Plumes of smoke rise from chimneys at an industrial area in Greece.

Hiába minden próbálkozás, ezt már aligha lehet megállítani: szabályosan halálra ítélték a Földet

2024. június 21. 06:30

2023-ban a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása és kibocsátása világszerte rekordmagas szintet ért el, mindez jelentős kihívás elé állítja az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energiára való áttérés folyamatát, annak ellenére is, hogy a megújuló energiaforrások egyre nagyobb részesedést képviselnek az energiamixben – írta meg a Reuters.

A 2023-as évben rekordmagas globális fosszilis tüzelőanyag-fogyasztást és energia-kibocsátást mértek, annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrások térnyerése folytatódott. A Londonban közzétett jelentés szerint a primerenergia-fogyasztás elérte a 620 Exajoule-t, míg a szén-dioxid-kibocsátás meghaladta a 40 gigatonnát. Romain Debarre, a Kearney tanácsadó cég munkatársa szerint a jelentés célja, hogy segítsen a döntéshozóknak átlátniuk a kihívást.

A friss adatok különösen aggasztóak a globális hőmérséklet-emelkedés kontextusában, ami már az 1,5 Celsius-fokos küszöbérték közelében van.

A villamosenergia-termelés növekedése mellett az olajfogyasztás először haladta meg a 100 millió hordót naponta. Az LNG terén az USA vált vezetővé Katarral szemben, továbbá az orosz-ukrán konfliktus és a Covid-19 járvány utáni helyreállás hatásai is megfigyelhetők az energiapiacokon.

Indiában és Kínában továbbra is nő a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása

Habár növekedett a fosszilis tüzelőanyagok iránti globális kereslet, Európában csökkenést tapasztaltak, ami egyértelműen a fejlett gazdaságokban végbemenő változásokra utal. Ezzel szemben az új piacokon - például Indiában és Kínában - továbbra is nőtt a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása.

A szénfogyasztás új csúcsot ért el, főleg Kínának és Indiának köszönhetően, ugyanakkor az Egyesült Államokban jelentős csökkenést figyeltek meg. A megújuló energiaforrások termelése is rekordszintű növekedést mutatott, különös tekintettel a szél- és napenergiára. Habár Kína rontja a statisztikákat, kiemelkedik megújuló energia-termelésével is, ugyanis a globális bővülésnek több mint a felét Kína szolgáltatta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Összességében tehát, bár láthatók pozitív tendenciák a megújuló energiaforrások terén, a fosszilis tüzelőanyagok továbbra is dominálnak az energiamixben, ami kihívást jelent az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energiarendszerre való átállás során.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

Az Országgyűlés nemrégiben egy új jogszabály-módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A módosított törvény szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 25. 16:36
A legtöbb házaspár különböző lakástervek megvalósítására költi a Babaváró hitel immár 11 milliós öss...
MEDIA1  |  2024. július 25. 13:37
A Publicus Research 2024. június 28. és július 4. között, omnibusz kutatást készített arról, mit gon...
Kiszámoló  |  2024. július 25. 09:38
Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenü...
Holdblog  |  2024. július 25. 07:46
Jó ideig alapvetés volt, hogy a prudens észak-európai államok tartják és húzzák magukkal a fegyelmez...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm