjából megegyezik. A derűlátók csak a szolgáltató cégek körében alkotnak határozott többséget. Az üzleti szféra összesített ár-emelési tervei májusban jelentősen, hat havi mélypontjukra estek, s erről júniusban csak nagyon enyhén emelkedtek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága nem változott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A GKI fogyasztói bizalmi index – a januári-februári jelentős kilengés után – a március-júniusi időszakban alig változott. Júniusban éppen hibahatáron belül nőtt. A lakosság az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét kissé romlónak, a következő 12 hónapra vonatkozó pénzügyi helyzetét stagnálónak, az ország következő 12 havi gazdasági helyzetét enyhén javulónak értékelte az előző hónaphoz képest. A nagy értékű fogyasztási cikkekre el-költhető saját pénz megítélése az előző havival összehasonlítva enyhén javult. A lakosság inflációs várakozása kissé csökkent, míg a munkanélküliségtől való félelme nem változott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 22. 19:16
Az Európai Bizottság régi-új elnöke kontinentális pajzsot emelne az információmanipulálást és az álh...
Bankmonitor  |  2024. július 22. 16:35
A Bankmonitor új kalkulátorának segítségével most mindenki könnyedén megnézheti, hogy reálisan menny...
Kiszámoló  |  2024. július 22. 10:54
Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok...
Holdblog  |  2024. július 22. 08:03
Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényé...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem